Meten we binnenkort kliks via het HTML ‘ping’ attribuut?

Ken je het HTML ping attribuut? Nog nooit van gehoord? Ping is een attribuut als onderdeel van de link tag <a href> in HTML. Het is eeuwenoud (in internetjaren) maar komt misschien binnenkort terug van weggeweest.

Ziehier een voorbeeld hoe het ping attribuut wordt gebruikt:

<a href=’https://duckduckgo.com’ ping=’https://example.com/ping’>Link</a>

Ping zorgt ervoor dat als op een link – of bijvoorbeeld een banner – wordt geklikt deze klik wordt doorgegeven aan tracking software. In het vakjargon wordt deze techniek omschreven als hyperlink auditing. Eén of meerdere URLs kunnen in het ping attribuut worden genoteerd. Met andere woorden, je hoeft geen implementatie van bijvoorbeeld Google Analytics te hebben om kliks te meten. Plus, JavaScript moet bij de gebruiker niet zijn geactiveerd.

Momenteel wordt het ping attribuut ondersteund door de meeste populaire browsers zoals Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Edge en Opera. De privacy-browser die bewust de ping tag niet wenst te ondersteunen is Brave browser.

De Firefox browser – met een marktaandeel van 7% in Europa – is de enige populaire browser die het ping attribuut momenteel nog niet volledig ondersteunt. Daardoor is het verzamelen van data via dit attribuut onvolledig. Nu blijkt echter dat het de ambitie van Firefox is om deze functionaliteit in een toekomstige versie van hun browser af te werken. Een concrete datum werd hier niet op geprikt, maar het staat alvast op hun planning.

What’s the big deal, vraag je jou nu waarschijnlijk af.

Als het ping attribuut door de Firefox browser wordt geïmplementeerd is er geen reden meer om hiervan geen gebruik te maken. Het biedt immers enkel voordelen:

Snellere surfervaring

Momenteel worden kliks op links gemeten aan de hand van JavaScript. Eerst moet dit stukje JavaScript in de webpagina worden geladen. Nadien moet JavaScript de link in de gaten houden en een klik registreren en doorgeven. Dit gaat steeds gepaard met een vertraging, aangezien JavaScript de browser pas vraagt de volgende pagina te laden nadat de klik succesvol werd doorgegeven.

Het registeren van kliks is een taak die de browser op een veel efficiëntere manier kan uitvoeren via het ping attribuut. Na een klik wordt de nieuwe pagina onmiddellijk geladen terwijl parallel in de achtergrond de request naar de URL wordt uitgestuurd. Surfen zal dus een pak sneller worden.

Gestandaardiseerde manier om te meten

Daarnaast zou het een standaard manier worden om kliks op een betrouwbare manier te meten. Momenteel zijn er heel wat manieren om kliks te registreren waardoor er grote verschillen tussen verschillende metingen bestaan. Daarnaat combineren websites vaak verschillende tracking diensten die elk hun stukje JavaScript laden om eigenlijk hetzelfde te doen.

Verbeterende privacy-instellingen

Tenslotte zal op een uniforme manier kunnen worden omgegaan met privacy. Via browserinstellingen zou je het meten van deze kliks eenvoudig kunnen afzetten, of bepaalde tracking diensten kunnen uitschakelen. Of de browser zou kwaadaardige tracking diensten automatisch kunnen blokkeren. De browser krijgt dus meer macht in handen om de privacy van zijn gebruiker te garanderen.

Maar het is dus nog even wachten op Firefox voordat we met ping aan de slag kunnen gaan. Ondertussen kun je wat Pong spelen.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!