De juiste dosis achtergrondmuziek verhoogt de creativiteit

Credits: Brandon Jones
Credits: Brandon Jones

Te veel lawaai, te veel stoorzenders,… het is een killer van formaat in het creatieve proces, maar een staat van isolement of ballingschap ondermijnt net zo goed de creativiteit. Maar designers te velde, wanhoop niet! De waarheid ligt, zoals zo vaak, ergens in het midden. De juiste dosis achtergrondmuziek verhoogt de creativiteit, zoveel is zeker.

Een onderzoek van de Universiteit van Illinois testte het effect van de verschillende geluidsniveau’s op de creatieve skills van de deelnemers. De ideale werkomgeving voorziet 70 dB achtergrondgeluid. Openbare plaatsen, zoals coffee shops, blijken net die juiste hoeveelheid geluid te produceren. Als je je afvroeg waarom designers zoveel koffie slurpen… daarom dus!

Een gematigd geluidsniveau haalt het brein uit vaste patronen en triggert bijgevolg de verbeelding. Deze distracted focus zorgt voor meer creativiteit.

Maar wat indien je niet tot de lucky few behoort die de coffee shops kan afschuimen? Een aantal virtuele opties brengen je de oplossing:

1. Coffitivity: een gratis online app die je voorziet van een constant coffee shop-geluid. Je kan zelfs het volume aanpassen en combineren met je eigen muziek.

2. Ambient Mixer: hier mix je zelf je gewenste geluiden, pas je volumes aan,… voor de gevorderden dus.

3. 99U Music Mixes: hier vind je playlists, gecategoriseerd rond thema’s.

4. Focus@Will: deze muziek past zich aan, aan je natuurlijk aandachtscyclus.

5. Brian Eno’s Music for Airports: een gouwe ouwe, van 1978. Brian Eno’s ambient album doorbreekt de verveling in luchthavens.

6. Raining.fm: keep it simple… met regen en zelfs een portie gedonder.

Welke methode je ook kiest, zorg voor een zachte ambiance rondom je, laat je gedachten en ideëen dwalen, maar niet te ver…en ontdek een creatieve boost dankzij distracted focus.

Bron: 99U.com

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!