Open je fietsslot met je smartphone!

Je kent het wel, het gesukkel en gevloek tijdens het zoeken naar je sleutels in je zakken. Als vrouw komt daar nog eens een dosis geblaas en gezucht bij, omdat velen onder ons een veel te groot zwart gat grote handtas hebben waar alles hopeloos in verdwijnt.

Wanneer je eerder een sporadische fietser bent, durf je dus wel al eens je tweewieler achterlaten zonder hem op slot te doen. “Ach, het is maar voor heel even, moet ik daarvoor dat veel te lompe fietsslot bovenhalen en m’n sleutels zoeken?” Herkenbaar? Ik dacht het wel…

Je smartphone bovenwippen daarentegen is de normaalste zaak ter wereld. Dat doe je met veel plezier en met enorme bekwaamheid en precisie. Zelfs tijdens het fietsen zou je nog in je zakken duiken als een ninja of die gsm zonder meer uit een overvolle handtas vissen.

Het is dan ook een van de grootste redenen dat het concept van slimme sloten (of simpelweg: sloten die worden geopend via smartphones) zo ongelooflijk interessant is. Bovendien heb je meer kans om je sleutels te verliezen dan je smartphone. Geef toe, zonder zou je je meteen naakt voelen en je zult het dus veel sneller opmerken. En niets is vervelender dan je fiets nodig hebben maar dat sleuteltje van je slot maar nergens vinden. (Tenzij je in de regen staat, dan is het nòg vervelender.)

3019945-slide-handsfreeblehi-res

BitLock is zo’n smartphone gecontroleerd fietsslot, dat je via een app van op afstand kan openen en sluiten. De applicatie is gemaakt door elektrotechnicus Mehrdad Majzoobi. De app is compatible met iOS en Android en laat je toe het beugelslot met één simpele klik op een knop te openen/sluiten. Het is bijna magie! In de 17e eeuw lag mr. Majzoobi al lang op de brandstapel.

3019945-inline-clearbikehand
Bitlock

De Bitlock applicatie wordt geleverd met nog een aantal andere functies. GPS-fietstracking is hier één voorbeeld van. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om iemand anders toegang tot je fietsslot te verlenen, of om je conditie en gezondheid te volgen waarbij er nauwkeurig bijgehouden wordt hoeveel kilometers je hebt gereden, hoeveel calorieën je daarbij verbrand hebt, en de vermeden CO2-uitstoot. Het slot heeft een lithium-ion batterij die ongeveer vijf jaar meegaat. Win-win-win!

3019945-slide-threeiphones
Bitlock

Uiteraard, voor de meeste doorsnee fietsers is een standaard fietsslot prima. En tevens een stuk goedkoper dan de BitLock’s uiteindelijke verkoopprijs van $140. Maar voor sommige kan dit een heel goede investering zijn. Denk maar aan iemand die fietsen verhuurt en die normaal gezien veel pick-up en drop-offs vereisen.

Voor vroege backers is BitLock beschikbaar via Kickstarter voor de iets mildere prijs van $79.

Maar voor gelijkaardige concepten hoeven we het niet persé zo ver van ons bed te gaan zoeken. Aan de Hogeschool Antwerpen hebben ze via een productontwikkeling-eindejaarsproject een soortgelijk concept ontwikkeld: Een elektronisch fietsslot dat opent via vingerafdrukherkenning.

Door het gebruik van een piëzo-elektrische sensoren, kan bepaald worden of de fiets nog in gebruik is of niet waarop het slot automatisch sluit. Een processor analyseert trillingen en onderscheidt onregelmatige menselijke beweging van reguliere trillingen en weet daardoor wanneer gefietst wordt, of de fiets stilstaat. Met behulp van vingerafdrukherkenning-technologie, kan het apparaat worden ontgrendeld. Je kan zelf andere mensen toelaten als sporadische gebruikers.

Het gaat dus iets verder dan BitLock applicatie. Zelfs zonder je smartphone mag je die sleutels achterwegen laten. Wanneer het apparaat in lock modus staat en de batterij leeg loopt zal het mechanisch vergrendeld blijven. Niemand die nog met je fiets gaat gaan lopen. Helaas blijft het maar bij een concept, maar erg ver staan we er niet van af.

38_69_2JTLZCWQ

Source: Fastcoexist & Creativeskills

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!