Interview Luc Colebunders van nieuwste crowdfundingplatform CroFun

“De crowd is een ideale rechter voor starters”

Je bent jong en je wil wat. Jouw eigen idee tot een zaak uitwerken bijvoorbeeld. Twee problemen: is er wel iemand geïnteresseerd in je product? En waar haal je een opstartbudget? Vanaf maandag 15 april kan het crowdfundingplatform CroFun het antwoord op deze vragen invullen. We interviewden nu al bezieler en managing director Luc Colebunders.

Er bestaan in België al een viertal crowdfunding platformen, waarvan SonicAngel en Angel.me van Bart Becks en Maurice Engelen de bekendsten zijn. Is er nog plaats voor CroFun?

Luc Colebunders: “Wij treden niet in concurrentie met de anderen. Iedereen heeft zijn publiek en aanpak. 80% van de andere aanbieders focust op donaties en presales, zoals je als investeerder bijvoorbeeld de cd van een artiest of een revolutionaire 3D-pen koopt nog voor deze op de markt gelanceerd wordt. Wij bieden alle vormen van financiering voor start-ups, zelfstandigen, ondernemers, organisaties en vzw’s.”

Is België vandaag rijp voor crowdfunding?

“Ik geloof het wel. We zijn CroFun opgestart omdat ik geloof dat we een alternatief moeten zoeken voor de manieren waarop starters, kleine ondernemers en organisaties zichzelf trachten te financieren. Banken hebben niet alleen hun geloofwaardigheid verloren, ze krijgen vanuit Europa steeds strengere regels opgelegd waardoor het niet meer rendabel wordt om kleine bedragen uit te lenen. Ook de overheid krijgt het moeilijker om projecten te ondersteunen. Neem nu de win-winlening. Deze is succesvol en helpt veel kleine ondernemers aan kapitaal tot 100.000 euro. Maar de Europese Commissie wil het systeem weg omdat de belastingkorting discriminerend zou zijn voor elke ondernemer en financier buiten Vlaanderen.”

Problemen langs de ene kant, weinig succesverhalen langs de andere kant?

“Successtories kunnen we op voorhand niet beloven, dat klopt. We kunnen ook niet zeggen of de investeerder zijn geld zal terugkrijgen. Maar dit is logisch, en geen drama voor bedragen van misschien 20 of 50 euro. Daarentegen, wanneer een project wordt gedragen door een grote crowd en werkelijk opstart, zullen de slaagkansen hoger liggen dan wanneer het project vanuit een eenling zonder toetsing zou zijn opgestart.”

Welke ondernemers mogen bij jullie aankloppen?

“Alle creatieve projecten en ondernemingen komen in aanmerking. Zowel een voetbalvereniging die een kantine wil financieren, als iemand die een boek wil schrijven tot een ondernemer die het gat in de markt denkt aan te boren. Neem nu het voorbeeld van de voetbalploeg. Veel ouders zullen willen bijspringen zodat hun kinderen een warme douche hebben. In ruil kan de ploeg hen 10% korting geven op de drankjes die ze in de kantine verbruiken. De organisatie spaart veel uit omdat ze niet moet gaan lenen, de voorzitter hoeft geen zware persoonlijke borg aan te gaan.”

CroFun bundelt een vijftal types crowdfunding aan, van donaties, een klassieke lening, winstdeelnames tot het investeren in aandelen. In welke gelooft u het meest?

“Ik geloof in de combinatie van leningen, donaties, winstdeelnames en aandelen. Omdat organisaties hun geld kunnen ophalen via de verschillende systemen weten ze niet enkel of er interesse is voor hun product, maar ook via welke manier de crowd deze het liefst financiert. Wij als tussenpersoon zullen adviseren, bekijken of het project aan alle voorwaarden voldoet, maar niet oordelen. We spelen geen rechter. We laten het oordeel over aan de crowd.”

Het grote voordeel voor startende ondernemers?

“Als starter loop je twee risico’s: ofwel verkoop je niets, ofwel verkoop je teveel. Stel dat je niets verkoopt maar toch geïnvesteerd hebt via klassieke financieringsvormen, dan hang je. Je kunt je financiering je hele leven zelf afbetalen want geen kat was geïnteresseerd in je project. Crowdfunding had dit kunnen voorkomen. Je ziet namelijk nog voordat je investeert of de crowd, en dus potentiële klanten, bereid zijn om je product te kopen. Is niemand bereid een klein bedrag te investeren, dan weet je dat je best niet opstart.”

“Wanneer je teveel verkoopt en de groei moet financieren, kunnen banken je niet helpen omdat je terugbetalingscapaciteit te klein zal zijn. Je moet immers al je middelen in groei steken. Een bank zal wel willen bijspringen wanneer je al een redelijk bedrag via crowdfunding hebt opgehaald.”

Welke start-ups maken het meeste kans om hun financiering rond te krijgen? Kunt u vier succeselementen noemen?

“Crowdfunding is ideaal voor kleine en leuke projecten van creatieve mensen. Het lokale is zeer belangrijk.  Mensen vanuit Frankrijk of Duitsland zullen minder snel geneigd zijn in een project uit België te investeren, en andersom. Tegelijkertijd moet de ondernemer sterk aanwezig zijn op sociale media. Wanneer je daar een ruime vriendengroep hebt opgebouwd, maak je meer kans om je budget rond te krijgen. Iemand die pas op sociale media begint wanneer zijn project gelanceerd is, zal veel moeilijker slagen. Eens gelanceerd met steun van je lokaal netwerk zal de grotere crowd pas interesse hebben. Het is geen free ticket. Hij of zij moet nu zijn project waarmaken.”

Starters die weinig middelen zoeken, slagen er nu al in, toont een onderzoek bij Bryo-starters aan. Diegene die meer dan 90.000 euro zoeken, zullen die toch ook niet via crowdfunding vinden?

“Zij moeten inderdaad andere bronnen aanspreken. Crowdfunding is ideaal voor kleine bedragen. En daarvoor ook ideaal voor mensen die nog steeds last hebben van het Lernout & Hauspie-trauma. Er worden geen duizenden euro’s gevraagd, wel 20 tot maximum 100 euro. Wanneer nu elke Belg hier zou instappen, zouden we onze eigen economie kunnen versterken. Temeer omdat mensen in een onderneming of project zullen investeren bij hen in de buurt.”

De belangrijkste drie financieringsvormen zijn eigen middelen (88%), friends, family & fools (46%) en de bank (42%). Heeft crowdfunding de kracht deze top-3 overhoop te gooien?

“We willen die niet omver gooien. Crowdfunding is een extra kanaal om geld in contact te brengen met mensen met ideeën. Wij Belgen hebben 230 miljard euro op onze spaarboekjes staan. Aan de andere kant is er een groep ondernemende mensen die geld nodig heeft. Deze twee groepen vinden elkaar onvoldoende. Ik zeg niet dat crowdfunding dé kredietformule is, wel een alternatief investeringsproject dat kan helpen en de bestaande systemen die mank lopen kan aanvullen.”

“We willen hier burgers bewuster maken. Wanneer we niet investeren in onze eigen economie zullen we welvaart verliezen. De oplossing kan niet meer van banken en overheid komen. De mensen moeten het zelf doen. Wel, wanneer we allemaal 3% tot 5% van ons spaargeld investeren in lokale projecten, zullen we onze welvaart wel kunnen behouden of doen toenemen.”

U hebt gewacht op een wettelijk kader om dit platform uit te werken, naar verluidt omdat u geen zin had om in de gevangenis te belanden. Is het risico voor de tussenpersoon dan zo groot?

“Enkel voor crowdfunding niet. Maar wij wilden dit combineren met andere financieringsvormen. Om dit goed te kunnen doen, moesten we wachten op het wettelijke kader. Dit ligt vast sinds juni 2012.”

Hoeveel vraagt CroFun als platform aan transacties en geslaagde projecten?

“Een project op ons platform zetten kost 150 euro exclusief BTW. Hiervoor gaan we na of het project aan alle vereisten voldoet, of de projectverantwoordelijk wettelijk in orde is, ingeschreven is, een boekhouder heeft, enzovoort. Dit garandeert dat CroFun kwalitatieve projecten oplijst. Vervolgens hanteren we een no cure no pay-principe. Pas wanneer een project voor 90% gefund is, vragen we 5% op het bedrag dat geïnvesteerd werd via lening, winstdeelname en equity.”

Wie is Luc Colebunders?

Luc Colebunders is bankmakelaar en financieel consultant onder de vlag van Active Capital bvba, en secretaris van de beroepsvereniging van zelfstandige bank- en verzekeringsbemiddelaars (BZB). Vandaag begeleidt Colebunders grote vermogens hoe ze hun persoonlijke financiën het best beheren, rekening houdend met de fiscaliteit. Vanuit zijn thuiskantoor in Schoten startte hij met 2 andere vennoten Christel Cuypers en Verbist Etienne in juli 2012 CroFun op. De afgelopen 9 maanden dacht, bouwde en investeerde het trio meer dan een half miljoen euro aan geld en tijd in dit crowdfundingplatform dat half april gelanceerd wordt. Het trio met internationale ambities denkt dit jaar 20 tot 30 projecten op het platform te verzamelen.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!