Creativiteit into the wild

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar het regent e-mails en je gsm begint stilaan rood te gloeien? Door al die impulsen kom je niet aan het échte werk? Dan is het goed dat je hier even bent komen uitpuffen. Ga zo meteen eens een luchtje scheppen, maar pik eerst nog de goede raad uit deze post mee.

Ondergedompeld in de natuur 

Wat al eeuwen rond gaat als een volkswijsheid, is nu voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld. Ondergedompeld worden in wilde natuur zorgt ervoor dat je veel inventiever wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Utah in de VS dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOSONE. Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat een wandeling in de natuur het leesvermogen en het kortetermijngeheugen van mensen verbetert. Effecten op creatief denkvermogen werden echter nooit nader bekeken. Tot David Strayer, een cognitief wetenschapper aan de Universiteit van Utah, besloot om de blootstelling aan de natuur en het effect op ons creatief brein en probleemoplossend denkvermogen, onder de loep te nemen.

Strayer had een donkerbruin vermoeden dat in zijn stelling heel wat waarheid schuilde, en richtte samen Outward Bound een experiment in. Ze stuurden 56 proefpersonen op een 4 tot 6-daagse tocht doorheen natuurlandschappen, zonder toegang tot laptops, smartphones, iPads of andere toestellen uit die familie. Op het einde van de tocht bepaalden de onderzoekers het creatief denkvermogen van de deelnemers met de de Remote Associates Test (RAT), een klassieke maatstaf voor creatief en probleemoplossend denken. De testpersonen die de wilde natuur konden opzoeken, scoorden tot anderhalf keer beter dan de referentiegroep.

Onderhoud je dagdromen

Onze hersenen schakelen zich in een bepaalde modus als we ons concentreren, die voornamelijk focust op het afhandelen van concrete taken. Bij die focus is er minder ruimte voor creatieve oplossingen. Maar als je bijvoorbeeld een wandeltocht maakt, gaat het brein over in een andere modus. Eentje die je denkvermogen meer vrijheid laat en dan valt een oplossing of idee je plots binnen, wat ook gebeurt bij dagdromen.

Creativiteit kan je dus uit de rust van de natuur halen. Of misschien is het wel net andersom. Door een stapje in de natuur, breng jij je creativiteit naar de vrijheid die ze nodig heeft. Of de verbetering van de creativiteit te wijten is aan de verhoogde blootstelling aan de natuur of aan een verminderde blootstelling aan technologie, of de gecombineerde invloed van beide, kan dit onderzoek niet uitsluiten. Zeker is wel dat als je je brein wilt opladen, het beter is om het bos in te lopen dan voor je scherm te blijven hangen.

Dus… een luchtje scheppen? Ik dacht het wel!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!