Thomas More sluit unieke samenwerking met IKEA

Credits: Jared Thompson
Credits: Jared Thompson

Studenten Interieur en Design van Thomas More ontwikkelen samen met IKEA nieuwe materialen en producten voor de woning van de toekomst.

Dit academiejaar krijgen de laatstejaarsstudenten Interieur & Design van Thomas More de mogelijkheid samen te werken met technici, productontwikkelaars en designers van IKEA of Sweden, het bedrijf dat de IKEA producten ontwerpt, ontwikkelt en levert aan alle IKEA winkels wereldwijd. Het is de eerste maal dat het design hoofdkwartier van Zweden zo’n nauwe samenwerking aangaat met een Belgische onderwijsinstelling. De nadruk binnen dit project ligt op de constante wisselwerking tussen onderwijs en bedrijf.

Op geregelde tijdstippen doorheen het hele academiejaar zullen professionals van IKEA de campus van Thomas More in Mechelen bezoeken en studentenprojecten mee begeleiden. Zo leren de studenten op een heel realistische manier de wereld van het meubelontwerp kennen door samen te werken met de designers en technische specialisten van het grootste meubelbedrijf ter wereld. Ze zullen de mogelijkheden en beperkingen van materialen onderzoeken, creativiteit en productiemogelijkheden aan elkaar aftoetsen. Zij zullen, samen met IKEA, bekijken waarom een product slaagt of faalt: hoe een product technisch, ecologisch en ethisch ontwikkeld wordt en hoe een product ook betaalbaar blijft voor het grote publiek. Op het eerste gezicht grote beperkingen die juist tot grootse oplossingen en ideeën kunnen leiden.

“Dit IKEA project past volledig binnen de visie van de Thomas More op innovatie”, vertelt Guy Foulon, opleidingshoofd Interieur en Design van Thomas More. “Innovatie krijgt vorm door mogelijkheden van nieuwe materialen in meubelontwerp te onderzoeken. Dat onze studenten hieraan mogen meewerken vanop de eerste rij, is fantastisch.”

Van november tot april werken de studenten aan een project begeleid door IKEA. Na de uiteindelijke presentatie van hun resultaten wordt de winnaar geselecteerd van de fel begeerde prijs: een stage van vijf maanden op het Design Department van IKEA of Sweden.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!