Ontwerpster Dorien Peeters vertelt over haar ervaringen in Barcelona, Parijs en binnenkort New York

Dear Design, Barcelona

Dorien is een echte cosmopolitan, na haar studies werkte ze lange tijd in Barcelona als productontwikkelaar, nadien verhuisde ze naar Parijs en straks staat New York te wachten. Tijdens Kerst was ze even in België en konden we een interview versieren.

First things first, wat heb je gestudeerd en wat heb je met deze studies gedaan?

Ik heb productontwikkeling gestudeerd aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Ondanks het feit dat deze studie vooral gericht is op product design ben ik aan de slag gegaan bij een interieur-ontwerpbureau. De ontwerpmethodologie van de twee domeinen is uiteindelijk niet zo verschillend dus ik heb mijn studies tot hier toe goed kunnen gebruiken.

Hoe kwam je op het idee om direct na jouw studies naar Barcelona te trekken?

Vlak voor ik afstudeerde hoorde ik over het Ipod project (nu I-Creative) van Flanders DC. Hiermee kan je als pas afgestudeerde zes maanden waardevolle buitenlandse werkervaring opdoen. Barcelona stond in de lijst met mogelijke bestemmingen en omdat ik er twee jaar eerder op Erasmus was geweest zag ik een stage in deze fantastische stad wel zitten. Die zes maanden zijn uiteindelijk drie jaar geworden.

Hoe viel het mee om werk te vinden in Barcelona?

Dankzij Flanders DC was mijn stageplaats al voor mijn vertrek geregeld. Ik kwam terecht bij Dear Design, een ontwerpbureau vooral gespecialiseerd in retail design. Na zes maanden stage kreeg ik er een vaste baan aangeboden.

Dear Design, Barcelona

Raad jij Barcelona aan voor Belgische ontwerpers? Wat zijn er de bekendere bureaus?

Werken en wonen in Barcelona is zeker een fantastische ervaring, je leert er niet alleen een nieuwe taal maar een hele nieuwe levensfilosofie. Dankzij het mooie weer zijn de mensen er heel open en sociaal. Er is altijd wel iets te doen na het werk en in het weekend. Het werkritme is ook helemaal anders. Zo is er een middagpauze van twee uur zodat je in de zomer een uurtje siesta kan houden of de tijd kan nemen om even naar het strand te gaan. Catalanen houden van uitgebreid tafelen dus wie van lekker eten houdt is er zeker op het juiste adres.

In Barcelona zijn er verschillende kleinere ontwerpbureaus met minder dan tien werknemers zoals Dear Design, Sotano studio, 4id design network en 2 creativo. Verder is er Smart Design, meer gespecialiseerd in consulting en design strategie.

Op dit moment is het erg moeilijk om werk te vinden in Spanje. Voor wie toch de sprong wil wagen moet er rekening mee houden dat de lonen er erg laag liggen. Door de crisis is er een overaanbod aan pas afgestudeerden. Hierdoor nemen veel bureaus onbetaalde stagaires aan en liggen de lonen voor pas afgestudeerden er momenteel tussen de €900 en €1200 netto.

Staan Belgische ontwerpers er sterk in vergelijking met Spaanse?

Belgische ontwerpers staan er zeker sterk. Ze zijn beter georganiseerd dan hun Spaanse collega’s. Deze eigenschap werd heel erg geapprecieerd in het bureau waar ik werkte. Belgen zijn ook ondernemender en efficienter.

Qua werkgelegenheid gaat het niet goed in Spanje, hoe heb je dat ervaren?

Dagelijks kwamen er ontwerpers en leveranciers langs het bureau om naar werk te vragen. Momenteel is 50% van de pas afgestudeerden werkloos en het ziet er niet naar uit dat dat snel gaat verbeteren. Het loon is er zodanig laag dat je geen andere optie hebt dan een appartement te delen met twee of drie anderen. De eerste jaren vond ik het net leuk om samen te wonen met andere jongeren. Als je nieuw bent in een stad is dit dé manier om mensen te leren kennen. Na drie jaar begon ik toch te verlangen naar meer loon en een iets minder studentiekoos leven. De keuze om mijn vriend naar Parijs te volgen was dan ook snel gemaakt.

Aangekomen in Parijs, kon je vlot werk vinden?

Dat is heel vlot gegaan. Een zeer groot contrast met Spanje. Gedurende één week heb ik cv’s verstuurd en gesprekken gehad. Een week later ben ik van start gegaan bij Blue Factory, een ontwerpbureau gespecialiseerd in retail design voor luxemerken. Zo heb ik het voorbije jaar standen ontworpen voor onder meer Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Balenciaga en Dom Perignon. Het leuke aan mijn huidige job is dat ik enkel de concepten moet bedenken. Ik werk ze  uit in 3D om ze aan de klant voor te stellen. Eenmaal een keuze gemaakt tussen verschillende concepten gaat het project door naar een technisch team die het dan verder uitwerkt.

Heb je taal nooit als een barrière ervaren? Vanwaar de talenknobbel?

Ik zal het maar opbiechten, als tiener was ik eeuwig en altijd gebuisd voor Frans. Ik heb dus absoluut geen talenknobbel. Wel heb ik mijn drie laatste jaren middelbare school in Frankrijk afgemaakt en dat heeft geholpen wat mijn Frans betreft.

Tijdens mijn studies heb ik zes maanden in Barcelona gestudeerd via het Erasmus programma waardoor ik vertrouwd geraakte met het Spaans en het Catalaans. Dat maakte de stap kleiner om na mijn studies in Parijs te komen werken. Doordat je dag in dag uit de taal moét spreken gaat het leren ervan verbazend snel.

Parijs, Barcelona, heb je ooit overwogen om in België aan een job te beginnen?

Ik heb de Belgische jobmarkt altijd een beetje in het oog gehouden maar door de crisis was er ook daar minder werkgelegenheid. Mijn vriend werkte toen al in Parijs dus dat was een logische volgende stap.

Hoe kan je de ontwerpscene in Parijs vergelijken met Barcelona?

Alles is grootser en luxueuzer. Je werkt bijna uitsluitend voor grote merken. De werkdruk ligt er erg hoog. Een project waar ik in Barcelona drie maanden voor kreeg moet hier op vijf dagen afgehandeld worden. Alles is ook veel beter georganiseerd. In Barcelona moest ik alle stappen van een project zelf doen, van concept tot de technische tekeningen en het opvolgen van de fabricatie. Nu hou ik me enkel bezig met het bedenken van concepten. Dat vind ik fantastisch! Aangezien iedereen zijn eigen specialiteit heeft zijn we als bedrijf zeer efficient.

Is de Parijse levenswijze sterk verschillend van deze van Barcelona?

Ja. In de eerste plaats is er het weer. Het regent hier ongeveer even veel als in België dus blijft iedereen ’s avonds binnen. Daardoor is het moeilijk om er mensen te leren kennen. Hierbij komt dan nog eens dat de werkdruk er erg hoog ligt waardoor tot ’s avonds laat wordt gewerkt. Een sociaal leven heb je dus enkel in het weekend.

Raad jij Parijs aan voor Belgische ontwerpers?

Als je als ontwerper in de luxesector wilt werken wel. Je moet rekening houden met lange dagen, bijna onmogelijke deadlines en veel concurrentie. Hier tegenover staat wel een hogere verloning met eventuele bonussen gerelateerd aan projecten. Dat heb je zeker nodig want een appartement in Parijs is bijzonder duur. Voor wie er niet mee inzit om op een kleine oppervlakte te wonen en zich volledig te geven als ontwerper kan in Parijs een mooie carrière maken.

Staan Franse en Spaanse bedrijven open voor buitenlanders?

Jazeker, ik heb gemerkt dat buitenlandse ervaring juist een groot voordeel is. Het bewijst dat je ondernemend en flexibel bent. Groeien is het voornaamste doel bij bedrijven en buitenlandse meertalige werknemers kunnen hen daar uitstekend bij helpen.

In Barcelona wonen heel veel Belgen, de regel is eigenlijk: als je er één kent dan ken je ze allemaal. In Parijs heb ik weinig contact gezocht met Belgen en ik ken er dan ook geen enkele. Als je in contact wil komen met Belgen in het buitenland is er de organisatie “Vlamingen in de Wereld”.

Raad jij pas afgestudeerden aan om buiten de grenzen van België op zoek te gaan naar ‘n job?

Als pas afgestudeerde liggen alle wegen voor je open, je krijgt een wit blad om in te vullen zoals je dat zelf wilt. Er zijn enorm veel leuke plaatsen te ontdekken in de wereld. Zoveel interessante ontwerpbureaus. Laat je niet afschrikken door het onbekende. Het enige risico dat je loopt is dat je het er zo naar je zin hebt dat je niet meer naar België terugkeert.

Jouw volgende bestemming is New York. Wat zijn jouw plannen juist?

Mijn vriend gaat voor 18 maanden in New York werken. Ik heb besloten mijn werk in Parijs op te zeggen om hem te volgen. Eind maart vertrekken we al. Momenteel ben ik volop bezig om werk of een stageplaats te bemachtigen.

Hoe verloopt deze zoektocht?

Ik heb tot nu toe twee cv’s verstuurd en al een positief antwoord gekregen. Verder vraag ik aan vrienden en collega’s om eens rond te horen in hun netwerk voor mogelijke contactpersonen.

Bedankt voor het interview Dorien en veel succes in The Big Apple!

Heb jij contacten in New York die Dorien kunnen helpen bij de zoektocht naar een job of stage? Stuur dan een mailtje naar peeters_dorien(apenstaartje)hotmail.com.

Geïnteresseerd in het I-Creative stageprogramma van Flanders DC?

Het I-Creative project van Flanders District of Creativity biedt recent afgestudeerde creatievelingen de mogelijkheid om een waardevolle buitenlandse werkervaring op te doen. Deelnemers kunnen een buitenlandse stage van maximum zes maanden volgen bij een bedrijf/organisatie uit de creatieve sector in Europa. Nog tot 15 april 2013 kan je je kandidaat stellen voor dit programma. Alle info vind je op www.flandersdc.be/i-creative.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!