Je voornaam bepaalt je succes (en je loon!)

224420441_b8c29d7b20Ben je op zoek naar een vetbetaalde job? Dan ben je maar beter gezegend met een naam als An, Wim, Els, Bob, Marc…

De lengte van je voornaam bepaalt immers je plaats op de carrière-ladder én het aantal cijfertjes op je loonbriefje. Althans, dat beweert TheLadders, een Amerikaanse online jobmatchmaker. Ze voerden recent een onderzoek naar de relatie tussen voornamen en salaris. Hierbij grasduinden ze in hun bestand van maar liefst 6 miljoen leden. Verder stelden ze een aantal lijsten samen van de minst en de meest succesvolle namen.

Hoe minder letters, hoe beter

Conclusie? Er is een daadwerkelijk verband is tussen het aantal letters in je naam en het aantal cijfers van je loon. Meer nog: elke extra letter die je aan je naam toevoegt, betekent meteen een daling van $3600 in je jaarlijkse salaris. Enkel de zevenletter-namen, zoals Stephen, zijn hier uitzondering op de regel.

Nicknames

De alerte criticus maakt meteen de link met nicknames. Verdient Bill effectief meer dan William? Een vergelijking wees uit dat de personen met de afgekorte namen inderdaad meer verdienen, met uitzondering van Lawrence. Larry bleek hier geen financiële winst te boeken ten opzichte van zijn langere variant. “Een nickname maakt je toegankelijker en menselijker”, zegt  John L. Cotton, professor aan de Marquette University.

Marquette-onderzoek

Toch is Cotton sceptisch over de onderzoeksresultaten van TheLadders: “De keuze van je naam zorgt niet per se voor meer loon, maar kan er wel voor zorgen dat je minder verdient.  Ongewone namen of Amerikaans-Afrikaanse namen bleken, volgens zijn studie, niet goed te scoren op de salaris-ranking.

Bovendien zijn de succesvolle namen ook demografisch bepaald. In Europa scoren Wolfgang, Xavier en Charles opvallend goed in de CEO-posities. In Brazilië en India spannen Roberto en Rajiv de salaris-kroon.

Ben jij de gelukkige eigenaar van een korte naam of een nickname? Zet je moeder aanstaande zondag maar eens extra in de bloemetjes!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!