Pininfarina verliest grootmeester

Wat hebben de Lancia Beta Montecarlo (°1979), de Peugeot 406 Coupé (°1997), de Maserati Quattroporte (°2003), de Ferrari P4/5 by Pininfarina (°2006), de Alfa Romeo Spider (°2006) met elkaar te maken?

Deze 7 sleeën werden ontworpen door Sergio Pininfarina, één der bekendste Italiaanse car designers. Helaas werd vorig week afgekondigd dat Sergio, ere-voorzitter van de groep Pininfarina, op 85-jarige leeftijd is overleden. Sergio leidde het designbureau Pininfarina meer dan 40 jaar en heeft veel betekend voor de autoindustrie.

Pininfarina, het bedrijf 

Battista Farina, vader van Sergio, richtte in 1930 Pininfarina op dat toen voornamelijk carrosserieën bouwde voor individuele klanten. Maar als snel werd het toenmalige Carrozzeria Pinin Farina opgemerkt door de grote Italiaanse automerken Alfa Romeo, Lancia en Fiat. Als gevolg van die samenwerking kwam ook Peugeot aankloppen en sinds 1952 staat Pininfarina nog steeds in voor de carrosserieën van zo goed als alle sportwagens van Ferrari.

Sergio Pininfarina kreeg in 1961 het bedrijf in handen. Als steengoed ontwerper en gedreven zakenman anticipeerde hij op alle grote designveranderingen. Zo overtuigde hij Enzo Ferrari om auto’s met de motor achterin te ontwikkelen en zorgde hij met digitale hulpmiddelen voor een revolutie binnen het bedrijf vanaf 1982. Hij is het brein achter enkele van de mooiste modellen uit de autogeschiedenis.

Design filosofie 

De familia houdt er een eigen design filosofie op na, met elegantie als fundament. Voor Pininfarina betekent industrieel ontwerp ‘het gebruik van de meest geavanceerde aspecten van wetenschappelijk en technisch onderzoek, in combinatie met een esthetische dimensie’. Voornamelijk Sergio Pininfarina stond bekend als prediker van elegantie. Ontwerpen dient schoonheid en esthetische identiteit te verstrekken aan een alledaagse object, zoals een auto. Dat niet zomaar iedereen even gemakkelijk in een Ferrari bolide kan instappen, stond voor Sergio ondergeschikt aan de sierlijke vorm en stijlvolle uitstraling.

Wist je dat?

  • Battista Farina, de bijnaam ‘Pinin’ (kleintje) dankte hij aan het feit dat hij het tiende kind in het gezin was, en later in zijn leven de toestemming kreeg van de president van Italië om zijn naam te veranderen in Pininfarina?
  • De West-Vlaamse designer Lowie Vermeersch tot januari 2011 aan het hoofd van de ontwerpafdeling stond? Vermeersch was onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van de Maserati GranCabrio, de Ferrari California en de 458 Italia.
  • Pininfarina meer dan alleen auto’s ontwerpt? Ook de nieuwe hogesnelheidstrein V250 waarmee NS Hispeed Amsterdam met Brussel verbindt, is door deze Italiaanse iconische studio ontworpen.
  • Pininfarina op de Geneva Motor Show van dit jaar de Cambiano voorstelde? De auto is volledig aangedreven door elektromotoren, waarbij een gecombineerd vermogen van ruim 800 pk, een topsnelheid van 250 km/h, en een acceleratie naar 100 km/h in 4,2 seconden mogelijk is!
  • Nog tot en met 15 juli in het Italian Cultural Institute in Londen een gratis tentoonstelling over het designhuis Pininfarina loopt? Uiteraard zijn er sportwagens te zien, waaronder Ferrari en Maserati en als blikvanger de 1:10 Cisitalia 202 Berlinetta (1947), het belangrijkste vooroorlogse ontwerp van Pininfarina.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!