Luister naar kritiek en word een topstarter. Interview met Inge Geerdens

foto Inge Geerdens, credit De MensenVanaf 4 februari strijden 70 startende ondernemers voor de titel Topstarter op één en de jackpot van 25.000 euro. Hun eerste horde: de jury voor zich winnen bestaande uit CEO’s Inge Geerdens, Jan Kriekels (Jaga) en Wouter Torfs (Schoenen Torfs). Creativeskills polst bij Inge Geerdens van CVWarehouse naar het beste startersadvies.

U hebt tijdens de eerste selectieronde van Topstarter 70 ondernemers gezien die een zaak met personeel wilden opstarten. Welke fouten hebt u gezien?

Ik spreek niet graag over fouten omdat het er vooral op neerkomt bij te sturen waar je faalt de eerste keer dat je een bedrijf opstart. Zo kon bijna niemand zijn idee in korte tijd goed uitleggen. Nochtans essentieel, want je verwacht van anderen dat ze even verliefd worden op het idee als jij. Tegelijkertijd kon niemand van de 100 starters een correct financieel plan voorleggen. Iedereen overschatte de inkomsten en onderschatte de uitgaven. Er werden vooral kostenposten vergeten. Zo hielden ze wel rekening met het brutoloon dat ze hun personeel moeten uitbetalen, maar niet met de vele toeters en bellen zoals verzekeringen, 13de en 14de maand, tot en met ecocheques. Ze vergaten ook kostenposten die zwaar doorwegen zoals advocaten die commerciële contracten moeten opstellen en doornemen.

Hoe moet een starter dit allemaal weten?

Het is niet gemakkelijk. Dat weet ik en heb ik zelf ondervonden bij de opstart van mijn eerste bedrijf in 1998. Daarom moet je mensen contacteren die het wel weten. Het beste is deze kennis te zoeken bij ondernemers.

Kende u gelijkaardige problemen bij uw eerste opstart?

Dat verliep inderdaad net hetzelfde. Gelukkig ben ik opgestart met een dienst, het rekruteren van mensen (Executive Research), om nadien een product uit te brengen, de e-recruitment oplossing CVWarehouse. Bij een dienst investeer je bij de opstart vaak alleen je eigen tijd, waardoor het makkelijker is om inkomsten en uitgaven onder controle te houden. Het is moeilijker om met een product op te starten, aangezien je hier eerst moet investeren in de ontwikkeling voordat er opbrengsten zijn.

50febe87e8d0d

De tvreeks start met een selectieronde à la X-Factor en Idool. Waarin verschilt het opstarten van een zaak met het dromen over een zangcarrière?

Er staat veel meer op het spel bij Topstarter. Deze starters moeten heel voorzichtig zijn. Soms zijn ze zo enthousiast dat ze waarborgen ondertekenen waardoor ze privé garant staan voor hun zaak, waardoor ze alles kunnen verliezen.

Starters kunnen vandaag bij zoveel organisaties terecht voor begeleiding… en toch maken ze nog fouten? Waar zit het probleem?

Praktische informatie kan je inderdaad op verschillende plekken vinden. Ik wil vooral pleiten voor het inwinnen van informatie bij mensen die zelf de ervaring hebben. Zoek als starter toegang tot deze ondernemers. Er is een waar gezegde dat luidt: ‘De enigen die goed advies kunnen geven, zijn zij die de pijn voelen wanneer het fout afloopt’. Zij weten wat er op het spel staat, weten hoe het voelt om de totale verantwoordelijkheid te dragen en eventueel alles te verliezen bij een faillissement. Zoek mensen die het totale plaatje zien en het goed bedoelen met uw bedrijf. Ook al weten ze niet alles, ze kunnen wel zeggen waarop te letten.

In welk businessidee gelooft u zelf het hardst?

Ik hou het meest van ideeën die ontstaan uit eigen ervaring. Op iets komen dat nog niet bestaat, is meestal vrij sterk. Hierbij voel je ook dat de ondernemer achter het idee kennis heeft. Dit is vaak anders bij iemand die iets in het buitenland heeft gezien en het wil overzetten naar België.

Uw ultieme startersadvies?

Luister naar kritiek. Diegene die luisteren, zie je met zevenmijlslaarzen groeien. Die niet kunnen luisteren en telkens de behoefte voelen om zich te verdedigen, gaan niet vooruit. ‘Kritiek is het ontbijt van ondernemers’, wordt wel eens gezegd. Je hebt een olifantshuid en grijze haren nodig. (lacht)

Meer weten over de tvreeks Topstarter? Bezoek de Topstarter pagina op één.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!