Hoe werk je spammers op de heupen?

spam-622x250

Spam is de dagelijkse nachtmerrie van je mailbox. Maar hoe ontwaak je hieruit?

Het probleem met spam is dat het makkelijk is om een massa ervan te versturen. De kost is te verwaarlozen:voor minder dan 10 euro kan je makkelijk 40 miljoen e-mailadressen spammen. Een eventuele kans van slechts 1 op 1 miljoen is alvast de moeite waard voor een spammer. Je hebt maar een paar naïevelingen nodig om je stuff te kopen en geld te verdienen.

De voorbije decennia lag de focus op het ontwikkelen van betere filters, betere servers en betere routers om spam te weren uit je mailbox. Maar ondanks deze evolutie, zitten de spammers ook niet stil. Ze vinden steeds meer vernuftige manieren om al onze nieuwigheden en updates te omzeilen.

Boris Zanten, Amsterdams internet-ondernemer en oprichter van The Next Web lanceerde op Indiegogo een campagne om spamming economisch onaantrekkelijk te maken. Meer nog: hij staat erop menig spammer-leven zuur te maken.

Stel je het volgende scenario voor: een spammer stuurt 40 miljoen e-mails uit, maar in plaats van 40 orders krijgt hij een miljoen valse orders. Economisch onverantwoord om in deze valse hooiberg de 40 juiste naalden te vinden.

Dus waarom doen we dit niet?

Wat als een groot aantal onder ons 5 euro zou doneren voor een internationaal anti-spam team? Dit team kan twee dingen doen:

1. Mensen rekruteren via Amazon’s Mechanical Turk om valse orders te plaatsen. Als lid kan je al je inkomende spam forwarden naar deze organisatie. Het team bezoekt de website van je spammer en plaatst vervolgens een fake bestelling. Het resultaat zou hilarisch zijn en…effectief!

2. Een automatisch scenario bedenken om de spammers bezig te houden. Boris Zanten formuleerde een aantal reply’s voor de spammer:

“Bedankt! Dit is net hetgene we zoeken. Helaas is dit mijn laatste dag, maar je kan mijn collega contacteren: [email protected].”

De spammers sturen vervolgens een mailtje naar Mike, maar krijgen hier prompt een automatisch antwoord:

“Hallo, dit is Mark. Ik ben er deze week niet, maar vul bijgevoegd contactformulier in en we nemen contact op.”

Het bijgevoegd formulier is uiteraard 40 pagina’s lang. Indien ze dit terugsturen, treedt het volgende scenario in werking: het formulier is helaas zoekgeraakt en zal opnieuw ingevuld moeten worden. Of Mike stuurt de informatie door naar nog een andere collega, bij wie de spammer nog meer formulieren in te vullen heeft.

Hoe leuk zou dit zijn?

De website procurment-office.com moet er uiteraard goed uitzien, en professioneel. Bovendien krijgen leden een geheime login, zodat ze het doen en laten van hun spammer kunnen volgen. Hoe ver gaan ze mee in het proces. Leuk om te zien, toch?

Extra voordeel: elke minuut die de spammer spendeert aan dit proces betekent uiteraard een minuut minder om anderen te spammen.

Wat moet dit kosten?

Technisch gezien is het niet de grootste uitdaging om dit op poten te zetten. Het vraagt alleen heel wat arbeidsintensieve en dus kostelijke werkuren.

Een paar weken geleden startte Boris Zanten een Indiegogo-campagne voor een ander project en was aangenaam verrast. Nu start hij een nieuwe campagne om een miljoen dollar te verzamelen. Een heel bedrag, maar het gaat dan ook om een ernstige anti-spam unit, die internationaal zal opereren.

Belangrijk! Geen enkele bijdrage zal doorgesluisd worden naar hemzelf of naar The Next Web. Alle bijdragen zullen geïnvessteerd worden in een speciaal opgerichte firma.

Check nu de campagne op Indiegogo How to piss off spammers en strijd mee tegen spam!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!