Interview met Yoni De Beule, UI Designer bij Yelp

Yoni De Beule gaf twee en een half jaar geleden zijn job als Lead Designer bij Wijs op en verhuisde naar San Francisco waar hij als User Interface Designer bij Yelp aan de slag ging. Recentelijk kwam Yoni opnieuw in het nieuws met zijn mascottes Hammy, Darwin en Carmen die hij voor Yelp uitwerkte. Een interview kon dus niet langer uitblijven.

Yoni De Beule - Yelp
Photos courtesy of Yelp


Dag Yoni, hoe ben je oorspronkelijk met Yelp in contact gekomen?

Ik heb Yelp het eerst gebruikt bij het plannen van een trip naar New York en was meteen verkocht aan het concept! Meer dan een jaar later heb ik via hun website mijn sollicitatie doorgestuurd. Het was een enorme verrassing toen ik een positieve reactie terug kreeg van een Yelp recruiter.

Was de selectieprocedure moeilijk? Wat hield het juist in?

Na het versturen van mijn cv, portfolio en introductiebrief kreeg ik een e-mail van een recruiter die me uitgenodigde tot een Skype gesprek. Na die leuke babbel heb ik een designtest afgelegd en nog een handvol Skype gesprekken gehad met mogelijke toekomstige collega’s.

Daarna heeft Yelp me naar San Francisco laten komen om persoonlijk iedereen te ontmoeten en om nog enkele laatste sollicitatiegesprekken te doorlopen. Na het aanvaarden van hun aanbod, ben ik enkele maanden later samen met mijn vrouw verhuisd.

Mensen met jouw talent kunnen waarschijnlijk zowat overal aan de slag, waarom net de keuze om voor Yelp te werken?

Yelp leek mij een startup dat niet alleen ontzettend veel potentieel had, maar ook een heel leuke cultuur voor zowel gebruikers als werknemers. De gedachte om zo’n bedrijf mee vorm te geven leek mij een enorm leuke uitdaging.

Photos courtesy of Yelp
Photos courtesy of Yelp


Waarom heb je de stap van Wijs naar Yelp gezet?

Ik zat al enkele jaren bij Wijs en had samen met het bedrijf een enorme groeispurt meegemaakt. Ik was mijn functie als Lead Designer bij Wijs helemaal nog niet beu, maar vroeg me wel af wat de wereld nog te bieden had. Toen ik bij Yelp solliciteerde deed ik dat dan ook vooral uit nieuwsgierigheid. “What if?”

Wat houdt jouw taak als UI Designer bij Yelp juist in?

Ik ontwerp alles van a tot z voor de Yelp iPhone, iPad en Android mobiele applicaties. Een klein deel van mijn takenpakket is ook het ontwerpen voor de Yelp mobiele site. Ik ontwerp en onderhoud tevens een verzameling design patronen om onze platformen consistent te houden.

Hoe ziet een werkdag bij Yelp eruit?

Als liefhebber van architectuur ben ik ontzettend blij elke dag één van de mooiste gebouwen in San Francisco te kunnen binnenwandelen zijnde het PacBell Building. Het is immers hier dat de Yelp kantoren gevestigd zijn.

Yoni De Beule - Yelp
Photos courtesy of Yelp

Desondanks we onze eigen koffiebaristas hebben bij Yelp, haal ik meestal ‘s morgens een frisdrank uit onze keuken. Dit is een slechte gewoonte die er dan ook voor zorgt dat ik veel latte art misloop. Na het nakijken van mijn mail en het bijwonen van enkele team standups, begin ik meestal aan wat kleinere projecten te werken. Deze kleinere projecten kunnen variëren van het het maken van assets voor onze developers tot het testen en annoteren van feedback op test versies van onze apps.

Gebruik makende van de Yelp app ga ik tijdens de lunchperiode meestal in de buurt iets halen met collega’s. In de namiddag spits ik mijn werk toe op één groot project. Grotere projecten kunnen bestaan uit het bouwen van wireframes voor de mobiele review functie, het ontwerpen van zoekresultaten of het illustreren van een hamster om die dan als Easter Egg te verstoppen in onze app.

Yoni De Beule - Yelp
Van boven naar onder: Hammy, Carmen en Darwin.


Wat zijn de verschillen tussen werken bij Yelp en werken bij Wijs?

Photo by Artem Avdacev
Photo by Artem Avdacev

Het werken aan één product in plaats van voor verschillende klanten is een wereld van verschil.

Bij een digital agency zoals Wijs bouw je meerdere volledige websites van scratch. Tijdens het bouwen van die websites maak je, met het doel van de klant voor ogen, designmatige keuzes. Wanneer het project afgewerkt is, stopt je betrokkenheid als designer meestal.

Wanneer je echter voor een product als Yelp werkt, verloopt dit helemaal anders. Zowel bij het bouwen van nieuwe features als bij het aanpassen van bestaande features krijg je dan immers de vrijheid om meerdere oplossingen te onderzoeken en te A/B testen.

Wanneer ik de beste oplossing vindt, weet ik dat dit dankzij snel itereren slechts de beste oplossing tot nu toe is. Morgen zal altijd een uitdaging zijn omdat ik mijn beste werk van vandaag probeer te overtreffen.

Photo by Jasper Sone
Photo by Jasper Sone

Hoe ziet de nabije toekomst eruit?

Ik zit ondertussen bijna twee en een half jaar bij Yelp en heb het nog steeds enorm naar mijn zin. Nu meer dan ooit zie ik hoe mijn designs een positieve impact hebben op zowel de ervaring van onze gebruikers als op de groei van het bedrijf.

Verder zie ik met een pasgeboren baby thuis ook veel vuile luiers, schattige babykleertjes en eerste woordjes (ik duim voor “papa”) in mijn nabije toekomst.

Naast Yelp, ben je bij nog andere projecten betrokken?

In mijn vrije tijd bouw ik graag met vrienden en collega’s gekke hardware projecten zoals de Burrito Bomber drone en de eerste 3D printer in de ruimte. Het hoeft echter niet altijd te vliegen. Van een leuk hackathon project te bouwen, een innovatief side-project te ontwerpen of een open source project te helpen, ben ik ook niet vies.

Naar welke designers kijk jij op?

Om er enkele op te noemen in willekeurige volgorde: Kerem Suer, Trent Walton, Tim Van Damme, Bill Kenney, Jason Santa Maria, Rogie King, Stephen Verhalleman, Benjamin De Cock,…

Tenslotte, wat zou je Belgische creatieven nog willen meegeven?

Onderschat jezelf niet. De lijst van Belgisch talent dat op de internationale markt indruk maakt wordt er niet korter op (Tim Van Damme, Benjamin De Cock, Stephen Verhalleman, Bart Claeys, Jérémy Le Van, Frédéric della Faille, Grégoire Hoin,… ). Ik zou zeggen, durf te dromen.

Bedankt voor het interview Yoni, en succes met jouw verdere carrière bij Yelp!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!