De bemiddelde illustrator: feit of fictie?

Credits: Justin Mezzell
Credits: Justin Mezzell

83% van de illustratoren komt niet rond met illustreren alleen. Slechte opdrachtgevers, ondermaatse zakelijke skills, prijsconcurrentie, onderwaardering voor het vak… de illustratieve sector kampt met tal van inkomensbedreigingen. Maar de ondernemende illustrator gaat niet in een hoekje zitten kniezen en maakt van de nood een deugd. Tijd voor advies van enkele experts!

Volgens Eva Mouton, fulltime illustrator, moeten de illustratoren harder en zakelijker worden. “Een illustratie voor 50 euro maak ik niet meer. Kwaliteit kost tijd en daar heb ik dus een goed tarief voor nodig. Het werkt dubbel: betaal je een onnozele prijs, dan krijg je een onnozele tekening”.

Maaike Hartjes werkt zelfs aan een boek over het thema Tekeningen, Rekeningen. In 2014 op de markt te verkrijgen.

Philippe Werck van kinderboekenuitgeverij Clavis stelt dat een illustrator zichzelf meer moet verkopen, moet netwerken. Hij of zij moet zelfs een showfiguur zijn. Dan volgt de verkoop vanzelf.

Gevierd kinderboekenillustrator Carll Cneut is daar een goed voorbeeld van: “Het gaat erom dat je opgemerkt wordt. Zo ga ik zelf op eigen kosten naar de boekenbeurs van Bologna.” Al geeft Cneut ook wel toe dat hij zijn carrière kon uitbouwen dankzij subsidies. Subsidies die behoorlijke kritiek te verduren krijgen. Zo zouden deze bedragen gelden als compensatie voor te lage voorschotten. Anderzijds zijn het steeds dezelfde namen die genieten van een toelage.

In tijden van crisis moeten illustratoren dus vindingrijk zijn en nieuwe markten aanboren. Illustreren voor bedrijven bijvoorbeeld, of je illustraties online commercialiseren, of je tekeningen laten hergebruiken door stockillustratiebedrijven,… Het garandeert een inkomen en kan nieuwe netwerkcontacten opleveren.

Tenslotte is er nood aan een collectieve ruggesteun voor de sector. Een beroepsvereniging die opkomt voor de belangen van illustratoren en hun werk, of een illustratorencollectief dat werkt aan een gezamenlijke, betere toekomst. Maar of dat haalbaar is, blijft de vraag.

Meer lezen? In dit artikel van rektoverso.be vind je alle details terug.

 

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!