Adobe Fireworks is dood

fireworks_deadTijdens de Adobe Max conferentie in LA kondigde Adobe vernieuwingen aan een hele resem programma’s aan. Fireworks ontbrak in deze lijst en dat was helaas geen vergissing. Concreet stopt Adobe met de ontwikkeling van Fireworks, een programma geliefd door ontwerpers van websites en mobiele applicaties. Het programma zal nog steeds apart te koop zijn en worden aangeboden als onderdeel van Adobe’s Creative Cloud lidmaatschap maar er zullen geen nieuwe functionaliteiten meer worden toegevoegd. Adobe zal echter beveiligingsupdates blijven voorzien en ‘misschien’ (we gebruiken hier letterlijk hun woorden) aan bugfixes werken. In realiteit is dit vrij onwaarschijnlijk aangezien afgelopen jaar geen enkele bugfix werd uitgerold.

Adobe voert aan dat er een grote overlap bestaat tussen Fireworks en andere programma’s zoals Photoshop, Illustrator en Edge Reflow. Gedeeltelijk is dit waar, maar de kracht van Fireworks zit er nu net in dat je deze programma’s niet allemaal apart nodig hebt om een digitaal design uit te werken. Fireworks bevat daarnaast ook unieke features die niet beschikbaar zijn in Photoshop, Illustrator en Edge Reflow. Een kort overzicht van deze unieke features:

1. Vectoren in combinatie met pixels

In Fireworks kan je met vectoren werken (zoals in Illustrator) maar het resultaat wordt als pixels getoond. Je kan dus eenvoudig een bepaalde vorm wijzigen waarop de pixels automatisch worden herberekent. Wijzigingen gaan dus nooit gepaard met kwaliteitsverlies.

2. Multi-pagina & master pagina’s

Een Fireworks document kan meerdere pagina’s bevatten en met behulp van de master pagina kan je een template opzetten. Aangezien websites en apps uit meerdere schermen bestaan is het handig updates aan meerdere pagina’s in hetzelfde document uit te voeren in plaats van steeds individuele bestanden te moeten openen. Multi-page support in Photoshop zal er vermoedelijk nooit komen aangezien het een fotobewerkingsprogramma is. En van Illustrator mogen we evenmin verwachten dat het meerdere pagina’s zou ondersteunen want dit zou aan het marktaandeel van InDesign knagen.

3. Symbolen

Fireworks gebruikt zogenaamde ‘Symbols’. Mensen die met Flash werk(t)en weten dat Symbols handig zijn als je eenzelfde grafisch object op meerdere plaatsen gebruikt. Je kan dan eenvoudigweg de Symbol wijzigen wat als gevolg heeft dat alle Symbols in jouw document automatisch worden aangepast.

4. Stijlen

Je kan een combinatie van kleur, drop shadow, outline etc. in een Style stoppen en die toepassen op allerhande grafische objecten. Je kan nadien de Style eenvoudig aanpassen waardoor alle objecten met deze Style automatisch worden geüpdatet. Een beetje zoals Symbols, maar dan weer anders.

5. Exportmogelijkheden

Fireworks biedt een hele resem geavanceerde exportmogelijkheden. Je kan eenvoudig pagina’s exporteren naar individuele bitmaps en zelfs bundelen in een PDF document. Handig als je designs naar jouw klant wenst door te sturen. De enige tool in het Adobe gamma die dit aanbiedt is InDesign, maar ik zie web designers niet meteen digitale schermen ontwerpen in InDesign, daarvoor is het niet gemaakt.

6. 9-slice scaling

Moeilijk in woorden uit te leggen, maar het komt er op neer dat je objecten kan verschalen zonder bepaalde onderdelen van het object te vervormen.

Een aantal minder gekende voordelen van Fireworks:

7. PNG bestandstype

Fireworks hanteert het PNG bestandsformaat. Daarin kunnen meerdere pagina’s worden gecombineerd. Zo’n PNG kan je openen in een hele resem programma’s waaronder bijvoorbeeld Firefox of Chrome. Deze browsers kunnen niet alle pagina’s in het document tonen, maar geven jou toch snel inzicht in wat zich in het bestand bevindt zonder Fireworks te moeten openen.

8. Flickr als opslagmedium

PNG bestanden kan je uploaden bij Flickr als private images. En een Flickr Pro account kost slechts $25 per jaar met onbeperkte opslagruimte. Flickr kan je dus stiekem gebruiken als back-up tool voor jouw Fireworks designs.

9. Eenvoudig voor developers

De leercurve van Fireworks is bijzonder laag. Daarom slaat het programma ook aan bij veel developers. In Photoshop loop je al gauw verloren tussen al de toeters en bellen terwijl Fireworks heel intuïtief werkt. Naast designers worden dus ook developers in de kou gelaten met de stopzetting van Fireworks. Voor designers is het geen verloren moeite om Photoshop onder de knie te krijgen, maar van developers kan je moeilijk hetzelfde verwachten.

Fireworks fans reageren

Kortom, Fireworks fans zijn niet te spreken over Adobe’s beslissing. Dit blijkt uit de honderden comments op hun blogpost. Er is werd zelfs een petitie gestart om de Fireworks code publiek te maken. De realiteit is dat Fireworks nooit echt de aandacht heeft gekregen dat het verdiende. Alle aandacht ging naar de show pony Photoshop. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat Adobe indertijd Macromedia overnam en intern er meer liefde was voor de eigen producten. Freehand en Fontographer zijn andere Macromedia paketten die ter ziele zijn gegaan en er volgen vermoedelijk nog meer. Dreamweaver misschien?

Aangezien Fireworks onderdeel blijft van het Creative Cloud aanbod blijft het beschikbaar en kan je het nog zeker een poos zonder zorgen gebruiken. Ondertussen kan je jou rustig verdiepen in alternatieven zoals Sketch en Acorn. Tenminste als je Mac gebruikt.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!