10fm

Dit is het derde artikel in de reeks waarin Fiona Mandos vertelt over haar avonturen in London. Ontdek in haar voorgaande artikel hoe Fiona zelfstandige in London werd.

Fiona Mandos Cyclelove

F: What time are we meeting tomorrow?
J: 10
F: am or pm
J: 10fm
F: huh?
J: Fiona Mandos time. You live in your own time zone…

Ik zweef in een parallel universum. Ik leef van een minimum inkomen. Ik ben marginaal. Niet door dat inkomen. Maar het voelt alsof ik aan de rand van de samenleving sta. Los van de werkelijkheid. Te weinig connectie. Daarom sleepte ik mijn lokaal beste vriendinnetje mee in mijn universum. Of hoe mijn leven de laatste tijd nogal raar is.

Begin oktober besloot ik geen nieuwe job te zoeken. Ik gunde mezelf speeltijd met CycleLove. Die eerste maand was fantastisch. Een adrenaline stoot. (Moest ik ooit drugs genomen hebben, zou ik het misschien daarmee kunnen vergelijken). Dopamine à volonte. Beter dan de beste verliefdheid. Het momentum, de energie, het enthousiasme. Die eerste maand ging alles zo snel. Van idee naar prototype in 24 uur. Ik toonde Pieter het resultaat na drie weken. En zelfs hij was onder de indruk.

Maar dan na een maand. Huur betalen. En dat is slikken. Die huurprijzen hier slaan kraters in je spaargeld. Mijn business partner kan af en toe terugvallen op zijn vorige bron van inkomsten. Hij was al freelancer. Hij kan af en toe een projectje aannemen. Ik kan dat niet. Ik besloot in de horeca te gaan werken. Je weet wel. De sector waar mensen met dromen elkaar ontmoeten.

Het nieuwe Ace Hotel. Dat leek me wel wat. Gloednieuw. Vol gasten in de creatieve sector. Vlakbij huis. Ik werkte er in het openingsweekend van de gallery bar. Het was de hel. Totale overrompeling. In plaats van hard weg te lopen. Deed ik van “wow, das hier een uitdaging, ik heb veel ideeën om dat hier te verbeteren, ik wil hier blijven.” De twee eerste weken, werkte ik er meer dan vijftig uur. Ik kwam thuis om 3am, werkte voor CycleLove tot 5am, stond op om 10am, CycleLove tot 3pm, Ace tot 2am, … Mentale muur. Boem. Onmogelijk om nog creatief te denken. Ontoerekeningsvatbaar voor beslissingen. Onmenselijk om met me samen te werken (sorry James). Een slaaptekort. Een speeltekort.

Voor het geld moet ik het niet doen. Het is tegen het minimumloon. En dat is problematisch in de UK. London is niet de UK qua prijzen. Het minimumloon is minder dan een maand huur met vaste kosten. De regering geeft toe dat dat niet klopt. Maar het is enkel problematisch in London en ze kunnen de wet niet lokaal aanpassen. Verder zijn ze bang dat verhoging van het minimumloon, de onafhankelijke bedrijven de das om zal doen. Dus ze vragen de bedrijven in London heel erg vriendelijk meer te betalen dan het minimumloon. Niet dus.

Het is belachelijk zwaar werk op onmogelijke uren voor veel te weinig geld. En toch blijf ik. Al heb ik mijn uren wel kunnen terug schroeven naar dertig per week.

Verder ontmoet je echt interessante mensen tijdens de werkuren uit de fashion, muziek en creatieve wereld. Hey hallo Keira Knightley, Diplo, John Bishop, The National. Of misschien is het gewoon de soap. Het verbaast me dat er niet meer soap series bestaan over de backstage van een hotel. Drama, comedy, thrillers. Alles. En ik deel deze avonturen met Lisa-Laura. Mijn Gentse vriendin in Londen, mijn buurmeisje en nu ook collega.

Zo komt het dat wij om vier uur ‘s morgens na een shift van twaalf uur rond razen, op zoek moeten naar een feest in London waar de feestjes meestal om 2am sluiten en belanden we op de gekste plaatsen met heel veel ballonnen. Of als zij in het hotel werkt en ik van thuis voor CycleLove tot 4am deadlines overwin en we dringend nood hebben aan girl talk. Sluiten we onze dag af met babbels over het leven die anderen 12u vroeger doen met een koffie, maar wij om 4.30am in een bar met de zwaarste binge drink gevallen rond ons.

Ontbijt, middagmaal, diner? Allemaal een pot nat. Ik leef op flat whites en porridge.

Nee. Dit is niet gezond en ik moet stoppen. Ik weet het. Ik beloof ermee te stoppen om 10fm.

Fiona Mandos

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!