Onbetaalde facturen als freelancer? Zo krijg je je onbetaalde facturen op de rekening

Voor de meeste freelancers zijn dit pittige tijden. De weinige zekerheden die er waren, komen op losse schroeven te staan. Misschien krijgen je klanten het moeilijk om jouw facturen te betalen… Dan kan je wat flexibeler zijn, maar vergeet niet: ook jij als freelancer hebt recht op je verdiende geld.

Een gelijkaardige situatie komt héél af en toe voor bij Creativeskills: soms hebben we klanten die niet betalen. We proberen er dan alles aan te doen om deze facturen betaald te krijgen (meerdere malen mailen, bellen, zelfs een afbetalingsplan voorstellen mocht het bedrijf in de problemen zitten – zeker in de huidige tijden), maar soms lukt het gewoon niet. Vaak is er radiostilte en negeert men ons. Dan kunnen we niet anders dan deze openstaande factuur invorderen. En dat is sinds 2016 eigenlijk heel makkelijk geworden wanneer je tegenpartij een zelfstandige of bedrijf is. Je moet zelfs niet meer naar de rechtbank!

Het bedrijf dat we hiervoor steeds inschakelen is Unpaid.be. En die samenwerking loopt makkelijk, snel én goedkoop. Dit neemt ons een hoop kopzorgen weg.

Schulden invorderen zonder rechtbank

De IOS-procedure, of de procedure tot invordering van onbetwiste geldschulden van ondernemingen, is een handig hulpmiddel om als freelancer onbetaalde facturen in te vorderen bij een ander bedrijf. Een advocaat, rechtbank of incassobureau hoeft niet tussen te komen.

Ben je als zelfstandige in België gevestigd en heeft ook je klant een Belgisch BTW- of ondernemingsnummer? Dan is de IOS-procedure de way to go.

Welke voordelen heeft de IOS-procedure voor freelancers?

Snel: met IOS heb je meestal binnen de 38 dagen het geld van de onbetaalde factuur op je rekening. Een procedure via de rechtbank kan makkelijk een jáár aanslepen. En dan rekenen we de tijd en energie die je er zelf in stopt niet eens mee.

Goedkoop: het uitgangspunt is dat je helemaal niets betaalt. Alle kosten zijn voor je klant. Maar ook voor hem is het goedkoper dan een klassieke juridische procedure. Aan de IOS-procedure komen geen tussenstappen als rechtbanken of advocaten te pas. En dus hoef je die dure vogels niet te betalen. Daardoor doe je ook bij relatief kleine facturen je voordeel. Reken maar eens uit hoeveel extra omzet je anders moet draaien om een onbetaalde factuur goed te maken …

Juridisch waterdicht: is de onbetaalde factuur een B2B-factuur, is ze onbetwist en nog niet verjaard? Is je klant niet failliet of in gerechtelijke reorganisatie? Dan komt de factuur voor jouw freelance-werk in aanmerking voor de IOS-procedure, een 100% juridisch onderbouwde manier om ze in te vorderen. Een groot pluspunt als je vergelijkt met de beperkte juridische impact van een incassobureau.

Hulp nodig? Unpaid regelt het voor jou

Geen paniek, je hoeft de kleine lettertjes van de IOS-wetgeving niet zelf uit te pluizen. Dat hebben de juristen van Unpaid al gedaan.

Liggen er ook bij jouw klanten nog facturen stof te vergaren? Maak er nú werk van en zet je schuldenaren aan tot betalen. Bel eens, stuur een mail of een aangetekende brief. Als dat niet helpt: zet de IOS-procedure in.

Hoe werkt het?

  1. Bezorg de onbetaalde factuur online aan Unpaid: Via het online platform geef je op 10 minuten tijd alle informatie door over de onbetaalde factuur. Alle checks die een advocaat doorgaans doet, gebeuren automatisch. Je betaalt een (wettelijk vastgelegd) voorschot en Unpaid gaat meteen achter je verdiende geld aan.

  2. Specialisten volgen de IOS-procedure voor jou op: Binnen de 5 dagen stuurt Unpaid een gerechtsdeurwaarder met een aanmaning naar je klant. Die heeft dan 38 dagen de tijd om de onbetaalde factuur te betalen of te betwisten. Reageert hij niet, dan zet Unpaid – in overleg met jou – verdere stappen.

  3. Word 100% betaald voor je freelance-werk: Op het einde van de rit krijg je het volledige factuurbedrag betaald. Unpaid geeft je ook jouw voorschot integraal terug, want het verhaalt alle kosten op je klant. Kortom, op het einde van de rit kost een geregeld dossier je niets.

Ga dus achter die onbetaalde facturen aan, want ook voor kleine bedragen loont het vaak de moeite! Je hebt er alleen maar bij te winnen.

Liever voorkomen dan genezen? Lees ook zeker eens Unpaid’s tips om onbetaalde facturen te voorkomen.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je verdere vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar 09 396 34 00 of laat Unpaid hier weten wanneer je wil worden opgebeld.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!