Proefpersonen gezocht voor eye-tracking

Wat zien mensen als ze in de stad rondlopen? Dat wordt binnenkort onderzocht via ‘eye-tracking’ als onderdeel van het project ‘Gent in 3D’, dat ondersteund wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Een computer volgt de bewegingen van de ogen en registreert waar we exact naar kijken. Om eye-tracking uit te testen, worden nu proefpersonen gezocht. De Stad Gent wil via de testen nagaan of ze de techniek van eye-tracking kan gebruiken om de impact te voorspellen van bouw- en renovatieprojecten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Gentinfo.

Wat is eye-tracking?

Eye-tracking is een methode om te registreren naar waar onze ogen precies kijken, op welk object of welk onderdeel van een object we focussen. Dat gebeurt met een speciale computer die de bewegingen van onze ogen volgt met camera’s.

De techniek wordt ondermeer gebruikt om te onderzoeken hoe men producten in winkels rangschikt in de rekken. Welke product springt het meest in het oog als men langs de rekken loopt. Dat is een commerciële toepassing.

Maar de techniek kan ook ingezet worden om te detecteren waar mensen, als ze in de stad rondlopen, het meest naaar kijken. En waar mensen het meest naar kijken, kan een indicatie geven over wat ze mooi, lelijk, aantrekkelijk, bizar, interessant, enz. vinden.

Waarom doet de Stad Gent testen met eye-tracking?

De Stad Gent werkt met diverse innovatieve technieken die toonaangevend zijn binnen het ‘Gent in 3D’-project dat wordt uitgevoerd met subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het combineren van technologieën ontstaan nieuwe methodes die mogelijk kunnen helpen bij het zoeken naar een zo optimaal en kwalitatief mogelijke inrichting van de ruimte waarin we leven.

Stad Gent was, en is vermoedelijk nog steeds, de eerste en enige gemeente in de Benelux die over een eigen 3D-scanner beschikt. Hierdoor kan elk object in de stad in 3D en op de millimeter nauwkeurig worden gescand.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek zal nu de techniek van 3D-scanning combineren met eye-tracking.

Mogelijk ontstaat hierdoor een systeem dat ‘ruimtelijke kwaliteit’ kan voorspellen. Op zijn minst zal het misschien kunnen aangeven of de manier waarop we naar ruimtelijke objecten kijken, bepalend is voor het feit of mensen een nieuw plein ‘gezellig’ vinden of een nieuw gebouw ‘mooi’.

De Stad Gent is nieuwsgierig naar de resultaten van het onderzoek. Zo zou de techniek op termijn kunnen worden gebruikt in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad en ingeschakeld worden in de planning van nieuwe projecten in de stad.

In samenwerking met de Universiteit Gent, Vakgroep Geografie

In het kader van een doctoraatsonderzoek zullen eye-tracking testen afgenomen worden in samenwerking met de Faculteit Wetenschappen, Vakgroep Geografie, van de Universiteit Gent, die zijn apparatuur daarvoor ter beschikking stelt.

Wie komt in aanmerking als proefpersoon?

Elke Gentenaar mag mee doen aan de test. Er zijn géén leeftijdsbeperkingen.
Dragers van ‘harde’ contactlenzen kunnen echter niet deelnemen omdat de test met harde lenzen niet kan worden uitgevoerd worden. ‘Zachte’ lenzen daarentegen vormen géén probleem. Met de meeste brillen lukt de test ook.

Wat gebeurt er tijdens de test?

Deelnemers krijgen eerst een korte mondelinge introductie. Daarna neemt de proefpersoon plaats aan de computer. Het toestel wordt vervolgens gecallibreerd op de ogen van de testpersoon. Vervolgens worden een aantal beelden getoond op het computerscherm waarnaar de testpersoon moet kijken. De proefpersonen moeten ook een aantal vragen beantwoorden over wat ze zagen.

Praktische informatie

De testen worden uitgevoerd door de Vakgroep Geografie van de Universiteit Gent, Gebouw S8, Krijgslaan 281, 9000 Gent, op de tweede verdieping.
U wordt opgewacht aan de voordeur van het gebouw op het afgesproken uur.
Bereikbaarheid: De Lijn: 44, 48, 49, 70, 71, 72 eerste halte Oudenaardsesteenweg, net voorbije rotonde De Sterre.
Er is gratis parkeerplaats voor het gebouw.

De test, die zowat 1 uur zal duren, wordt afgenomen op een weekdag tussen eind februari en eind maart 2013, tussen 14 en 20 uur. Gentenaars die willen meedoen aan de test bellen Gentinfo om een afspraak voor de test vast te leggen (tel. 09 210 10 10, elke dag van maandag tot zaterdag, van 8 tot 19 uur).

Als aandenken krijgen de proefpersonen een digitale kopie van de bewegingen die hun ogen bij de test hebben gevolgd.

Informatie
Diensten van de Stadssecretaris, Strategie en Coördinatie, Mario Matthys, projectcoördinator Gent 3D, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent, tel: 09 266 82 64, e-mail [email protected]

Bevoegd
De heer Tom Balthazar, schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 50 30, fax 09 266 50 49, e-mail [email protected]

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!