Geen geld voor een startup? Word dakloos!

Er bestaan officieel geen excuses meer om het uitbouwen van een startup uit te stellen. Dat bewees Kurt Varner, de jonge Amerikaanse designer die vier maanden in zijn auto woonde om geld te besparen. Voor sommigen het teken dat hij er alles voor over heeft om te slagen. Voor anderen het bewijs dat hij een loslopende idioot is. Wat denk jij?

Screen Shot 2013-03-24 at Sun March 24 - 1.10.03 PM

Slapen in je auto, douchen bij een fitness, werken bij co-working space

Kurt Varner nam ontslag bij zijn werkgever, blindeerde zijn autoruiten en vertrok richting Sillicon Valley zoals hij in deze micro documentaire getuigt. Vier maanden lang overleefde hij vanuit zijn Honda Civic om zo de vrijheid te hebben om aan een startup te werken. Het lijkt extreem, maar er zit wel degelijk een logica achter.

Zoals hij uitlegt op zijn blog had hij een vaste maandelijkse kost van 219 dollar. 100 voor een co-working space, 39 voor een membership bij een fitness – waar hij ging douchen en zijn tanden poetste – en 80 voor boodschappen.

Screen Shot 2013-03-24 at Sun March 24 - 1.10.29 PM

Persoonlijk volg ik zijn logica volledig. Toen ik op mijn 19de een winkel startte en merkte dat het niet direct van de grond kwam, ben ik in de raamloze kelder onder de winkel ingetrokken en heb ik daar zo een jaar in de “duisternis” doorgebracht tussen de voorraden met enkel een bed en een stoel. Zolang je de focus houdt op een fleurige toekomst en je voldoende aandacht geeft aan je slaap, is dit perfect uit te houden. Tenminste, als je het écht wil.

Geld besparen is niet het enige voordeel

Zoals Josh Avant van photo sharing app Hipster ook aangeeft: wie niets heeft, heeft ook niets te verliezen. Je vertrekt vanuit een positie waarbij je enkel kan winnen. Elke stap vooruit voelt dan ook als een gigantische winst, wat de motivatie en gedrevenheid enkel kan stimuleren. Een verlies daarentegen is makkelijker te incasseren.

Daarnaast heb je praktisch geen afleiding. Je hebt enkel de auto waarin je slaapt en je laptop en GSM. Voor de rest moet je het allemaal “in de wereld” gaan zoeken. Zo ga je veel meer focus leggen op je werk. Neem nog maar kleine huishoudelijke taken die wegvallen, of de comfortabele zetel voor de TV.

Wie de basics van motivatie kent: Je hebt twee basis-motivators: pijn en plezier. Ofwel ben je het type dat weg wil van pijn. Dus je wil bijvoorbeeld een faillissement vermijden, of je wil je niet elke maand moeten zorgen maken om rond te komen. Ofwel is het werken naar plezier toe jouw motivator. Je vormt je dus een beeld van hoe het zal zijn wanneer je “er” geraakt bent. Vreemd genoeg werkt de meerderheid op basis van een pijn-situatie. Ze willen de zorgen en miserie vermijden.

In je auto moeten leven om te kunnen starten is een pijn-situatie. Je wordt dagelijks geconfronteerd met hoe het leven is als je niets hebt. Daardoor ga je heviger werken om zo snel mogelijk van die situatie weg te komen.

Screen Shot 2013-03-24 at Sun March 24 - 1.10.31 PM

Kortzichtige omstanders kijken misschien wel op je neer

Mensen die veel waarde hechten aan uitstraling en imago gaan je niet begrijpen. Ze gaan op je neerkijken omdat je zogezegd in een lagere stand leeft dan zij. Dit kan zich tegen je keren wanneer je met investeerders gaat praten die zo’n oppervlakkige visie op de wereld hebben (en die zijn voldoende talrijk aanwezig). Het is dan maar de vraag of je wel met zo’n mensen wil samenwerken.

Het tweede nadeel is dat je levenscomfort daalt, wat een negatieve invloed kan hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Moeilijke slapers gaan een slaaptekort kweken. Een ander voorbeeld is de verleiding om snelle, ongezonde en goedkope maaltijden naar binnen te werken, aangezien je de ruimte niet hebt om iets degelijk klaar te maken.

Ook het gevoel dat enkel jouw auto nog jouw personal space is, kan je motivatie deels afzwakken. Je komt niet thuis in je vertrouwde omgeving en ook al heb je geblindeerde ruiten, toch zal je je nooit helemaal afgeschermd voelen. Hier is het dan belangrijk om voortdurend indachtig te zijn dat dit een tijdelijke oplossing is. Je mag je hier nooit laten gaan wanneer de negatieve gedachten even de bovenhand zouden krijgen.

Meer tips om “lean” te leven en volledig voor je startup te gaan

Je hoeft natuurlijk niet zo extreem te gaan om ferm te besparen bij het oprichten van een startup. Sowieso is vanuit je auto leven in België niet echt praktisch. Denk maar aan de strenge (en lange!) winter die we net achter de rug hebben.

Wat je nog kan doen:

1. Samenhokken op één appartement met andere starters

Zo gaan er verhalen de ronde van bijvoorbeeld 10 mensen die op een appartement verblijven met 3 slaapkamers. Je bent niet vaak thuis, klopt meestal véél uren op een dag. Dus zo’n appartement dient nog louter om je hoofd even op je kussen te leggen.

2. Wie de mogelijkheid heeft, kan ook even terug bij de ouders intrekken

Een paar maanden werken vanuit “Hotel Mama” om zo nog geen zotte kosten te maken.

3. Van thuis uit of co-working space

Dit is al een meer klassieke, maar heel waardevol voor startups. Raak je niet in een accelerator programma – waar je meestal een werkplek krijgt – zoek dan een co-working space waar ze zich vooral richten op startups. BetaGroup Co-working in Brussel is hiervan een voorbeeld, of idealabs in Antwerpen. Of beter: probeer zolang mogelijk van huis uit te werken. Heb je een appartement? Laat dan je co-founders bij je intrekken en richt het geheel in als uitvalsbasis.

4. Zoek de juiste co-founder

Je bent een designer met een straf idee, zoek een co-founder die het technische luik op zich kan nemen. Zo bespaar je de kosten om het te laten ontwikkelen. Omgekeerd gaat ook op. De ideale mix voor een startup: 3 co-founders: één hustler (creatief en verantwoordelijk voor de business-kant), één designer, één developer.

5. Eén dag in de week werken voor een baas

I know, ondernemers werken niet graag voor een baas. Heb je het echter moeilijk om de start te vinden en de kosten te blijven dekken, ga dan even een simpele job gaan doen, al was het voor één dag in de week.

6. Stop met meetings plannen in coffeebars!

Als je 4 meetings op een dag plant en 4 keer twee koffies moet betalen, zit je al makkelijk aan 20 EUR per dag. Vermenigvuldig dit met al je “meeting-dagen” per maand en je kan alweer wat besparen. Spreek af in een park, in de lobby van een hotel, in je co-working space, bij de ander thuis, …

7. Verplaats je met het openbaar vervoer of gebruik zeker geen ondergrondse parkingen

Ik rekende op een bepaald moment eens mijn maandelijkse kost aan ondergrondse parkingen uit: gemiddeld 190 EUR per maand. Dit alles in onopvallende schijfjes van 5 EUR of minder.

8. Ga voor tweedehands. Zowel meubilair als andere zaken

Retro kledij is hip, waarom dan niet op zoek gaan naar een goeie combinatie van oud en nieuw? Kledij kost nu eenmaal veel geld, maar is toch belangrijk om serieus genomen te worden. Hierop besparen kan opnieuw al wat schelen. Het nummer “Thrift Shop” is niet voor niets zo populair geworden.

9. Vraag om hulp of huur studenten in

Soms kom je op een kwestie waarvoor je iemand zou moeten inhuren. Tenminste, dit is je eerste reflex. Vaak zijn studenten op zoek naar ervaringen of heb je jonge starters die dit gratis voor je willen doen. Een vermelding op de site en misschien een fotootje verspreiden op social media met de nodige bedanking is voor hen meestal voldoende.

10. Geen business cards

Ik gebruik al lang geen business cards meer. Het kost geld en vaak veranderen de gegevens nog in de startup-fase. Doe dit dus niet. Maak zelf een paar kleine kaartjes met je naam en nummer. Wie werkelijk geïnteresseerd is in wat je doet, vindt dit niet belangrijk. Zolang ze je kunnen contacteren. Bovendien heb ik nog niet veel van die zelf-gemaakte kaartjes moeten gebruiken, elk heeft zijn smartphone: ontmoeting = connectie op linkedin en van daaruit vind je alles. Het is fancy om met mooie kaartjes rond te lopen, maar een nutteloze kost.

11. Ruildeals

Ga creatieve partnerships opzetten. Heb je een email service nodig? Zoek een lokale bij jou in de buurt. Als je startup beloftevol is, zijn ze vaak tevreden met promotie. Zo kan je dikwijls een jaar lang gratis gebruik maken van bepaalde diensten. Zoek een winst, anders dan geld, voor de partij die je een dienst kan leveren. Als je het goed aanpakt, zal je hier en daar wel iets kunnen bereiken.

12. Gebruik technologie

We zitten in dé sector en dé tijd hiervoor. Het kan tijdverlies lijken om het internet af te schuimen naar goede oplossingen, maar vele liggen voor de hand. Telefoneer zoveel mogelijk via VoIP, gebruik digitale boekhoudprogramma’s in plaats van een klassieke boekhouder (die zijn duur!), organiseer meetings digitaal, zo vermijd je verplaatsing, parking en die eerder vernoemde koffies.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!