Fronteers meetup Lessius

Fronteers is een vakvereniging voor front-end developers uit Nederland. Naast hun bekende jaarlijkse congres in Amsterdam (échte aanrader om bij te wonen trouwens), organiseren ze tussentijds ook kleinere meetups op verschillende locaties doorheen Nederland.

Er komt steeds meer vraag om deze meetups ook in België te organiseren en dat hebben ze ondertussen al enkele keren gedaan, met de bedoeling om Fronteers ook een aparte poot in België te geven. Op deze meetups worden telkens twee presentaties gegeven van elk een uur door collega frontenders. Nadien kun je met een hapje en een drankje wat napraten over de presentaties, sociale contacten opbouwen en praten over je passie voor het vak.

Afgelopen donderdag 24 november werd er weer zo’n meetup in ons land georganiseerd te Lessius, Mechelen. Ik probeer elke meetup in het land bij te wonen en aangezien de sprekers van de avond een persoonlijke kennis en een ex-collega van me waren, wou ik deze meetup zeker niet missen. De topics voor de avond waren “Responsive Webdesign” door Thomas Byttebier en “Design for developers” door Johan Ronsse, twee erg interessante presentaties.

Naar eigen zeggen wou hij als kind Diego Maradona zijn, maar uiteindelijk is Thomas freelance webdesigner geworden en daar is hij blij om. Zijn presentatie is op dit moment nog niet online, maar de link naar de presentatie wordt later nog aan deze post toegevoegd.

Tijdens de presentatie kon je duidelijk merken dat Thomas erg gepassioneerd is door zijn werk. Hij integreerde foto’s van tijdens een reis in Indonesië en wist er zelfs een quote van Darwin in te verwerken, maar toch wist hij alles samen te brengen tot de essentie van zijn topic.

Zo liet hij een website zien die het aantal inwoners van onze planeet bijhoudt en tegelijk ook het aantal mobiele toestellen dat verbonden is met het web. Tot ieders verbazing, lagen beide getallen om en bij de 7 miljard. Een duidelijk signaal dat onze huidige manier van surfen op het web voor problemen zal zorgen aangezien zo’n 99% van de websites niet geoptimaliseerd is voor het bekijken op mobiele toestellen.

Dé oplossing hiervoor is het responsive webdesign principe. Een volledige uitleg ga ik niet geven, die komt aan bod in de presentatie, maar het komt erop neer dat de layout van de website zich aanpast naargelang de beschikbare ruimte van het scherm waarmee de website bekeken wordt. Een prachtig idee dat niet de zoveelste trend op het web is, maar de toekomst wordt.

Er is ook een kort gedeelte in de presentatie verwerkt voor de technische lui onder jullie dat uitlegt hoe je best tewerk gaat bij het bouwen van zo’n responsive website. Moeilijk is het niet, maar als je ermee begint, lees je maar beter wat over mobile first.

De tweede presentatie door Johan was minstens even interessant. Hij probeerde ons duidelijk te maken dat je helemaal geen designer hoeft te zijn om ervoor te zorgen dat je interface er toch goed uitziet. Er zijn namelijk heel wat basisprincipes waarmee je rekening kunt houden die je al een heel eind verder helpen.

 

In de presentatie werden enkele zaken besproken die van groot belang zijn in een interface: typografie, alignering, licht en schaduw.
Typografie is volgens Johan ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel. De keuze van een font bepaalt namelijk of je interface een hoge leesbaarheid heeft aangezien je hier vaak kleine font-sizes moet gebruiken. Hierdoor blijven er op het web niet veel fonts over, enkel Verdana en Lucida Grande.

Niet alleen de grootte van je font is belangrijk, maar je gaat ook best na of cijfers en letters duidelijk te onderscheiden zijn van elkaar. Zo kan een cijfer “1” snel verward worden met de letter “l” of met een hoofdletter “i”, of lijken het cijfer “0” en de letter “o” teveel op elkaar.

Goed design is over het algemeen niet gratis en die regel geldt ook voor fonts. Durf dus een font aan te kopen, want die kost is het zeker waard.

Ik raad jullie zeker aan beide presentaties te bekijken, ik vond ze in ieder geval erg interessant.
Mocht het jullie interesseren om één van deze bijeenkomsten bij te wonen, volg dan zeker @fronteersbe of @fronteers op Twitter om de hoogte te blijven.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!