10 vragen aan de Idealabs start-ups Octopin, HSHMRK en Cotribute

Ongeveer in de helft van het eerste Idealabs parcours zitten ze: Octopin, HSHMRK en Cotribute. Begin september waren ze nog volledig ongekend. Maar vorige week gooiden ze zich in een eerste Pitch Dry Run. Een thuismatch. ‘Eentje om het aan te leren’. Al hebben ze het pitchen vooral buitenshuis bijgeschaafd.

Maandag 10 december staat voor hen de eindpitch geprogrammeerd. Hoe zou het de start ups nú vergaan? We nemen polshoogte aan de hand van 10 vragen. Aan het woord zijn deze fijne heren:

 

(van links naar rechts: Louis Ingelaere – Cotribute, Maarten Mellemans – HSHMRK, Wouter Nuytten – Octopin)


Van welke workshop of event geniet je nu nóg na?

Wouter, Octopin: de drie dagen op Web Summit Dublin waren een zeer leuke en unieke ervaring. Niet dat ik daar veel waardevolle nieuwe contacten heb gelegd, maar ik heb wel 20 keer per dag onze startup uitgelegd… een goede training! Idealabs is duidelijk meer dan in house workshops en kantoorruimte.

Welke ervaring wil je inkaderen met een gouden randje en boven je bureau hangen?

Maarten, HSHMRK: Het moment waarop ik achteruit hing in mijn bureaustoel en toekeek hoe het HSHMRK-team zonder mijn inbreng samenwerkte, en dingen bedacht die beter zijn dan wat ik kan uitdenken. Er ging wat tijd over om de juiste mensen te vinden, omdat ik niet geloof in ‘aapjes inhuren’ om iets te doen wat ikzelf ook kan. Wél dat ik mensen in mijn team een concept of visie kan geven die zij in volle creativiteit zélf uitwerken, waarbij het dan mijn taak is de algemene samenhang te bewaren.

Welke ervaring wil je inkaderen met een gouden randje en boven je bed hangen?

Louis, Cotribute: De initiële presentatie bij Idealabs in september. We waren extreem voorbereid omdat we slechts acht minuten kregen om de jury te overtuigen. We hebben alle juryleden zo goed mogelijk gescreend en in functie daarvan bepaald wat we wel en niet zouden zeggen. We hadden gerust een uur kunnen praten over CoTribute.

Van wie heb je tot nu toe het meest opgepikt?

Maarten, HSHMRK: Die vraag kan ik niet beantwoorden met één naam. De kracht van een programma zoals Idealabs ligt net in de hoeveelheid input die je krijgt, van verschillende mensen met ieder een eigen achtergrond.

Welke focus staat de komende weken op de planning?

Wouter, Octopin: De komende maanden gaan we het platform verder bijschaven op basis van de feedback die we terug krijgen. Ik heb ook de beslissing genomen om mij begin 2013 in New York te vestigen. Het grootste deel van de Pinterest-gebruikers is nog altijd actief in de US en daar zit ook mijn concurrentie. Om mijzelf op de kaart te plaatsen en te schalen is het in mijn ogen belangrijk deze stap te zetten. Waarom net New York? Alle grote hoofdkantoren zijn daar gevestigd: luchthavens, retailers, grote winkelketens, etc. België is momenteel geen geschikte afzetmarkt, heb ik ondervonden. Maar Octopin gaat nu ook al buiten de landgrenzen. Naast Van Marcke Group, Duval Guillaume en Volkswagen zijn er twee nieuwe internationale early adopters: KLM en Heinz Ketchup. En er zijn ook afspraken gepland met potentiële klanten in de UK.

Kan je de voorbije weken in één woord omschrijven?

Louis, Cotribute: een rollercoaster. We zijn nog nooit zo snel vooruit gegaan met een project als met Cotribute. In een kleine kern van mensen nemen we beslissingen, die we meteen implementeren. Zo verbranden we geen onnodig budget, blijven we recht naar ons doel doorwerken en boeken we meer vooruitgang op korte tijd. In vergelijking met de ‘kantoorcultuur’, waarin ik vroeger werkte, is dat een echte verademing.

Ik zou Idealabs aanraden aan… 

Maarten, HSHMRK: Iedereen die rotsvast overtuigd is van zijn idee en er voluit voor wil gaan. Je wordt uitgedaagd, dus wie niet in zijn idee of zichzelf gelooft, is een vogel voor de kat. Je krijgt ontzettend veel input van Idealabs, maar het team heeft daartegenover ook hoge verwachtingen.

Is 15.000 euro makkelijk te spenderen? 

Wouter, Octopin: Absoluut, maar met het start up budget dat we van Idealabs mochten ontvangen, kreeg ik eindelijk de kans sterk te investeren in mijn platform. Zo kreeg Octopin een eigen logo en huisstijl en als gevolg een professionelere uitstraling. Er bouwen nu ook meerdere mensen aan het platform. Dankzij het budget, én Creativeskills, werken nu designers en developers mee aan de groei van Octopin. Dat we een kantoor hebben in hartje Antwerpen geeft het project natuurlijk ook meer body.

Zonder Idealabs had ik nooit… 

Louis, Cotribute: Ontslag genomen op zo’n korte tijd! Ik zat al langer met een ‘ondernemersgoesting’, maar er was altijd wel een excuus om het traag aan te pakken of uit te stellen. Idealabs kwam in die zin als een donderslag bij heldere hemel. Het hele pitchproces heeft zes dagen geduurd. Op dag 7 wisten we dat we geselecteerd waren en moesten we meteen beslissen. Ik heb heel wat zekerheden opgegeven, maar de voldoening die ik nu haal uit mijn eigen onderneming, is priceless.

Als ik eens niet met Idealabs bezig ben, dan vind je mij … 

Maarten, HSHMRK: Ik probeer nog regelmatig tijd te maken voor vrienden, om even te herbronnen. Enkelen kwamen ook al eens een kijkje nemen in de Lange Klarenstraat. Gelukkig wonen enkele van mijn beste vrienden binnen wandelafstand van Idealabs.

 

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!