Daily Pattern Project – Infographic Textiles in Designcenter | De Winkelhaak

headerwinkelhaak03

Op Donderdag 7 februari 2013 om 17u00 opent de tentoonstelling Dailly Pattern Project in de exporuimte van DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK. Een serie met uitzonderlijke textielwerken van de hand van ontwerper Annika Syrjämäki.

CONTENT BASED TEXTIEL

Daily Pattern is een project dat de mogelijkheden onderzoekt van textieldesign op basis van mediacontent. De dagelijkse actualiteit van het nieuws werd gedurende een jaar verzameld uit een aantal internationale kranten en vormt de inhoud en inspiratie voor de door Annika Syrjämäki ontwikkelde textielpatronen. Tijdens het maakproces ontstond meer dan enkel print op textiel en werden nieuwe wegen ontwikkeld om het wereldnieuws zijn indruk te laten maken in het materiaal.

DATA PROCESSING

De basis voor het Daily Pattern Project wordt gevormd door een database waarin het nieuws van zes internationale kranten (The Guardian, The Australian, The Citizen, Shanghai Daily, The Washington Post en The New York Times) verzameld werd. Een paar keer per dag werd het nieuws uit deze kranten en online nieuwssites opgehaald en geïnterpreteerd. Voor het verzamelen van het nieuws ontwikkelde Syrjämäki met een programmeur processing applicaties, waarmee de inhoud geanalyseerd kon worden en op basis waarvan de patronen gegenereerd werden.

TEXTIEL ALS COMMUNICATIEMIDDEL

In het Daily Pattern Project geeft Annika Syrjämäki inhoudelijke betekenis mee aan het materiaal. Volgens haar wordt textieldesign nog te vaak benaderd vanuit een puur esthetisch perspectief. Het Daily Pattern project is een poging om textiel te ontwerpen en te ontwikkelen vanuit meer dan alleen de stilistische invalshoek. Ze zocht naar een vorm van communicatie, waarbij het eindresultaat een directe afgeleide is van de content, in dit geval het nieuws. Het resultaat is hoe dan ook esthetisch.

EXPO VAN DO 7 FEBRUARI  |  ZA 9 MAART

Het Daily Pattern Project is te zien in DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK van donderdag 7 februari tot en met zaterdag 9 maart. De opening is op donderdag 7 maart vanaf 17u00. Iedereen is welkom. Deze tentoonstelling kadert in een nieuwe reeks designtentoonstellingen geïnitieerd door DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK. Ze wil hiermee een start maken met het tonen van state of art designprojecten waarin de vraag wat design is zo breed mogelijk wordt bekeken. De poster bij deze tentoonstelling werd vormgegeven door Crap=Good.

Daily Pattern Project werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van  het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!