Sociaal Innovatie Lab.

Op 10 mei ging het Sociaal Innovatie LAB van start met een kick-off in Gent. Het SIL is een initiatief van iDrops. Tijdens een reeks van 12 mini-labs in Vlaanderen en Brussel werd op zoek gegaan naar creatieve en innovatieve oplossingen om armoede op een digitale manier te bestrijden.

Wat werd er oa bedacht die 10e mei?

Komen Eten // Gezond eten is vaak niet evident voor mensen in armoede, onder andere door de hoge prijs van gezond eten. Anderzijds eten veel mensen alleen, terwijl de maaltijd delen een sociaal gebeuren kan zijn. Om een antwoord te geven op beide problemen stellen we voor een ‘Komen eten’ app te maken. Hoe werkt het? Je kookt thuis een maaltijd en nodigt via een applicatie gasten uit om de maaltijd met jou te delen. De prijs van je ingredienten wordt dan gedeeld door het aantal gasten. Je zou je voor zo’n dienst kunnen inschrijven, en door gebruik te maken van gps, word je op de hoogte gehouden van alle aanbieders in je buurt. Bekendmaking kan gebeuren via verenigingen voor kansarmen, die voor de gelegenheid workshops gezond/goedkoop koken aanbieden.

Digitaal hulpverleningsloket // OCMW-klanten vragen meer, concretere en vlottere toegang tot hun rechten. Bovendien kunnen de zwaksten moeilijk gemotiveerd worden om met de voordelen van het internet aan de slag te gaan en is het hun de kost niet waard, waardoor de digitale kloof alsmaar groter wordt. Het voorstel is dat individuele OCMW-beslissingen met hun concrete impact (netto geld, inhoudingen op inkomen, schuldstand OCMW, situatie budgetbeheer), maar ook sociale voordelen (sociaal tarief De Lijn, sociaal tarief sociaal restaurant, …) en kansen om goedkoop sociale en culturele uitstappen te maken (teller budget socio-culturel participatie, een euro-uitstappen, …) gebundeld worden op een gepersonaliseerde web-applicatie. Klanten kunnen hierop inloggen met paswoord en login. Mensen kunnen via dit kanaal ook vragen stellen aan hun hulpverlener. Op die manier worden mensen daadwerkelijk gestimuleerd om op het internet aan de slag te gaan, omdat het rendeert (intrinsieke motivatie).

Nog meer… 

Dit is nog maar het begin. De expeditie wordt verder gezet in andere Vlaamse steden! Het hoeft niet altijd Gent te zijn! Op 22 mei te Genk, 24 mei te Leuven en 29 mei te Kortrijk! Deelname is gratis maar inschrijven nodig via www.sociaalinnovatielab.be.

Heb je een fantastisch idee maar ben je niet zo’n sociaal mens? Helemaal niet erg! Klik snel hier en pen het neer!

 

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!