10 misverstanden over job interviews

newspaper-job-hiring

Afgestudeerd en op zoek naar een job? Eerste hulp bij sollicitatiegesprekken! Je doet er bijzonder goed aan om je voor te bereiden. Je  zoekt advies bij ervaringsdeskundigen, vrienden, familie, op internet,… Maar hoe gaat dat met advies? Het is niet altijd juist.

Hou vooral deze 10 vuistregels, of misverstanden, over solliciteren in je achterhoofd:

1. Je CV mag slechts 1 pagina lang zijn

Omdat je potentiële werkgever niet verder zou lezen? Onzin! Het is lang niet makkelijk om je ervaring, projecten, opleiding(en), vaardigheden,… op 1 pagina samen te vatten. En ga vooral niet het lettertype verkleinen om alle info toch maar op die pagina gepropt te krijgen. Spreid de info over maximaal 2 pagina’s.

2.  Geen telefoontje? Geen job?

Je sollicitatieprocedure is achter de rug en het langverwachte telefoontje blijft uit. Slecht nieuws? Niet per se! Rekruteerders zijn bezige bijtjes en sluiten vaak pas de hele zoektocht af, een aantal weken nadat jij de revue passeerde. Informeer even via e-mail of met een telefoontje.

3. Een telefoontje? I’m still in the running!

Geloof het of niet… er bestaan valse jobs. Bedrijven gebruiken zogezegde sollicitanten om te besparen op rekruteringsresearch of voor bedrijfsstudies. Hoe herken je ze? Ze stellen geen vragen over jou, maar wel over je huidige werkomgeving, hoe je loon opgebouwd is,… Geen ramp uiteraard. Je weet maar nooit tot waar dit contact je leiden kan.

4. De interviewer is goed voorbereid

Neen, een interviewer kent jouw sollicitatiedossier niet op zijn/haar duimpje. Daar is simpelweg geen tijd voor. De eerste vraag “Vertel eens wat meer over jezelf” is een teken aan de wand. Maak van de gelegenheid gebruik en gooi jezelf en je vaardigheden in de strijd, zodat je opvalt in een rij wachtende sollicitanten. Wees voorbereid op vragen, die de de slechte voorbereiding van de interviewer verraden.

5. Interviewers stellen allemaal en altijd dezelfde vragen

We kennen ze allemaal, de routine-vragen: welke zijn je sterke punten? Je zwakke punten? Wat zou je specifiek voor het bedrijf kunnen betekenen… Maar soms passeren er wel eens onverwachte en eerder vreemde vragen de revue.

“Hoeveel ballonnen passen er in San Francisco?”, bijvoorbeeld. Zulke vragen zijn schering en inslag bij grotere bedrijven, waar de concurrentie erg hoog is. Je antwoord vertelt de interviewer heel wat over je creatieve aanpassingsvermogen. Hoe reageer je op onverwachte situaties? Daar zijn ze naar op zoek.

6. De buitenkant telt niet, enkel je binnenkant

Het innerlijke gaat boven je uiterlijk, zo eindigen de meeste sprookjes. Maar hoedanook is het menselijk instinct gericht op winnaars, of op iedereen die eruitziet of zich gedraagt als een winnaar.

Moeders mooiste moet je niet zijn, maar rekruteerders willen fris uitziende, energieke en enthousiaste kandidaten, die vertrouwen uitstralen.

7. De beste krijgt de job

Een job interview is zoals een date. Je bent misschien niet de beste fit, maar het klikt tussen jou en de interviewer. In dat geval is de kans groot dat je de job krijgt. Bovendien zijn werkgevers op zoek naar méér dan diploma’s of vaardigheden. Ze willen dat jij hen overtuigt van jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf.

8. Accepteer een aangeboden drankje

Doe jezelf en je interviewer een plezier: accepteer het drankje niet, tenzij het al vlak voor je neus staat. Je wilt de tijd van je interviewer niet verspillen. En anderzijds: je zou alleen maar je blaas vullen en eveneens tijd verliezen met een toiletbezoek.

9. Lijst al je referenties op

Vaak worden vermelde referenties gewoonweg niet gecheckt. Maar toch kan je een referentie opnemen in je strategie. Na het gesprek heb je normaliter een goed zicht op wat de interviewer verwacht van de nieuwe aanwinst. Speel hierop in en vermeld een relevante referentie, die je op voorsprong zet in je sollicitatie.

10. Antwoord kort en bondig

Stel: je krijgt een lange vraag van je interviewer. En je antwoordt daarop elke keer zeer kort. Zou je interviewer dit appreciëren? Zeker niet. Het is OK om uitgebreid over het bedrijf of over jezelf te praten. Het toont bovendien aan dat je goed voorbereid bent.

Bron: hongkiat.com

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!