Spitsgids vertelt je wanneer jouw trein overvol zit

Voor het autoverkeer bestaat al langer Google Traffic en Waze, beide diensten tonen wanneer het verkeer strop zit en of je jou beter nog een paar keer omdraait vooraleer te vertrekken.

Spitsgids – een initiatief van TreinTramBus en iRail – trekt dit concept verder open naar treingebruikers. De toepassing voorspelt hoe druk het op jouw trein is en meldt wanneer een vroegere of latere trein vertrekt. Op die manier hoef je nooit meer in een overvolle trein recht te staan en kan je een rit kiezen waarop je rustig kan werken of een dut doen.

570655105349c

Spitgids gebruikt opvraagdata om te berekenen hoe populair een trein is. Je kan Spitsgids ook een handje helpen door zelf aan te geven hoe vol jouw trein zit. Op die manier vermijd je dat extra reizigers opstappen en kunnen zij een alternatieve route uitdokteren.

Spitsgids zal worden ingebouwd in reeds bestaande applicaties zoals RailerApp (iPhone), iRail.be (web) en BeTrains (Android). De data zal worden teruggekoppeld aan de NMBS die dan de capaciteit van de overbezette lijnen kan uitbreiden.

Je leest het goed, ‘zou’. De toepassing is momenteel nog niet beschikbaar. Via een crowdsourcing campagne hoopt men 4.000 euro op te halen dat zal worden gebruikt om een student te betalen die in het kader van Summer of Code 2016 de toepassing onder begeleiding zal ontwikkelen. Je investeert dus niet alleen in de toepassing maar evengoed in toekomstig talent.

Meer informatie over Spitgids, of Summer of Code 2016.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!