Denken, durven of doen bij Tedx Flanders

Of het Tedx Antwerp, Tedx Flanders of Tedx Belgium zou worden? Die vraag stelde Christophe Cop toen hij met TED in contact kwam. In 2006 al bleef Christophe regelmatig hangen bij de TED talks op TED.com. Volledig geïnspireerd richtte hij in 2008 het ‘Ideas Worth Executing’ op om met andere ‘verlichte denkers’ te praten over ideeën. In dat jaar kwam ook de e-mail van TED met de boodschap dat ze met de lokale TEDx’s gingen starten. “Ik was meteen verkocht. TED past volledig bij mijn onstilbare honger naar kennis en de drang om de wereld begrijpen.”

Uiteindelijke startte Christophe in 2009 met Tedx Flanders, en na een telefoontje uit Amerika waarin hij door TED aan de tand werd gevoeld rond verdoken Vlaams nationalisme, werd de naam officieel beslist en de felbegeerde licentie overhandigd. Het Tedx Flanders event groeide op 4 jaar uit van 70 deelnemers bij een eerste editie tot een dikke 1.000 deelnemers vandaag.

Christophe vertelt vol emotie dat hij nog steeds verbaasd is over hoe snel het is gelopen: “Ik had bij de eerste editie in 2009 nooit durven dromen dat het zo zou uitdraaien. Om in een wereldwijd netwerk te zitten van mensen met diezelfde passie en enthousiasme om ideeën te verspreiden, en dat lokaal zo’n grote groep van talentvolle vrijwilligers is ontstaan, is echt fantastisch.”

Zaterdag 20 oktober was de grote dag eindelijk weer daar: 1.000 bezoekers kregen in de inkomhal van de Vlaamse Opera een gekleurd polsbandje en inspirerend programmaboekje mee. De equipment voor een ganse dag ‘brain spa’. Het thema dit jaar? Introspection, of de reflectie in jezelf, die we in deze steeds sneller bewegende wereld dreigen te vergeten. Onder de indruk van de lange lijst aan sprekers zetten we ons schrap in de rode velours zetels.

De killer intro van Bart Moeyaert zette de toon: kort maar krachtig stelden vervolgens alle sprekers een project uit hun leven voor dat ze met passie bezigen. Met welke drang, angst of vuur dat ze tot die verwezenlijking gekomen zijn. Dat ze dromers en denkers zijn, maar ook durvers en doeners. En dat ze doorzetten, en zullen blijven werken aan een beter leven voor zichzelf, voor u en voor ons.

De design futuriste Suzanne Lee (@BioCouture) vertelde over de mogelijkheden om kleding te maken van bacteriën en andere micro-organismen. De experte Fiona Wood (@FionaWoodF) loopt bijna over van trots als ze toelicht hoe ze de genezingstermijn van een brandwonde reduceerde tot slechts een half uur. Rick Falkvinge (@Falkvinge), IT entrepreneur en oprichter van de Zweedse Piraat Partij, beschrijft met welke commotie de ommekeer in zijn leven gepaard ging, en iedereen in staat is tot revolutie. Jacob Appelbaum (@ioerror) zakte af om onze online privacy te beschermen met het Tor netwerk. En wanneer Marc Teerlinck (@marcteerlinck) zijn robot Watson voorstelde, die supersnel een ‘associatief antwoord’ kan formuleren op een willekeurige vraag, kwam des te meer het besef hoe de sprekers achter de Ted talks onze persoonlijke toekomst willen of zullen beïnvloeden.

De kick-off voor TEDx Flanders 2013 is midden november gepland. Aftellen maar! We zijn benieuwd welke sprekers er volgende editie worden binnengehaald. Als het van Christophe afhangt is één van hen Sam Harris, een neurowetenschapper en een van de beste kritische denkers van deze tijd, aldus Christophe. Christophe geeft als laatste nog graag zijn ‘idea worth spreading’ mee: ‘durf te leren en foute opvattingen te verlaten, ook al betekent dat meer onzekerheid’. Dat kunnen wij alleen maar beamen.

Wie in de zoektocht naar een rustiger leven, of als gevolg van een misselijkmakende verkiezingsuitslag, naar Wallonië zou uitwijken, kan de Tedx koorts daar misschien ook verspreiden?

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!