Allereerste doctoraat in de productontwikkeling!

Deze namiddag omstreeks 16h vindt de doctoraatsverdediging van Elli Verhulst plaats. Het thema? Implementatie van duurzaam ontwerpen: menselijke factoren bestudeerd vanuit het perspectief van veranderingsmanagement. Een hele boterham én een primeur voor de masteropleiding in de productontwikkeling. De laatste jaren leeft er een groeiende aandacht voor duurzaamheid. Alsmaar meer bedrijven beseffen dit en starten met het integreren van duurzaamheid bij het ontwerpen van nieuwe producten. Het onderzoek bestudeert de manier waarop bedrijven duurzaamheidscriteria integreren in hun ontwerpproces en de focus ligt daarbij op de menselijke factoren en hun invloed op dit implementatieproces. Duurzame innovatie is immers een kans voor bedrijven om zich te onderscheiden van hun concurrenten en is steeds vaker een motor voor groei binnen een bedrijf. Lees meer…

Lees verder  

World IA Day 2012. 1 day, 14 cities.

    De World IA Day is een initiatief van The Information Architecture Institute. Op 11 februari 2012 denkt de wereld na over informatie architectuur. Maar liefst 14 steden, van Vancouver tot Sao Paulo, van Tokyo tot Johannesburg! Om België ook op de IA kaart te zetten organiseerden enkele enthousiaste IA’ers ook een bijeenkomst bij ons en dat in de kantoren van Netlash-bSeen te Gent. Is informatie architectuur jouw ding? Heb je er een mening over, een case die je wilt delen, wil je andere informatie architecten ontmoeten, werk je samen met informatie architecten en wil je daarover iets vertellen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in! Nog maar 23 vrije plaatsjes! Het thema van deze first-ever World IA Day is Designing Structures for Understanding.

Lees verder  

Het online trendrapport 2012 gelezen en goedgekeurd.

Het online trendrapport van onze vrienden van Netlash, dat lees je niet zomaar. Dat lees je, analyseer je, herlees je en liefst herhaal je dat nog eens. Maar liefst 104 pagina’s vol voorspellingen van 39 grote en minder grote online addicts voor het komende jaar. Een samenvatting maken van zo’n overload aan interessante content is onmogelijk, de rode draad vinden is de uitdaging. Go social. Doorheen het gehele trendrapport kom je het zo’n duizend maal tegen. Ik denk niet dat er één iemand is die er geen woordje over zegt. Social! Social Media! Think social! Go social! Be social! Is het gedaan met Facebook? Blijven we onze mening uitspuwen en dat in minder dan 140 karakters? Neemt Google+ dan toch de leiding? Of zal het Twitter worden? Zulke voorspellingen zijn naar mijn mening larie. Via welk social media kanaal we het ook zullen doen, we blijven het doen. En dat is de trend. Waar bedrijven zich de voorbije jaren wat hebben ingehouden om op de kar te springen, maken ze in 2012 een enorm inhaalmanoeuvre. Of zouden ze toch moeten. De uitdaging in 2012 is hun manier van communiceren met klanten en prospects te herzien want interactie wordt meer dan ooit …

Lees verder  

Carrière maken door binge-drinking.

Stel je voor: op een dag vind je de vacature van je leven (op Creativeskills.be uiteraard!). Een van de vereisten: in staat zijn om grote sloten alcohol te verzetten (ook wel gekend als binge-drinking). Lijkt vreemd? In China is het nochtans dagdagelijkse kost. De professionele drinkcultuur in China: stimuleer je carrière! Samen drinken is aan een opmars bezig in de Chinese business cultuur aangezien men dan losser met elkaar omgaat, men heeft minder geheimen en gaat veel vriendschappelijker met elkaar om. En dat bevordert de professionele relaties. Vandaar dat Chinezen geloven dat ‘professioneel coma-zuipen’ je carrière stimuleert en bevordert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het fenomeen in China voornamelijk voorkomt bij late dertigers en veertigers in tegenstelling tot Europese landen, waar voornamelijk jongeren te diep in het glas kijken. Als alcohol ervoor zorgt dat we losser met elkaar omgaan, zouden we dan niet beter sollicitatiegesprekken voeren op café? Wat denk jij? Heb jij ooit een job gescoord op café? Meer info over de Chinese binge-drinking trend lees je op guardian.co.uk

Lees verder  

Schrijf jij eens iets?

Creativeskills.be zoekt schrijvers! Heb jij een product, dienst, ervaring, impressie of oproep dat je graag wil neerpennen? Heb je als individu, bedrijf, school of organisatie iets leuks te zeggen? En dat allemaal uiteraard in het creatieve kader? Stuur een mailtje naar [email protected] en wij zorgen voor een login op onze blogpagina! Geen zorgen over vorm of tekstfouten, alles wordt eerst zorgvuldig nagekeken en indien nodig verbeterd of herschreven. Schrijven maar!      

Lees verder  

Samenwerken, klinkt simpel!

Creativeskills.be vroeg me om een stukje te schrijven over samenwerken. Samenwerken in het kader van ondernemen, meer bepaald. Op het eerste zicht klinkt het simpel ‘samenwerken’. Maar uit mijn eigen ervaring kan of mag ik zeggen dat het niet zo vanzelfsprekend is. Waarom ga je samenwerken? Je kan perfect een bedrijf starten of runnen zonder met iemand anders in zee te gaan. Dat heeft zijn voordelen: je doet volledig je eigen zin en je zet zelf de koers uit. Maar er zijn ook duidelijke nadelen. Als het eens wat minder gaat, dan heb je niet direct een klankbord binnen jouw bedrijf die je er door kan helpen. En je moet ook alles zelf doen. Je kan natuurlijk wel beroep doen op externe krachten, maar dat is toch niet hetzelfde, denk ik dan. De voornaamste reden waarom ik zelf wil samenwerken is het idee dat je niet in alles goed kan zijn. Je kan bijvoorbeeld heel wat afweten van marketing of sales, maar je moet je eerste blokje CSS nog schrijven. Dan is het niet zo gemakkelijk om een webproject op te starten. Met hoeveel mensen werk je best samen? Dat is een moeilijke vraag. Het hangt er van af wat …

Lees verder  

Creative coding, episode 2: Processing

A room full of geeks Eind november, een donderdagavond. Acht uur. In de kantoren van DOK Gent aan de Dampoort zijn een groepje creatievelingen samengekomen voor een avondje Processing. Enkele kennen elkaar, andere zijn alleen gekomen. In de kamer zijn minstens evenveel laptops als aanwezigen. Saai? Integendeel, de groep bestaat uit vormgevers, kunstenaars, architecten en webdesigners. De meeste zijn mannen, al zijn er vanavond ook enkele girl geeks opgedaagd. We zijn op Processing003, georganiseerd door ProcessingGhent. Het format krijgt stilaan vorm: er komen telkens twee gastsprekers die hun werk voorstellen, gevolgd door een workshop. De eerste gastspreker, Julien Deswaef, komt ons vertellen over zijn bijdrage aan het boek ‘Written Images’, maar hij komt van Brussel en is iets later door file. De sprekers worden spontaan omgewisseld, en dus is het Pieter Steyaert van The Creators die de avond inzet. TheCreators.tv Pieter vertelt vol passie over zijn project TheCreators, een audio-reactive multitouch installatie. Hij toont het resultaat van enkele maanden werk tijdens een uitwisseling aan de University of Sydney, faculteit Architecture. De installatie zelf bestaat uit 2 MacBooks, een 42-inch multitouch screen, Kineme audio tool, Processing en een pak extra libraries. Naast een constante input van noise in de ruimte beïnvloeden …

Lees verder  

Creative coding, episode 1: openFrameworks

In deze tweedelige reeks gaan we op zoek naar experimentele manieren om jouw creaties te programmeren. Tussen 13 en 15 juli 2011 vond in ASPACE te Antwerpen een workshop plaats over creative coding met openFrameworks. In dit verslag belicht Dries De Roeck de workshop vanuit het standpunt van iemand die nog nooit van de term ‘creative coding’ heeft gehoord. Geen evidentie, maar hopelijk wel een waardige poging. openFrameworks, qué? ‘openFrameworks is an open source C++ toolkit for creative coding’, is zowat het enige dat er aan beschrijving op www.openframeworks.cc kan gevonden worden. In hun history wordt er geschreven dat openFrameworks het gemakkelijker maakt om “dingen” te maken via code. Voor een leek is het vrij onduidelijk wat openFrameworks is, laat staan hoe het te gebruiken en waarvoor. (OpenFrameworks is een C++ library met een aantal voorgedefinieerde functies die je kan gebruiken om interactieve desktop & mobiele toepassingen te bouwen). openFrameworks aan de hand van een voorbeeld Om het wat duidelijker te maken, even een voorbeeld.Stel je wil een toepassing maken waarin je een 3D cubus kan laten ronddraaien, met op elke zijde een foto uit een fotoalbum dat je online hebt staan. Deze toepassing zou kunnen worden gebruikt als screensaver voor een online photosharing bedrijf. In …

Lees verder  

We crowdsourcen een dennebos!

Ha! We zouden Creativeskills.be niet zijn, moesten we geen creative skills gaan inschakelen voor onze kerstkaart! Of beter gezegd kerstposter… Momenteel ziet die poster er zo uit… We hebben dus duidelijk hulp nodig van jullie! Teken, schets, krabbel, render,… jouw interpretatie van een kerstboom in minder dan vijf minuten en stuur ons die door! Iedere kerstboom komt in ons virtueel bos! En met dat virtueel bos maken wij een poster! Dat betekent dat als al onze twitter followers een kerstboom inzenden, we op dit moment 2990 kerstbomen op een poster mogen plakken! Sounds like fun! Laat je dus maar eens goed gaan en stuur jouw kerstboom naar [email protected]!

Lees verder