Meten we binnenkort kliks via het HTML ‘ping’ attribuut?

Ken je het HTML ping attribuut? Nog nooit van gehoord? Ping is een attribuut als onderdeel van de link tag <a href> in HTML. Het is eeuwenoud (in internetjaren) maar komt misschien binnenkort terug van weggeweest. Ziehier een voorbeeld hoe het ping attribuut wordt gebruikt: <a href=’https://duckduckgo.com’ ping=’https://example.com/ping’>Link</a> Ping zorgt ervoor dat als op een link – of bijvoorbeeld een banner – wordt geklikt deze klik wordt doorgegeven aan tracking software. In het vakjargon wordt deze techniek omschreven als hyperlink auditing. Eén of meerdere URLs kunnen in het ping attribuut worden genoteerd. Met andere woorden, je hoeft geen implementatie van bijvoorbeeld Google Analytics te hebben om kliks te meten. Plus, JavaScript moet bij de gebruiker niet zijn geactiveerd. Momenteel wordt het ping attribuut ondersteund door de meeste populaire browsers zoals Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Edge en Opera. De privacy-browser die bewust de ping tag niet wenst te ondersteunen is Brave browser. De Firefox browser – met een marktaandeel van 7% in Europa – is de enige populaire browser die het ping attribuut momenteel nog niet volledig ondersteunt. Daardoor is het verzamelen van data via dit attribuut onvolledig. Nu blijkt echter dat het de ambitie van Firefox is om deze …

Continue reading  

Een database als CMS: Maarten Belmans over Table2site

Dag Maarten, Table2site, wat is dat eigenlijk? Table2Site is een online service waarmee je een website kan maken door een database op Airtable te creëren en te beheren. Het laat je toe om op het web te publiceren zonder enige kennis van programmeren. Voor wie Airtable niet kent: het is een cloud tool waarmee je allerlei data kan organiseren en weergeven op verschillende manieren. Daar vertel ik straks nog wat meer over. Table2Site gebruikt dus Airtable als de CMS (content management system) waarin je de inhoud van je website beheert. Airtable, is dat te vergelijken met Excel of Google Sheets of misschien MySQL? Airtable is inderdaad te vergelijken met al die tools. Het combineert aspecten van spreadsheets en databases, waardoor je er krachtige dingen mee kan doen. Als freelancer gebruik ik Airtable bijvoorbeeld om mijn facturen bij te houden en er een PDF-bestand van te maken. In zijn basisvorm ziet Airtable eruit als een spreadsheet. Net zoals in Excel kun je makkelijk rijen toevoegen, cellen bewerken of zelfs dynamische berekeningen uitvoeren. Je kan er echter nog veel meer mee: zo kan je Google Maps toevoegen om data te visualiseren op kaart, formulieren genereren of to do lijsten visualiseren zoals in …

Continue reading  

Skills aanscherpen met side projects. Michiel Van de Veire over Workweek

Dag Michiel, vertel, Workweek, wat is het juist? Workweek is een agile tool om eenvoudig je wekelijkse taken vast te leggen en af te vinken. Door elke week je takenlijst te bepalen, blijft je focus behouden op echt belangrijke taken en zal je niet langer afgeleid worden door minder relevante todo’s of taken die er anders worden voor geschoven. Daarmee steunt Workweek ook op de actiegebaseerde “Getting Things Done” managementmethode. Die leert ons dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over taken nadat je ze hebt vastgelegd. Het moeten-herinneren-van-alle-taken maakt plaats voor het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Daarnaast kan je binnen Workweek ook collega’s uitnodigen en zo inzicht krijgen in de wekelijkse taken van je teamleden zonder hiervoor tijdrovende meetings te moeten inplannen. Ah, een beetje zoals Trello? Niet echt, Trello boards zijn gebaseerd op het Kanban-principe waarin de status primeert (met workflow kolommen zoals ‘to do’, ‘doing’ en ‘done’). Je kan binnen Trello ook dieper ingaan op de details van een bepaalde taak. Workweek groepeert daarentegen de taken op basis van de week waarin je ze wil afwerken (in een weekweergave) en toont enkel de taakomschrijving. Waar Trello een echte project management tool is (taken, statussen, reacties, bestanden …

Continue reading  

Wat een UI/UX designer moet doen om succesvol te zijn

Wat is het verschil tussen de twee? UX staat voor user experience, UI staat voor user interface. UX gaat over de noden van mensen en hoe een digitaal product daaraan tegemoetkomt, UI gaat over hoe je de gebruiker laat navigeren in dat digitaal product. Klinkt abstract? Charlotte Palmers van Byteflies, Stephen Verhalleman van Teamleader en Geoffroy Delobel van Central beantwoorden vragen over hun beroep. Charlotte – Byteflies Charlotte werkt bij het Antwerpse Byteflies. De start-up lanceerde een dock met vijf sensoren die je op je huid plakt en die vitale waarden meten. Charlotte, leg eens uit wat UI/UX design is. Bij design denken mensen meestal aan knappe, dure spullen, maar eigenlijk is design het oplossen van problemen en het invullen van menselijke noden. In het geval van UI/UX gebeurt dat in een digitale context. Je hangt vast aan het device waar de gebruiker mee werkt, je hebt bijvoorbeeld geen tactiele feedback van knoppen. Dat maakt het ontwerpproces anders. Idealiter ontwerp je als UI/UX-er een applicatie die heel veel mensen in hun dagelijks leven gebruiken, zoals WhatsApp bijvoorbeeld. Wat maakt een UI/UX-ontwerper succesvol? Empathisch zijn is een belangrijke skill in ons beroep, omdat empathie je inzichten geeft in de noden van …

Continue reading  

Masterclass met Vlaams creatief toptalent

NME Photography: een legende in het Vlaamse urban landschap, bestaande uit Nicolas Goossens (grafisch ontwerper/photoshop artist) en Marie-Eveline De Mey (fotografe). Keer op keer verbazen ze met ongeziene cover art. Je kent hen misschien van de album covers van Halven Euro, Kraantje Pappie en Pepe. Wes Nijssen gooit het over een heel andere boeg. Hij specialiseerde zich in polygraphic design en animaties. Ben je een festivalganger? Dan kwam je zeker al met zijn werk in aanraking. Hij maakte onder meer animaties voor Pukkelpop, Jupiler en Eristoff. Wes maakt ook (interactieve) installaties, je kent hem misschien ook van zijn levensgrote beer die hij maakte voor de herinrichting van het nieuwe kantoor van Design is Dead. Pieter Boels, een Antwerpse lettering artist vertelt tijdens zijn sessie op de masterclass hoe hij beroepsmatig letters tekent. Pieter is het creatief talent achter de huisstijl van ‘Koekenstad’ en de heruitvinding van Perette chocolade. Pieter richtte onlangs samen met collega’s de Antwerp Type Society op, een community voor en door liefhebbers van de letter. Tim Van den Broeck is dan weer een illustrator met een liefde voor characters. Tim ontwierp onder andere illustraties op basis van songtitels voor de Top 2000 van JoeFM, de corporate branding …

Continue reading  

Hoe ik mij omschoolde tot motion designer

Wie regelmatig Facebook of andere sociale media bezoekt heeft het vast al gemerkt: bewegende beelden en korte video’s zijn hot en happening. Dat is geen toeval: het is een marketingtrend waarvan trendwatchers al een tijdje zeggen dat die er aan zit te komen. Meer nog, schattingen gaan ervan uit dat tegen 2020 80% van alle internetverkeer zal bestaan uit streaming van video’s en andere bewegende beelden. Ook hier geldt de regel dat we allemaal producer en uitgever zijn: dankzij Snapchat en Instagram Stories kan iedereen die dat wil al korte filmpjes de wereld insturen. Met Facebook Live is het uitzenden van langere livestreams ook een fluitje van een cent. Je kunt dan achteraf de opname opknippen en bewerken voor een professionele look & feel. Van design tot motion design Ben jij grafisch vormgever of designer en krab je bij deze evolutie even in het haar? Dat hoeft niet. Technische kennis en degelijke grafische achtergrond blijven meer dan ooit een absolute must in het vak. En Snapchat en Instagram Stories mogen dan wel het pad geëffend hebben voor ruw beeldmateriaal dat niet altijd even kwalitatief oogt, professioneel afgewerkte filmpjes en logo-animaties blijven erg in trek. Tijd dus om je om te …

Continue reading  

Stoom je klaar voor de arbeidsmarkt met een opleiding Web Design

CVO “De Verdieping” biedt een intensieve opleiding Webdesign aan die jou klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Coden met HTML, CSS, JavaScript, het ontwerpen van een gebruikersinterface, programmeren in PHP,… het hele traject komt aan bod. Op het einde van de opleiding doe je een bedrijfsstage en nadien kan je aan de slag! We vroegen Toon Gorissen van De Verdieping hoe dit allemaal praktisch in elkaar zit: Dag Toon, CVO ‘De Verdieping’, vanwaar de naam? Onze school nam in 2015 zijn intrek in de oude gebouwen van het voormalige mijnterrein van Heusden-Zolder. De restauratie en renovatie van het ophaalgebouw was toen net achter de rug. Ophaalgebouw, ophalen, verdiepen,… – heb je ‘m? Maar natuurlijk is ’je ergens in verdiepen’ ook een mooie woordspeling voor een school. Hoe lang bestaan jullie reeds? De dagopleiding webdesign voor werkzoekenden werd in 2006 voor het eerst ingericht. We zijn ondertussen dus aan onze tiende jaargang toe. Voor wie is dat nu eigenlijk, zo’n opleidingsaanbod? Is dit iets voor bijvoorbeeld een grafisch designer? Is kennis van programmeren vereist? Een grafisch designer die zijn skills wil uitbreiden naar het web, zit bij ons zeker op de juiste plaats. Programmeerkennis is niet vereist, maar alle eerdere bagage is natuurlijk …

Continue reading  

De creatieve sector is kapot

“Never, ever, ever let them call you a “creative”. It’s a way to be disenfranchised. You are a designer. It’s not magic, it’s a trade.” Mike Monteiro, designer/held. Van 2012 tot 2014 heb ik illustratoren uitgebuit. Als zijproject gaf ik een magazine uit dat een springplank moest worden voor jonge illustratoren, schrijvers en vormgevers (de ironie ontgaat me niet). Ik stopte een hoop spaargeld in het drukwerk en had niks meer over om de deelnemers te betalen. ‘Dat doe ik wel als ik uit de kosten ben’, zei ik tegen mezelf. Maar dat moment kwam er nooit en ik voelde me schuldig. Ik liet hen gratis werken en dat begon te wringen. Het magazine bestaat daarom ook niet meer. Ik had natuurlijk op zoek moeten gaan naar sponsors. Of het niet uitgeven. Maar dat kwam toen niet in me op. Simpelweg omdat geen enkele deelnemer er naar vroeg om betaald te worden. Het debat van de afgelopen dagen heb ik met gemengde gevoelens gevolgd. Want natuurlijk wil ik dat vormgevers een juiste prijs kunnen vragen — ik ben er zelf een — maar ik denk dat het iets te gemakkelijk is om alleen de opdrachtgevers met het vingertje te wijzen. Die proberen ook maar. …

Continue reading  

Met trots presenteren we onze bot “Woof”

Twee weken geleden publiceerden we een uitgebreid dossier over bots en vandaag kunnen we met trots onze bot “Woof” voorstellen. Je kan onze bot vergelijken met een pup die zijn eerste stapjes zet. Woof is nog een beetje schuchter en begrijpt nog niet alles wat je hem vraagt. Hij moet nog veel leren en verstaat voor het ogenblik enkel Engels. Voor wie nog niet mee is wat een bot juist is, laten we even samenvatten. We hebben een applicatie gebouwd waarmee je kan praten via Facebook Messenger, net zoals je met jouw vrienden kan praten. Het verschil is dat de persoon met wie je praat geen echte persoon is, maar een bot (applicatie), of een virtuele hond ‘Woof’ in ons geval. De bot “Woof” probeert zo goed mogelijk op jouw vragen te antwoorden en beperkt zich tot het vinden van vacatures. De Facebook Messenger bot fungeert als alternatief op een mobiele app met dit voordeel dat je niets hoeft te downloaden en installeren. Wat heeft de Creativeskills bot “Woof” in zijn mars? De bot laat je toe eenvoudig vacatures te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld vragen naar een lijst van alle fulltime vacatures, of specifieker naar een lijst van alle …

Continue reading