Een blik op mobile: vooruitzichten naar 2014 & Apple vs. Android

The State of Mobile

Het Belgische mobile agency In The Pocket maakt al 3 jaar mobiele apps, en ze hebben er ondertussen 250 op de teller staan. De kennis die ze de voorbije jaren hebben opgebouwd, hebben ze in een handig rapport gegoten. In “The State of Mobile 2013” kijken ze ondermeer vooruit naar 2014 en zetten ze de verschillen tussen Apple en Android in de verf.

Mobile in 2014

Mobiele toestellen doen vandaag de dag al dienst als afstandsbediening voor bijvoorbeeld je tv, maar zullen in 2014 nog veel meer gebruikt worden in samenwerking met andere toestellen. En daar zullen de zogenaamde wearables een grote rol in spelen: Google Glass, Samsung’s Smartwatch… ze gaan allemaal nauw samenwerken met je smartphone of tablet.

Ook op het vlak van locatie ziet In The Pocket een grote verschuiving plaatsvinden. Een gps zit al langer in je mobiele toestellen, maar die zijn niet tot op de meter nauwkeurig. iOS7 kwam echter al naar buiten met een nieuw en vooral nauwkeuriger locatieconcept: iBeacons. Via Bluetooth kan je hiermee communiceren tussen kleine fysieke units en mobiele toestellen die zich exact in de buurt bevinden.

Helaas staat er ons op mobiel vlak ook iets minder rooskleurig te wachten: onze smartphones en tablets bevatten een schat aan waardevolle informatie, waardoor het heel waarschijnlijk is dat we volgend jaar een grote stijging in mobile malware en virussen mogen verwachten. En dat wordt nog gevaarlijker als volgend jaar ook mobiele betalingen steeds meer hun opwachting gaan maken. Een laatste, gelukkig weer positieve trend, zal de opkomst van “onzichtbare” apps zijn. Deze apps, zoals bv. Siri, voeren op de achtergrond uit wat jij gevraagd hebt, zonder dat je er zelf veel voor moet doen.

mobiel gebruik

Apple vs. Android

Als we het over mobile hebben, is er altijd één tweestrijd die naar voor komt: die tussen Apple en Android. Maar wie van de twee is nu echt de beste? Lode Vanhove en Cliff Ophalvens, respectievelijk iOS Lead en Android Lead bij In The Pocket, geven beiden hun visie op de feiten.

Apple staat volgens Lode Vanhove garant voor producten met de beste user experience, dankzij een geïntegreerde aanpak van hardware en software. Ze focussen daarnaast op slechts op 2 mobiele toestellen: 1 smartphone & 1 tablet, die ze jaar na jaar weer net dat ietsje beter maken. Bij Android ligt de focus helemaal op de software, legt Cliff Ophalvens uit. Ze laten producenten van smartphones & tablets vrij hun software aan te passen, waardoor er een enorm aanbod is ontstaan van Android-toestellen.

Ook op het gebied van Apps gaat Apple enkel voor kwaliteit. Het kan soms weken duren voor je App goedgekeurd (of afgekeurd) wordt, en dat zorgt vaak voor frustratie bij ontwikkelaars. Maar op deze manier kan Apple het niveau van de App Store wel erg hoog houden. Grappig genoeg kan net Google één van de beste iOS ontwikkelaars genoemd worden, dankzij apps als Google Maps, YouTube, Chrome… Het grote voordeel van Android op dit vlak, is dat deze apps geïntegreerd in hun systeem zitten, waardoor ze krachtiger zijn.

De grootste tegenstelling met Android, zien we echter op het gebied van marktstrategie. Apple wil niet de hele markt innemen, ze willen simpelweg de beste zijn, ongeacht het prijskaartje dat daar aan vast hangt. Android daarentegen gaat wel voor de grote massa. Ze staan voor pure vrijheid, zodat iedereen er op zijn eigen manier mee aan de slag kan.

Apple vs. Android

Benieuwd naar wat In The Pocket nog meer te vertellen heeft over de toekomst van mobile? M?o?r?g?e?n? vandaag kan je op Creativeskills.be terecht voor een blik op het tweede deel van “The State of Mobile 2013”, waarin Operations Manager Christophe Rosseel uitlegt waar je zeker aan moet denken als je zelf een app gaat ontwikkelen en waarin je ook handige tips krijgt om mobile te gebruiken in jouw bedrijf.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!