Spannende tijden voor Idealabs

Het lanceringsevent van Idealabs gisterenavond begon alvast veelbelovend. Ik was meteen onder de indruk van de locatie. Een fris gebouw in hartje Antwerpen, op het kruispunt van de commerciële, onderwijzende en historische stad. Het ruikt hier naar grootse ambitie! In een mum van tijd stond het dakterras vol met aanzienlijk wat opgewonden mensen met uiteenlopende achtergrond. Aan de muren voer tot nadenken: inventing is the new predicting. Pebble watch is the new Swatch. Followers are the new currency. Building is the new talking. Dàt wil Idealabs alvast bereiken: meer ideeën vorm geven, bouwen en lanceren, en minder praten…

Nicolas Verellen en Nick De Mey stelden met veel trots Idealabs voor, en hielden een overtuigend betoog voor entrepreneurship. Het is mogelijk om met beperkte middelen een killer product te lanceren en een markt te ontwrichten. Kijk naar Instagram bijvoorbeeld, waardoor Kodak op de fles ging. Of Dropbox, dat nog niet ontwikkeld was maar als puur idee al zo veel aanhang kreeg dat het wel echt vorm moest krijgen en investeerders vinden plots piece of cake werd. Het komt erop aan geen tijd te verliezen, de geldmiddelen intelligent te besteden en bovenal: validate first! We kregen ook nog een stukje over 3D-printing van Martijn Joris van iMaterialise, en Fred della Faille van CheckThis heeft zich helaas moeten verontschuldigen. Helemaal niet erg. Het enthousiasme was zo al voldoende aanstekelijk.

Begint het al te kriebelen?

Broed je op een idee en ben jij dé entrepreneur die we hier zoeken? Weet dan vooral waar Idealabs niet op zit te wachten: no gimmicks please. Een nieuwe photo filter applicatie, jouw versie van de perfecte fixed-gear fiets, of eender welke copycat in die richting is uit den boze. Maar laat dit geen afbreuk doen aan jouw plannen. Als je een sterk idee hebt, waarvan je overtuigd bent dat het minimum levensvatbaar is, en met het Idealabs-duwtje en een onderdompeling in hun IT- en productlabs het tot een waardevol product kan schoppen, stel je dan zeker kandidaat. Wie weet maak jij deel uit van de 5 à 7 teams die aan het Idealabs parcours mogen beginnen. Op 5 augustus om 8u in de ochtend wordt de eerste ronde afgesloten, maar vroeger aanmelden is altijd beter!

Welk duwtje in de rug mag je verwachten?

Startkapitaal is van essentieel belang voor de implementatie van je business plan en productontwikkeling. Bij Idealabs kan je rekenen op 15.000 euro, maar ook op heel wat andere belangrijke steun: een training van onschatbare waarde door experts, een handige kantoorruimte en faciliteiten, een IT-lab met codering experts, en een product lab voor prototyping. Hierin onderscheidt Idealabs zich van vele andere accelerators.

Binnen 3 maanden

Het is dus uitkijken naar 13 augustus wanneer de eerste ideas de wereld worden ingeschoten. Hoeveel start ups teams haalden de finish? Welke markt komt er onder druk te staan? Welke evolutie legde Idealabs zelf af? Legt Idealabs, als prive-initiatief, het vuur aan de schenen van andere, overheidsgestuurde gevestigde waarden? Wordt Idealabs dé changemaker voor ondernemend Vlaanderen?

Misschien is er meer nodig om ons landje in een écht ondernemingsklimaat te transformeren. Reden te meer om dit initiatief te ondersteunen met een even uitgesproken enthousiasme als het Idealabs team zelf. De opkomst van gisteren is alvast bemoedigend.

Dank voor de interessante avond en veel succes!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!