Hoe ik mij omschoolde tot motion designer

Wie regelmatig Facebook of andere sociale media bezoekt heeft het vast al gemerkt: bewegende beelden en korte video’s zijn hot en happening. Dat is geen toeval: het is een marketingtrend waarvan trendwatchers al een tijdje zeggen dat die er aan zit te komen. Meer nog, schattingen gaan ervan uit dat tegen 2020 80% van alle internetverkeer zal bestaan uit streaming van video’s en andere bewegende beelden. Ook hier geldt de regel dat we allemaal producer en uitgever zijn: dankzij Snapchat en Instagram Stories kan iedereen die dat wil al korte filmpjes de wereld insturen. Met Facebook Live is het uitzenden van langere livestreams ook een fluitje van een cent. Je kunt dan achteraf de opname opknippen en bewerken voor een professionele look & feel.

Van design tot motion design

Ben jij grafisch vormgever of designer en krab je bij deze evolutie even in het haar? Dat hoeft niet. Technische kennis en degelijke grafische achtergrond blijven meer dan ooit een absolute must in het vak. En Snapchat en Instagram Stories mogen dan wel het pad geëffend hebben voor ruw beeldmateriaal dat niet altijd even kwalitatief oogt, professioneel afgewerkte filmpjes en logo-animaties blijven erg in trek. Tijd dus om je om te scholen van grafisch vormgever tot motion designer. Een uitstekend beginpunt is de cursus Adobe After Effects.

Getuigenis Hannelore Longueville – Marketeer bij Focus WTV

Hannelore: “Tien jaar geleden ben ik afgestudeerd als grafisch vormgever. De traditionele pakketten dus, zoals Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop. Daarna heb ik nog een aanvullende opleiding marketing afgewerkt en zo ben ik op de marketingafdeling van Focus WTV terecht gekomen.”

Je bent dus een echte allrounder. Waarom vond je het dan nog nodig om een aanvullende opleiding After Effects te volgen?

Net zoals andere bedrijven ondervinden wij natuurlijk een enorme shift op vlak van marketing. We moeten veel sneller kunnen reageren en daarom vonden we het handig dat er ook iemand op de marketingafdeling zelf de beschikbare content kon herwerken naar andere en bewegende formats. En je kunt dan wel voor de zoveelste keer een slideshow maken, maar we wilden toch nog wat straffer uit de hoek komen.

En heb je iets aan de opleiding After Effects gehad?

Jazeker. Je moet natuurlijk wel een grafische achtergrond hebben en al gewerkt hebben met Photoshop of Illustrator. Adobe After Effects was me totaal onbekend, maar tijdens de 2-daagse cursus heb ik wel al enorm veel geleerd. Het helpt ook dat de training vooral gericht is op de praktijk.

En lukt het je nu om video’s te maken of te editen?

Wees maar gerust! Het lukt me vrij vlot om zelf iets samen te stellen of om op basis van het beeldmateriaal van een collega een nieuwe video te maken. Het helpt natuurlijk wel dat mijn collega’s me ook helpen als ik een vraag heb of even vastloop. En als ik een topic maak dat ook op TV moet uitgezonden worden voeren zij nog een laatste kwaliteitscontrole uit.

Aan wie zou je de opleiding aanraden?

Aan alle grafisch vormgevers die op een snelle en grondige manier willen kennis maken met After Effects én er zelf mee aan de slag willen.

Typografics kantoren

Opleidingsaanbod Typografics

Wil je zelf ook de stap wagen naar motion design? Snuister dan zeker eens tussen ons opleidingsaanbod via opleidingen.typografics.be
Naast een training After Effects is er ook een cursus Adobe Premiere Pro. Later op het jaar komt er ook nog een 2-daagse Cinema 4D om bewegende beelden te leren maken met 3D-effecten.

Typografics, erkend dienstverlener kmo-portefeuille

Sinds kort is Typografics – naast Adobe Authorised Training Centre – ook erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille. Dat betekent dat KMO’s die in aanmerking komen tot 40% van het inschrijvingsgeld kunnen laten subsidiëren door de Vlaamse overheid. Dat scheelt een hele slok op een borrel, zoals onze Noorderburen zeggen.

Open opleidingen en trainingen op maat

Ben je op zoek naar specifieke kennis of een inhouse training? Ook dat is mogelijk. Op basis van jullie wensen en kennisniveau stelt onze trainer een cursus op jullie maat samen. Mail snel naar [email protected] met je vraag. Wij nemen snel contact en bezorgen je een gedetailleerde offerte!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!