Creativiteit per promille

Les excuses sont faites pour s’en servir. Dat hoor je wel vaker. Om nog een koffietje te drinken bijvoorbeeld, want ik heb die ’s ochtends absoluut nodig om aan het werk te gaan. Of een glaasje wijn bij zwaar avondwerk, want dat bevordert de atmosfeer.

Dos cervezas por favor

Het lijkt erop dat die spontane trekjes meer steek houden dan we zelf denken. Een recente studie van de Universiteit van Illinois in Chicago onderzocht het effect van alcohol op onze hersenen. De helft van 40 testpersonen kregen Vodka te drinken tot er een alcoholpercentage in het bloed kon vastgesteld worden van 0.075. Ongeveer twee pintjes de man. De andere 20 personen bleven nuchter. Beide groepen kregen dan de opdracht een creativiteitstaak, die steunt op associatief denken, op te lossen. Concreet werd de deelnemers 3 uiteenlopende woorden voorgelegd en vroeg men om een 4e woord te bedenken dat die 3 woorden verbindt. Neem bijvoorbeeld de woorden ‘zon’, ‘citroen’, en ‘honing’. Dan is het 4e woord ‘geel’. De 20 aangeschoten personen losten méér vraagstukken op, aan een hogere snelheid. Bovendien schreven ze het vinden van de oplossing meer toe aan een plots Aha! Moment, dan aan een stap-voor-stap analytisch proces. Alcohol heeft als effect dat mensen minder controle hebben over hun aandacht, en dit is net goed voor creativiteit. De hersenen focussen niet maar gaan verruimen, waardoor mensen makkelijker associaties maken en zich minder blind staren op één bepaald denkpad.

Het zwarte goud

Ook koffie bepaalt ons wel of niet optimaal functioneren. Uit ondervraging blijkt dat we koffie op het werk vanzelfsprekend vinden, en mocht die er niet zijn onze werklust drastisch zou dalen. Als de koffie van een degelijke kwaliteit is, vinden we dit schijnbaar ook meerwaarde aan de werkomgeving en een blijk van respect voor de werknemers. En geef toe, koffie is een sfeermaker op de werkvloer. De coffee corner is, hoe ouderwets dan ook, een plek om even adem te happen en een praatje te maken met de collega’s.

Niet alleen de kop koffie zelf, maar ook de koffiebar prikkelt de zinnen. Het omgevingsgeluid van drukbevolkte koffiehuisjes – of cafés – activeert je creatief denkvermogen. In plaats van jezelf dus af te sluiten in een ongestoord kantoor, loop je bij je volgende uitdaging beter naar de nieuwste koffiebar om de hoek. Een relatief lawaaierige omgeving stimuleert je hersenen om abstract te denken, en dus het genereren van creatieve ideeën.

Een bakje troost

Voor de theedrinkers onder ons heb ik helaas weinig excuses voor handen. Gelukkig zijn er deze leuke Tea Party Series, een charmante reden om af en toe een goede tas thee te zetten.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!