Crowfundingplatform MyFirstCo gooit de handdoek in de ring

MyFirstCompanyMyFirstCompany, een van de eerste platformen voor crowfunding in België, stopt ermee. Dat meldt L’Echo.

Crowdfunding is een collectieve financieringswijze die ontstond in de Verenigde Staten. Het grote publiek kan via een geautomatiseerd internetplatform en sociale netwerken investeren in de reële economie. Het eerste Belgische platform was MyFirstCompany, een start-up die investeerders de kans biedt projecten te ondersteunen voor 50 tot 100.000 euro.

Regelgeving de oorzaak

Een jaar na de oprichting houdt MyFirstCompany ermee op. De activiteiten worden tijdelijk stopgezet “omdat de regelgeving het niet toelaat om nog nieuwe projecten te aanvaarden”, luidt het op de website van het platform. In een jaar tijd ontving het platform zowat 500 projectvoorstellen.

Beslissing FSMA

Volgens de oprichters is de stopzetting te wijten aan een beslissing van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), de toezichthouder op de financiële markten in ons land, die het platform “verbiedt om zich te laten betalen op basis van fondsenwerving. We zouden kunnen verderdoen, maar dan op vrijwillige basis, wat onmogelijk is”, zegt Xavier Sceuer, mede-oprichter van MyFirstCo.

De FSMA begrijpt niet wat het probleem is. “Misschien is het probleem gelinkt aan het statuut van MyFirstCo.”

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!