Stoom je klaar voor de arbeidsmarkt met een opleiding Web Design

Creativeskills.be ontvangt regelmatig vragen van werkzoekenden over waar ze hun kennis kunnen bijschaven. Dikwijls gaat het over mensen die grafische vormgeving hebben gestudeerd en merken dat kennis van web design en web ontwikkeling steeds meer wordt gevraagd. Overweg kunnen met HTML, CSS, JavaScript of vertrouwd zijn met Drupal zijn vaardigheden waarmee je extra punten scoort op de arbeidsmarkt.

CVO “De Verdieping” biedt een intensieve opleiding Webdesign aan die jou klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Coden met HTML, CSS, JavaScript, het ontwerpen van een gebruikersinterface, programmeren in PHP,… het hele traject komt aan bod. Op het einde van de opleiding doe je een bedrijfsstage en nadien kan je aan de slag!

We vroegen Toon Gorissen van De Verdieping hoe dit allemaal praktisch in elkaar zit:

Dag Toon, CVO ‘De Verdieping’, vanwaar de naam?

Onze school nam in 2015 zijn intrek in de oude gebouwen van het voormalige mijnterrein van Heusden-Zolder. De restauratie en renovatie van het ophaalgebouw was toen net achter de rug. Ophaalgebouw, ophalen, verdiepen,… – heb je ‘m? Maar natuurlijk is ’je ergens in verdiepen’ ook een mooie woordspeling voor een school.

Hoe lang bestaan jullie reeds?

De dagopleiding webdesign voor werkzoekenden werd in 2006 voor het eerst ingericht. We zijn ondertussen dus aan onze tiende jaargang toe.

Gevel-3
CVO “De Verdieping”

Voor wie is dat nu eigenlijk, zo’n opleidingsaanbod? Is dit iets voor bijvoorbeeld een grafisch designer? Is kennis van programmeren vereist?

Een grafisch designer die zijn skills wil uitbreiden naar het web, zit bij ons zeker op de juiste plaats. Programmeerkennis is niet vereist, maar alle eerdere bagage is natuurlijk mooi meegenomen. Voor cursisten die echter nog nooit een streep code geschreven hebben, bieden we een vooropleiding van drie maanden aan, waarna ze alsnog in het reguliere traject kunnen instappen.

En kost dat veel of springt de overheid of mijn werkgever bij?

De opleiding is gratis voor schoolverlaters in wachttijd en uitkeringsgerechtigde werkzoekenden. Als je jonger bent dan 25, behouden je ouders bovendien het recht op kindergeld.

Is jouw situatie anders, reken je op een maximumbedrag van 503 euro. Voor een opleiding van acht maanden – inclusief een bedrijfsstage – is dat een koopje.

Hoe lang duurt zo’n opleiding? Kan dit naast de uren, of is dit fulltime?

Het gaat om een voltijdse opleiding. In die zin is het traject dus niet te combineren met een job. Je volgt elke dag les, en dat van 8:35 tot 12:25 en van 13:05 tot 16:55.

Onze cursisten zijn vooral schoolverlaters, werklozen die zich willen bij- of omscholen en studenten die een korte maar krachtige opleiding verkiezen. Een interessant alternatief voor een langer gerekt hogeschoolparcours, dus.

Je kan de opleiding echter ook volledig op je eigen tempo afwerken na je werkuren, en dat via onze vSchool-formule. Dit format bundelt eveneens de belangrijkste modules en is gebaseerd op het principe van afstandsonderwijs. Maar vergis je niet – er is wel degelijk ondersteuning door de verschillende vakleerkrachten.

Openleercentrum_04

Is de opleiding praktisch? Wordt er een soort proef afgenomen?

De opleiding is e-nor-rum praktisch. Je volgt natuurlijk wel les, maar de verwerking gebeurt zo goed als helemaal met taken, opdrachten en grotere, klantgerichte projecten. Je eerste website stamp je al na enkele weken uit de virtuele grond.

Om de link met de werkvloer te leggen, wordt er voor grotere opdrachten ook over de grenzen van de vakken heen gewerkt. Een goede front-end developer is immers van vele markten thuis.

Op het einde van het opleidingstraject volgt een afstudeerproject waarmee de cursist laat zien dat hij of zij voldoende kennis heeft opgedaan om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Deze opdracht kent verschillende doelen – zo gaan we na of een cursist in staat is een opdracht te ontleden én passende oplossingen voor de gestelde eisen kan vinden.

Op welke manier bepalen jullie het opleidingsaanbod?

Als team trachten we zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, zowel op grafisch als op programmatorisch vlak. En dat is meteen ook de eerste vaardigheid die we bij onze cursisten proberen aan te kweken. Iemand uit onze sector kan niet anders dan zich blijven bijscholen – stilstaan is achteruitgaan.

We proberen ook rekening te houden met de feedback van cursisten uit het verleden. Zo is het belangrijk ook technieken te serveren die in de bedrijven ook daadwerkelijk worden gebruikt. Hiermee geven we onze vakken kleur en proberen we de stap naar een echte job zo klein mogelijk te houden.

Apple_02
Opleidingsmodules

Na de opleiding wordt er een volwaardig diploma uitgereikt? Hoeveel studenten zijn reeds afgestudeerd?

Wanneer onze cursisten de opleiding en de stage tot een goed einde brengen, krijgen ze een door Onderwijs Vlaanderen erkend certificaat.

We organiseren deze opleiding tweemaal per jaar. Klaar voor wat cijfers?

  • In het voorjaar van 2013 zijn er 14 cursisten afgestudeerd, waarvan een vlotte 92% tewerkgesteld is.
  • In het najaar van 2013 vond 83% van de 12 alumni een job.
  • In het voorjaar van 2014 zijn er 12 cursisten afgestudeerd. Daarvan vond 75% een job.
  • Voor het voorjaar van 2015 kunnen we spreken van 21 afgestudeerde cursisten met een tewerkstelling van 71%.
  • Van de 16 cursisten die in mei 2016 afstudeerden heeft momenteel 57% een job. De andere cursisten zijn nog volop met sollicitaties bezig en hopen snel goed nieuws te ontvangen.

Na de stage wordt het gros van de cursisten een IBO-contract aangeboden. Deze ex-pupillen worden dan ook effectief in de sector tewerkgesteld.

Welke bedrijven boden reeds stageplaatsen voor jullie opleiding?

We merken dat onze cursisten graag willen werken voor een bedrijf dat in de webdesignwereld hoog aangeschreven staat. Via de stage krijgen ze dan ook vaak de kans om deze ervaring op te doen en kunnen ze tonen wat ze in de opleiding geleerd hebben. Eén van onze ex-cursisten is momenteel een heuse goeroe in de Laravel-wereld! Anderen werkten al voor namen als Inventis, Nascom, Kunstmaan, RCA, Wijs, Cegeka,… In elke groep hebben we ook regelmatig cursisten die achteraf als freelancer aan de slag gaan.

Begeleiden jullie kandidaten bij het zoeken van een job?

Uiteraard! Gedurende het hele traject worden cursisten begeleid in zowel het (opnieuw) leren solliciteren, het maken van een eerste contact en de verdere opvolging bij een eerste stage.

Die bedrijfsstage is natuurlijk een eerste opstapje naar een nieuwe job. Cursisten doen tijdens die zes weken immers heel wat ervaring op. Vele cursisten laten zelfs een stevige indruk achter bij hun stageplaats en maken, al dan niet later, een goede kans op een verlenging van hun bezoek.

De ondersteunende trajectbegeleiders halen de banden met vele verschillende bedrijven trouwens erg intensief aan. Daarnaast is deze ploeg voortdurend op zoek naar nieuwe bedrijven om onze opleiding bij te kunnen sturen én onze cursisten zelfs na de opleiding aan de slag te krijgen.


Voel jij je geroepen om als front-end developer het weblandschap te helpen vormgeven? Nieuwsgierig naar het volledige opleidingsprogramma? Bezoek dan snel onze informatieve site op www.WordWebdesigner.be! Maak werk van je droomjob!

007_verdieping_2801

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!