Build Conference in Belfast

Build Conference Belfast

Dit jaar had ik mij voorgenomen naar slechts 1 design conferentie te gaan. Het werd Build Conference in het regenachtige Belfast, Ierland. Deze voornamelijk op web designers gerichte conferentie werd op tal van plaatsen in het centrum van Belfast georganiseerd.

Afgelopen jaar werd ik aangespoord om de legendarische talk van Wilson Miner (voormalig Apple designer) te bekijken op Vimeo: “When we build“.

Danny Calders (@dannycalders) vertelde mij dat hij er de vorige editie ook bij was en dat hij kippevel kreeg tijdens deze presentatie. Het publiek gaf Wilson Miner na afloop een staande ovatie!

De conferentie dit jaar duurde van maandag tot vrijdag. Het ijs werd snel gebroken toen Tim (@timbert) en ik de eerste avond Robert (@RobertEerhart) tegen het lijf liepen in de bar van het hotel en we samen een hapje gingen eten in een typisch Ierse Wagamama. Robert organiseert ook een designer conferentie ‘Inspire Conf‘ in Leiden, Nederland van 9 tot 12 december 2012.

We hadden ons vooraf ingeschreven om een workshop te volgen op dinsdag. Je kon kiezen tussen “Axe Restoration”, “Leathercraft”, “Coffee Roasting” en “Chocolatiering”. Wij kozen de laatste maar wegens de storm Sandy kon het oorspronkelijke team er niet zijn, maar er werd vervanging gevonden bij Taza Chocolate. Na een introductie en kennismaking konden we aan de slag. Het werd een leuke namiddag waarin ik samen met Nina (@ninastoessinger), Roel (@roelvangils) en Tim overheerlijke Mexicaanse chocolade leerde kennen en smaken.

Aaron Draplin

Hard gelachen bij de presentatie van Aaron Draplin (@draplin) in “An Evening With” die ‘s avonds in de University of Ulster zijn grafisch werk – met onder meer mooi logo werk voor de Amerikaanse president Obama – exposeerde en geen enkele zin zonder fuck, shit of motherfucker afmaakte. Prachtig portfolio.

Doorheen de ganse conferentie verborg Dropbox kleine blauwe doosjes waarmee je 1TB cloud space kon winnen. ‘s Avonds op de Beer Night ging Tim aan de toog pintjes bestellen en vond daar zo’n piepklein doosje! 1TB extra space gewonnen!

De tweede “An Evening With” was Kickstarter – op woensdag – waarin Charles Adler (@cadler) mede oprichter van Kickstarter het belang van craftmanship beklemtoonde en de positie van de kunstenaar in de online wereld. Mooie slides.

De conferentiedag zelf was op donderdag in de Waterfront Hall.

Hier volgt een quick en dirty overzicht van de sessies, de bio van de sprekers kan je op hun Twitter account lezen.

Starter was Robin Sloan (@robinsloan) die een vergelijking poneerde tussen de geschiedenis van de film en de werkomgeving waarin web designers zich vandaag bevinden. Parallellen werden uitgelegd en de nadruk dat we als designers vertrouwen moeten creëren in omgevingen onderhevig aan constante veranderingen en naamgevingen.

Kirby Ferguson (@remixeverything) stak van wal met popmuziek en beschreef waar groepen zoals Led Zeppelin, Danger Mouse en Bob Dylan de mosterd haalden. Na een reeks leuke voorbeelden waarin je letterlijk de inspiratie kon horen, had hij drie kernwoorden voor ons: copy, transform and combine. Aarzel niet om je bestaande designs steeds te verbeteren.

Rob Giampietro (@robgiampietro) en Mandy Brown (@aworkinglibrary) zijn beiden afkomstig uit New York, Mandy is een editor voor o.a. de uitgaves van “A Book Apart”. Zij had het in haar presentatie over de Strikethrough, de Move en de Margins. Over hoe je als editor veel zelf kan editeren maar toch een goede samenwerking nodig hebt om tot goede inhoud te komen.

Jeff Veen

Jeff Veen (@veen) nam het publiek mee in een mooie beeldspraak: beeld je in dat je op een vroege ochtend in een kalme rivier in een kano zit bij een prachtige zonsopgang en dat een waarlijk gelukzalig gevoel je overmeesterd … en plots keert je boot om en beland je in het ijskoude water … je voelt je hulpeloos en verlaten en in een staat van paniek. Jeff verklaarde hoe designers zich vaak voelen en tracht daarop een antwoord te bieden door vertrouwen te kweken, de relativiteit van zaken in te zien waarbij hij vaak het woord “equanimity” gebruikte. Super presentatie.

Tiffani Jones Brown

Een moeilijke opdracht wachtte Tiffani Jones Brown (@ticjones), content strategist bij Pinterest om net na Veen’s presentatie te komen. Voor mij was ze de revelatie van de dag. Haar presentatie was onderbouwd en met een verrassende eerlijkheid beklemtoonde ze het belang van “de eigen stem” en spoorde ons aan om af en toe de boeken en literatuur naast ons neer te leggen en te vertrekken vanuit je gevoelens en je eigen intuïtie. “Meet your brains” was de titel van één van haar slides die ze overigens vaak zelf getekend had. De verschillende rollen waarin je je bevindt en een poging om door te dringen in de betekenissen daarvan. Schitterend.

De laatste spreker van de dag is de welbekende Ethan Marcotte (@beep), auteur van het gele boekje “Responsive Web Design“. Hij vertelde een mooi verhaal over Darwin’s evolutie theorie en de exponentiële groei van mobiele gebruikers wereldwijd. Het belang van mobiel design illustreerde hij met slides die wondermooie, historische “grids” toonden van plattegronden van grootsteden als New York, Boston, …

Bewonder zeker ook de mooie schetsen die Eva-Lotta Lamm (@evalottchen) maakte tijdens de conferentiedag, op Flickr.

Op de after party ontmoette ik ook Keir Whitaker (@keirwhitaker) en Stewart Curry (@makewoopie) met wie ik een leuk gesprek had over publicatie export naar verschillende devices, hun website toont dit publicatie platform.

Op vrijdag deed ik samen met Ine (@matuvu), Jelle (@jdesramaults), Roel en Tim de alom bekende “Black Cab Tour” in Belfast waarbij onze chauffeur de volledige geschiedenis uit de doeken deed over de “peace wall” die het katholieke deel scheidt van het protestantse. We namen ook foto’s van de vele murals doorheen de stad op de enige dag met een blauwe hemel!

Andy McMillan

Andy McMillan (@andymcmillan), de organisator van Build Conference, kan je op z’n minst een klein genie noemen… hoe hij – zo jong – erin slaagt een breed, internationaal publiek aandachtig te houden en van Build een sympathieke, eenvoudige bijeenkomst te maken, dat is klasse!

Volgend jaar wordt de laatste editie van Build Conference georganiseerd … the Golden one. Be There! dank aan Johan Ronsse (@wolfr_) voor het  fotomateriaal – blog: Johan Ronsse Photography

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!