Waar haal jij je creati[e]ve skills? Hier zijn 5 tips

Een overvloed aan inspiratie en creativiteit: dat is toch wat onze klanten en de gebruikers van onze apps verwachten, niet waar? Het is echter niet altijd even eenvoudig om in de juiste flow te raken. Hier zijn vijf tips die jou kunnen helpen om de juiste balans te vinden tussen productiviteit en creativiteit.

1 – Lees, luister, kijk en krabbel je notebook vol
Op de trein, op het vliegtuig, in het park, op een terrasje. Er is altijd wel ergens een uurtje dat je nuttig én ontspannend kan invullen. Wanneer je naar het werk gaat, luister dan eens naar een podcast in plaats van voor de tiende keer dezelfde cd te spelen: check die van Sitepoint of TWIST bijvoorbeeld.

Wanneer je een inspirerend boek in de hand hebt of wanneer je enkele leerrijke conference video’s bekijkt, noteer dan meteen de ideeën die je te binnen schieten voor je eigen projecten, in een overpriced maar uitnodigende rode moleskine bijvoorbeeld.

2 – Reis
Om de zoveel tijd heb ik nood aan een trip naar het buitenland. Enerzijds zorgt reizen ervoor dat je verplicht bent om jezelf even af te switchen en volledig uit te pluggen. Gelukkig helpen de dure roaming tarieven om dat ook effectief te doen. Anderzijds doe je continu nieuwe indrukken op en leer je nieuwe culturen en gewoonten kennen.

Reizen verruimt niet alleen je blik op de wereld rondom je, het zorgt er eveneens voor dat je nieuwe ideeën kan opdoen voor je volgende ontwerp of creatie. Vorige maand stond ik er in Vietnam versteld van hoe anders het straatbeeld eruit ziet in Vietnam in vergelijking met onze wegen.

Propagandaposters in felle kleuren en met veelzeggende symbolen kleuren er de straten. Zoiets gaat meteen in m’n evernote inspiratiemap.

Reizen hoeft bovendien niet duur te zijn. Via Couchsurfing reis je sociaal en goedkoop. Bovendien hou je soms erg leuke contacten over aan couchsurfing, zoals de keer toen een designer bij Apple en een medewerker van Obama (yes, the Obama) bij me op zolder kwam logeren.

3 – Sport
Wie vaak achter zijn of haar computer zit (en wie valt daar niet onder?) heeft nood aan beweging. Sporten maakt je geest leeg en zorgt ervoor dat je rug- en andere klachten tot een minium beperkt kunnen blijven.

De meeste ideeën – of die altijd even nuttig zijn laat ik terzijde – krijg ik tijdens het lopen. Zo startte ik enkele jaren geleden de loopcommunity iRun om joggers zoals mezelf samen te brengen.

Sindsdien loop ik regelmatig met kennissen of vrienden en spreek ik soms af om al joggend te vergaderen. Als je maar 45 minuten hebt dan kan je ervan op aan dat er geen tijd verspeeld wordt met pietluttigheden en dat er meteen tot de kern van de zaak wordt gekomen.

Wie liever alleen loopt kan natuurlijk het fantastische RunKeeper gebruiken om even volledig te herbronnen. Welke sport je ook graag doet, zorg voor de nodige beweging en blijf niet de ganse dag achter je scherm gebukt zitten, niemand kan acht uur op een rij gefocust blijven.

4 – Bouw een zijproject
Wil je nieuwe skills aanleren, maar laat je baas of je klant niet toe dat je experimenteert in zijn of haar tijd, bouw dan een eigen projectje uit. Vaak ben je het meest gepassioneerd door je eigen ideeën. Bovendien heb je voor je eigen projecten geen deadline of budget om rekening mee te houden dus waarop wacht je!

Omdat ik altijd eens wilde spelen met Titanium ben ik samen met een collega web designer een app’je aan het uitwerken. Geen leukere manier om nieuwe skills aan te leren dan je eigen ding te doen! Slaat je project niet aan, dan heb je er een pak uit geleerd.

5 – Netwerk en ontmoet nieuwe mensen
Skype, Twitter en Facebook zijn geen alternatieven voor menselijk contact. Gisteren nog was ik op de oudstudentenavond van mijn studenten Interactive Multimedia Design.

Uiteraard had iedereen een iPhone op zak en waren wellicht bijna alle 100 aanwezigen via Facebook geconnecteerd. Toch lieten enkele studenten me weten dat hoewel er online werd afgesproken om samen af te zakken, het toch plots moeilijker bleek om mekaar ook effectief te spreken.

Een berichtje sturen op Facebook kan iedereen en is weinig waard. Mekaar echt spreken en zo een netwerk opbouwen is een heel ander verhaal.

Bezoek daarom zo vaak je kan congressen, meetups, co-working spaces of zelfs koffiebars. Facebook en Twitter tezamen kunnen nooit tippen aan de persoonlijke relatie die je opbouwt met gelijkgezinden die je in het echte leven ontmoet.

En wat is nu het leukste? Een berichtje op Facebook of Twitter sturen, of samen klagen over hoe moeilijk het is om die creatieve skills op peil te houden? Met een lekkere biertje in de hand natuurlijk.

Zijn vijf tips niet genoeg voor je, dan toont volgend filmpje er nog 29:

Waar haal jij je creati[e]ve skills? Laat het weten in de commentaren!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!