15 tips om je voor te bereiden op Startup Weekend

Startup-weekend-datumblauw1

Een Startup Weekend is een overweldigende gebeurtenis. Denk maar aan de bonte groep profielen van designers, ontwikkelaars tot project managers en marketeers. Daarnaast zijn er massa’s ideeën. Soms wel meer ideeën dan er teams kunnen gevormd worden. Zorg er dus voor dat jouw idee in het oog springt en dat je een zo sterk mogelijk team samenstelt. Vijftien tips om je voor te bereiden:

1. Oefen jouw pitch

Heb je een idee waar je aan wenst te werken tijdens Startup Weekend? Dan oefen je best vooraf je pitch. Hoe sterker jouw pitch, hoe makkelijker het zal zijn om mensen te motiveren om jouw team te vervoegen. Let wel, je krijgt slechts enkele minuten om jouw pitch voor te stellen (meestal zonder powerpoint-ondersteuning), dus hou het kort en bondig.

2. Vermeld de profielen die je zoekt

Vermeld op het einde van jouw pitch duidelijk naar welke profielen je op zoek bent.

3. Geef jouw idee een eenvoudig te onthouden naam

Geef jouw idee een eenvoudig te onthouden naam – misschien wel ‘n grappige naam – zodat de geïnteresseerden zich op het einde van de rit jouw pitch nog herinneren. Sommige Startup Weekends starten met meer dan 50 pitches. Maak dus dat jouw pitch en jouw naam er met kop en schouders bovenuit steekt.

4. Pitch als laatste

Als er veel ideeën en dus veel pitches worden gepresenteerd, bestaat de kans dat jouw idee verdwijnt tussen al de andere ideeën. Om vers in het geheugen te zitten, pitch je best als laatste. Save the best for last dus!

5. Denk na over intellectuele eigendom

Heb je zo’n straf idee dat je er aan denkt het te patenteren of wil je er veel geld mee verdienen, breng het dan niet naar een Startup Weekend. De filosofie achter Startup Weekend is dat iedereen in jouw team het idee na het weekend op eigen houtje verder mag uitwerken. Iedereen is dus 100% eigenaar van het idee. En de kandidaten een contract laten ondertekenen? Not done tijdens Startup Weekend, want het druist helemaal in tegen de filosofie van het event.

6. Hou je team klein

Een klassieke fout is het rekruteren van teveel leden voor je team. Een klein team organiseert zich veel sneller dan een groot team. Het ideale team bestaat uit een ontwikkelaar, een designer en een business manager, project manager of marketeer. Sommige teams hebben zelfs helemaal geen designer of ontwikkelaar nodig. Let ook op de verschillende profielen en hun skills binnen je team. Een groot team met teveel natuurlijke leiders boekt vaak het minste succes omwille van interne discussies. Zorg ervoor dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Dat vraagt één uitdrukkelijke leider, geen vijf.

7. Werk op zondagochtend aan je presentatie

Een heel weekend lang zal je werken rond je idee, maar steek uiteraard ook veel energie in je eindpresentatie. Die is immers de kers op de taart. De mate van je prototype-uitwerking of de manier waarop je business model in mekaar steekt, is daarin van ondergeschikt belang. Een succesvolle presentatie ziet er aantrekkelijk uit, is duidelijk en overtuigend. Start dus tijdig met de uitwerking van je presentatie, liefst reeds op zondagochtend.

8. Oefen jouw presentatie

Een presentatie maken is één ding, de manier waarop je het brengt is een ander paar mouwen. Oefen de presentatie meermaals voor je team (of voor onbekenden) en verzamel feedback om je presentatie mee te finetunen. Je krijgt maar vier tot vijf minuten om jouw concept uit te leggen. Pas dus op met duo-presentaties en live demo’s. Iedere seconde telt!

9. Test jouw presentatie op de projector

Vaak gaat het mis bij presentaties. De resolutie van jouw Powerpoint komt niet overeen met die van de projector. Of je hebt niet de juiste adapter om jouw Mac op de projector aan te sluiten. Of het contrast zit niet juist, het lettertype is te klein voor mensen achteraan de zaal, enz.  Test vooraf je presentatie en laat niets aan het lot over.

10. Ga op tijd slapen

De verleiding is groot om op zaterdagavond ‘n nachtje door te werken. Anders geraakt dat prototype nooit af, denk je. Het is bijzonder moeilijk om een werkend prototype klaar te krijgen in 48 uur. Denk daarbij goed na welke stukken je zal gebruiken in jouw eindpresentatie. Alles waar je aan werkt en dat je niet toont in jouw presentatie is verloren moeite. Daarbij komt niemand in jouw code kijken, dus kan je links en rechts zaken puur voor de presentatie uitwerken. It’s all about smoke and mirrors. Bovendien ben je maar beter uitgerust op het moment dat je moet presenteren. Dan moet jouw brein op volle toeren draaien en alert zijn om de moeilijke vragen te pareren.

11. Het gaat over uitbouwen van een startup, niet over een werkend prototype

Teveel mensen denken dat Startup Weekend staat voor het uitwerken van een technisch probleem in 48 uur. Niets is minder waar. Startup Weekend is geen Hackaton, maar een weekend waarop je een concept en business plan ontwikkelt en valideert. Je kan deze uitdaging winnen, zonder één lijn code te schrijven.

12. Valideer jouw idee en business plan

Duik niet meteen in de code en in de gedetailleerde ontwikkeling van je idee. Het enthousiasme siert je, maar de leuze is hier: bezint eer ge begint. Valideer eerst jouw idee. Ga de straat op en praat met potentiële klanten, documenteer de interviews. Werk eventueel een papieren prototype of een enquête uit en test. Wat leerde je uit deze test? Vermeld het in jouw presentatie. Als je in het echte leven aan een startup begint, weet je liefst zo snel mogelijk, of idealiter vooraf, of jouw idee zal werken. Vaak heb je daar geen technologie voor nodig.

13. Laat je designer de presentatie ontwerpen

Heb je een designer in jouw team, vraag hem dan om de presentatie vorm te geven. De juryleden zijn ook maar mensen en een mooie presentatie slaat altijd beter aan dan een paar droge bullets in een standaard Powerpoint-template.

14. Gebruik Dropbox en Google Docs 

Je team is gevormd? Maak een Dropbox (of Skydrive) aan en een Google doc. Zo kan je makkelijk en efficiënt informatie delen met elkaar.  Goede interne communicatie, zonder conflicten! Nog zo’n belangrijk onderdeel van een goedwerkend team.

15. Amuseer je!

Het is jouw weekend. Haal er dus het maximum uit. Startup Weekend moet fun zijn, al zijn stress en discussies vaak nooit ver weg. Ben je geen goede fit voor jouw team? Stop er dan mee. Een heel weekend vol ergernis, daar heeft niemand wat aan. Vervoeg eventueel een andere groep. Misschien zit dat team wel op jouw golflengte en kan je makkelijk inpikken. Uiteraard kan je, als individu, ook je diensten aan meerdere teams verlenen. Zo zie je, bijvoorbeeld, designers die slechts enkele uren nodig hebben om een paar schermen uit te werken en daardoor meerdere teams kunnen helpen.

Maak je anderzijds geen illusies. Een groot deel van de teams zal het einde van Startup Weekend niet halen, omwille van interne conflicten, het niet halen van de deadlines, een slecht idee, enz. En dat is niet erg. Het is eigen aan Startup Weekend. Naast het ontwikkelen van een concept is Startup Weekend de ideale plek om nieuwe mensen te leren kennen. Hier en daar hoor je een succesverhaal waar co-founders elkaar tijdens Startup Weekend hebben gevonden. Er is altijd een win-win!

Veel succes en vooral veel plezier!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!