Instameet voor het eerst in België

Instagram, een iPhone app die het mogelijk maakt om foto’s van een filter en bijschrift te voorzien om die daarna te delen op het web. Instameet, een plaats waar Instagram-gebruikers samenkomen en elkaars werk bewonderen. Deze nieuwste vorm van kunst en cultuur kende al enkele succesvolle edities in andere landen. Donderdag 10 november 2011 kwam Instameet voor het eerst naar België. Spannend! Locatie? A&Gallery in Gent. Instagrammers werden voordien via sociale mediakanalen aangespoord hun foto’s op te sturen. Uit alle ingestuurde exemplaren koos een professionele jury daarna de 100 beste. Die ging ik keuren.

Al van bij de opening bleek Instameet een instanthit. Eentje die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is. A&Gallery is de artistieke speeltuin van Angels & Ghosts-bezielers Ben Van Alboom en Wouter Van Vaerenbergh. In het verleden stelden zij er al werk tentoon van Moby, Sophie van der Perre en Frederick Buyckx. De perfect plaats dus om deze trendy kunstvorm te laten doorgaan. Zowat heel hip Vlaanderen, in het bijzonder de volledige ‘iPhone-community’ had zich dan ook verzameld binnen. De ruimte leek omgetoverd tot een broeikas van innoverende en kunstlievende mensen. Dat zorgde voor veel gesprekken tussen tweeps die elkaar voor het eerst in real life zagen. Reken daarbij mooie foto’s en je begrijpt waarom ik alvast aangenaam verrast was.

De winnende 100 werden daarbij niet alleen voorgesteld, maar konden ook gekocht worden. Zoals het een echte kunstvoorstelling beaamt ging een deel van de opbrengst naar de fotograaf. Zoals het een echte wedstrijd beaamt, koos de jury uiteindelijk ook hoofdwinnaars. Die jury bestond trouwens uit ondermeer Stephan Vanfleteren (vermaard fotograaf), Sampers Stine (jong fotografe) en Sam De Bruyn (radio-host en enthousiast gebruiker Instagram). De ultieme hoofdprijs ging naar onderstaande “Shooting God” van Nadine Heyman.

Alle tweets en instagrams over #Instagent werden op originele wijze verzameld via ‘The Collactivator‘. Deze interessante tool werd ontwikkeld door Gents bureau AGX en gaf de exhibitie een interactief kantje. De feestelijke opening op donderdag liep uit in een al even feestelijke after-party in de Charlatan. Die duurde uiteraard tot in de vroege uurtjes.

Sommige van de Instameeters dachten alvast al na over hun inzending van 2012. Misschien wordt de bovenstaande foto van Madrilevi bijvoorbeeld wel een te duchten kandidaat voor volgend jaar.

Instameet liep van donderdag 10 november tot en met zaterdag 12 november 2011 in A&Gallery Gent.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!