StartupBus Europe 2011

25 mensen, 5 teams, 1 bus, 48 uur, een hoop ideeën en hopelijk een succesvolle startup. Dat is de StartupBus.

Na een kort skype gesprek met Elias Bizannes, slechts 3 dagen voor het vertrek van StartupBus Europe, kreeg ik mijn zitje toegewezen. 24 andere mensen, verschillende achtergronden, nationaliteiten en competenties waren toen al zeker van hun plaats. Ik arriveerde samen met Steven Beeckman in Amsterdam voor de launch party op zaterdagavond bij Atlassian. Meteen werd duidelijk dat de chaos die we in de aanloop naar StartupBus kenden, niet direct achter ons zouden laten. Maar in chaos vinden mensen elkaar en verliep de kennismaking hartelijk.

De volgende ochtend, stapten we een luxe bus op voor dit start-up avontuur. Richting Kopenhagen, kon iedereen enkele ideeën pitchen. Zonder begeleiding bleek al snel dat niet de sterkste concepten maar wel de strafste persoonlijkheden teams gevormd zouden krijgen. Na een eerste stop, werden de teams gevormd op minder dan een half uur. Terwijl ikzelf nog aan’t lobbyen was, om mensen rond een van mijn drie ideeën gemobiliseerd te krijgen, bleek zo goed als iedereen zijn keuze al gemaakt te hebben. Ik besloot me aan te sluiten bij het team dat het meest beroep zou kunnen doen op mijn competenties, het Getrz project.

De 5 concepten:

 • Locafoo: een location based game waarbij je virtuele items bij elke check-in kan verzamelen. Die items kan je gebruiken om iemand uit te dagen en te vechten.
 • Wander: een website waarbij je een reistrip en tips kan samenstellen en er offline via een app gebruik kan van maken.
 • Invoi: Een interactieve voicemail die gebruikt maakt van speech to text en daar handelingen aan koppelt. Een soort SIRI voor voicemail.
 • YoBro: Een voice conference chat room voor hashtags om gezamenlijke interesses te bediscussiëren.
 • Getrz: Een website waarbij de klant een productvraag poneert en wereldwijd de beste deals op maat aangereikt krijgt en ook in vertrouwen kan kopen.

Terwijl elk team zich stortte op het uitwerken van z’n start-up, kregen we 10 milestones aangereikt die we zouden moeten realiseren verpakt in een beursspelletje. Op de ferry namen we de tijd om wat basic market research te doen, maar evenredig met het aantal mensen dat ik sprak, namen mijn twijfels over het concept van mijn team de bovenhand. Ik bleek niet de enige te zijn die zo dacht maar besloot door te zetten en er het beste van de maken. In Kopenhagen kregen we pizza door Startup Bootcamp in de kantoren van Nokia voorgeschoteld en de kans om voor de eerste keer de concepten te pitchen naar de lokale entrepreneurs. Op elke locatie zouden we de kans krijgen om voor lokale entrepreneurs onze ideeën te pitchen en input te verzamelen.

Na een heel korte nacht, vertrokken we naar Berlijn. Toen de equity split ter sprake kwam, had ik al beslist dat dit team nooit het mijne zou zijn. Met een aantal zag ik me lang en vruchtbaar samenwerken, maar met een aantal andere zou dat onmogelijk lukken. Ik wou dus geen equity en het spreekt voor zich dat ik mezelf daarmee buitenspel zette. Maar als je er niet in gelooft, heeft doorgaan geen zin. Niettegenstaande ik me hard bleef inzetten, kregen we het schip maar moeizaam vooruit. Verschillende agenda’s, onderlinge onuitgesproken spanningen, geen teamcohesie,… Dit zou ontploffen.

Eenmaal in Berlijn, werden we warm onthaald door de Duitse locals voor een aangename lunch. Alle pitches werden gechallenged maar voor mij was het duidelijk dat de onze het meeste kritiek kreeg. Terug op de bus ontplofte de bom. We deden een ronde gesprek en dat werkte voortreffelijk. Alle frustraties kwamen boven en er werd begrip voor elkaar getoond. Met vereende kracht, smeten we ons terug in het uitwerken van Getrz. We vlogen vooruit en al snel was het na middernacht waar we niet alleen met ons team, maar met de hele bus, een feestje bouwden. Die ontlading was nodig. Ergens rond 3-4u kwamen we aan in Zürich.

Die volgende ochtend, kregen we ontbijt en een rondleiding in de headquarters van Google Europe. Wie hier niet wil werken, wil nergens werken :) Maar de weinige nachtrust, bleek moordend voor de creativiteit en de productiviteit. We raceten naar Parijs om in de Beurs de concepten te pitchen naar enkele dronken entrepreneurs en een aantal VC’s tijdens Le Camping, een bijeenkomst van lokale start-ups.

Niet één maar twee StartupBus projecten bleken een regelrecht schot in de roos: Wander en Invoi zijn de verdiende winnaars deze eerste Europese StartupBus. Iedereen haalt uit deze ervaring wat hij/zij wil. Verliezers bestaan niet, tenzij je je er bij neerlegt. Ik leerde hoe belangrijk de samenstelling van het team is, hoe simpel goed pitchen kan zijn, en dat elke start-up zonder passie, focus of intensiteit, nooit kan en zal slagen.

Tenslotte wil ik nog even enkele mensen bedanken:

 • Elias, Arne & Timan – om de StartupBus naar Europa te brengen.
 • Steven – voor de mental support en het kamerdelen.
 • Aline, Arne, Dan, Gökhan, Jasmine, Karolina, Sylvain – het Getrz team.
 • Alle andere buspreneurs met wie ik te weinig tijd doorbracht.
 • Onze sponsors: Twilio, Softlayer, Atlassian, Startup Bootcamp.
 • And last but not least, onze buschauffeurs!

Krijg je geen genoeg van StartupBus? Neem een kijkje achter de schermen.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!