Samenwerken, klinkt simpel!

Creativeskills.be vroeg me om een stukje te schrijven over samenwerken. Samenwerken in het kader van ondernemen, meer bepaald. Op het eerste zicht klinkt het simpel ‘samenwerken’. Maar uit mijn eigen ervaring kan of mag ik zeggen dat het niet zo vanzelfsprekend is.

Waarom ga je samenwerken?

Je kan perfect een bedrijf starten of runnen zonder met iemand anders in zee te gaan. Dat heeft zijn voordelen: je doet volledig je eigen zin en je zet zelf de koers uit. Maar er zijn ook duidelijke nadelen. Als het eens wat minder gaat, dan heb je niet direct een klankbord binnen jouw bedrijf die je er door kan helpen. En je moet ook alles zelf doen. Je kan natuurlijk wel beroep doen op externe krachten, maar dat is toch niet hetzelfde, denk ik dan.

De voornaamste reden waarom ik zelf wil samenwerken is het idee dat je niet in alles goed kan zijn. Je kan bijvoorbeeld heel wat afweten van marketing of sales, maar je moet je eerste blokje CSS nog schrijven. Dan is het niet zo gemakkelijk om een webproject op te starten.

Met hoeveel mensen werk je best samen?

Dat is een moeilijke vraag. Het hangt er van af wat je wil bereiken, wat je wil doen. Voor uitgebreide projecten of ondernemingen kan ik mij perfect inbeelden dat je met 3 à 4 mensen aan de kar gaat trekken. Op die manier kan je heel wat verschillende expertises combineren. Zelf ben ik ook in een groter project met 4 mensen gestapt, maar daar ben ik ondertussen van terug gekomen. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat met te veel mensen iets opstarten ook serieuze nadelen heeft: je moet met de volledige ploeg op dezelfde lijn blijven zitten. Je kan vlug terechtkomen in discussies die dagen of weken kunnen duren. En als er eenmaal geld begint binnen te komen, dan moet je daar ook de volledige ploeg mee kunnen betalen.

De ideale combinatie?

Volgens mij is een duo ideaal om iets te starten. Je kan een zeer directe communicatie aanhouden, je moet naast jezelf maar met 1 persoon rekening houden. Je kan taken zeer eenvoudig verdelen. En de opvolging van die taken is zeer eenvoudig: niemand kan zich wegsteken. Als je jouw partner het niet doet, dan moet je het zelf doen.

Hoe vind je nu deze ideale partner om een borrelend idee uit te werken? Waar kom je die tegen? Dat kan overal zijn! Twitter is voor mij een super-tool om gelijkgestemde zielen te vinden. Je kan ook toetreden tot projecten die er speciaal op gericht zijn om starters of mensen met ondernemerkriebels te helpen. Zelf zit ik sinds april in Bryo. Dat is een driejarig begeleidingstraject opgestart vanuit Voka. Je krijgt op deze manier heel wat info die je direct kan toepassen in jouw eigen project. Via Voka kom je terecht in een heel uitgebreid netwerk. En dat is zeer waardevol: als je mag putten uit de ervaringen van CEO’s van internationale bedrijven, dan leer je heel veel bij.

Maar de voornaamste les: samenwerken kan een weg zijn om jouw ideeën te realiseren. Just go for it!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!