Ooit al stilgestaan bij de toetsenlayout van je telefoon?

ku-bigpic

Ooit al stilgestaan bij de toetsenlayout van je telefoon? Waarom de cijfers net in die volgorde staan, en niet anders? Waarschijnlijk niet. Omdat het zo evident is. Dat het ooit minder voor de hand lag, is nochtans een feit. In de jaren ’50 teisterde de zoektocht naar de meest optimale layout immers heel wat design-hersenkronkels. Of hoe een simpele drukknop het leven van een designer kan beheersen.

Het huidige ontwerp van de telefoontoetsen werd zo’n 60 jaar geleden vastgelegd in de Technical Journal. Zeg maar de Bijbel van de toenmalige Bell Labs, de oorspronkelijke onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria van AT&T, het Amerikaanse nationale telefoonbedrijf.

Aan de voorschriften van de Technical Journal gaat echter een heel design-verhaal vooraf. De telefoon maakte immers een evolutie van de zogezegde draaitelefoon naar de telefoon met drukknoppen. Een noodzakelijke ontwikkeling, die het gebruiksgemak moest verbeteren. De kiesschijf was omslachtig, traag en hield heel wat beperkingen in.

Een team van designers schaarde zich achter het project en deed waar het goed in was: testen, testen, en nog eens testen… op aantal fouten, op snelheid,… Tientallen ontwerpen passeerden revue. Er bleken echter geen grote verschillen in fouten te zijn, tussen de designs onderling. Bijgevolg gaf de persoonlijke voorkeur van de testende designers de doorslag. Twee ontwerpen bleken daarin de kroon te spannen: het 3×3-rooster, zoals we het nu kennen. En daarnaast de nummering zoals op een rekenmachine.

55% van het team koos uiteindelijk voor het huidige ontwerp.

Waaruit we kunnen besluiten dat menselijke factoren wel degelijk een grote invloed hebben op design, zelfs tot op de dag van vandaag.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!