Meet ‘the start-ups’ van idealabs: Octopin, HSHMRK & Sob.li

Eind augustus selecteerde idealabs een handjevol start-up kandidaten die omwille van een straf idee, rasechte ondernemingszin en sterke persoonlijkheid de eindmeet haalden. Een 70-tal andere hadden graag in hun plaats geweest, maar passeerden de juryselecties helaas niet. De lucky ones gaan met 15.000 euro start-up budget en een ondersteuningstraject van drie maanden naar huis.

‘Naar huis’ is in deze context een relatief begrip, want de winnende start-ups worden de komende weken volledig ondergedompeld in de potentie van hun eigen idee. Voor een andere full time job, sociale contact of zetelhangen is absoluut geen ruimte. Meteen ook één van de selectiecriteria die voor velen de idealabsdroom onbereikbaar maakte: start-ups die dit project bekijken als een zijproject of hobby, hebben voorlopig bij idealabs niets verloren.

Voorbije zondag passeerden we even in de bureaus van idealabs, waar en petit comité ijverig gedebatteerd werd. Nick De Mey van idealabs vertelt ons meteen dat van de 6 aanvankelijk geselecteerde teams, er drie overblijven, waar het idealabs team op dit moment volledig achter staat namelijk Octopin, HSHMRK en Sob.li. De drie teams legden elk al een parcours op eigen houtje af. De juiste drive is dus aanwezig, maar bovenal hebben ze het gewenste internationale groeivermogen.

Octopin – Wouter Nuytten en Nick Slembrouck

Octopin is een campaign manager voor Pinterest voor bedrijven. Naast statistieken geeft Octopin óók inzicht in online conversaties. Wouter Nuytten is de West-Vlaamse bright mind achter het CRM. In één maand tijd bouwde hij het platform en nu heeft Nick Slembrouck de handen vol met het design. Ondertussen zoekt Octopin ook druk naar ‘n freelance PHP ontwikkelaar (ondertussen gevonden via Creativeskills.be). Als het van hen afhangt steken ze morgen de plas over, want daar zitten de helft van de potentiele gebruikers. De early adaptors die ze strikten zijn niet de minste: Van Marcke, Volkswagen, Proudfield en Duval Guillame Modem.

HSHMRK – Maarten Mellemans en Vincent De Snerck

HSHMK is een applicatie waarmee je infographics maakt door je data in te voeren en een design te kiezen. Easy, quick, but not dirty. Maarten Hellemans is van opleiding ingenieur-architect, maar uit eigen interesse en met de hulp van developer Vincent De Snerck, bokste hij deze applicatie in mekaar. Simpelweg omdat zo’n tool nog niet bestond. Pas later stelde het duo zich vragen over de potentie van hun creatie. Dat het bereik van HSHMRK nu breder ligt dan enkel bij eindgebruikers, is nu meer dan duidelijk. Voor de uitbouw van hun mobiele applicatie is HSHMRK op zoek naar een freelance mobile developer.

Sob.li – Louis Ingelaere en Setareh Pourjavan

Sob.li verleent een digitale ontmoetingsplek aan de nabestaanden van een overledene. Sob.li laat mensen, die iemand dierbaar zijn verloren, hun gevoelens en hun herinneringen online met elkaar delen in de vorm van foto’s, video’s, muziek of simpelweg met woorden. Oprichters Louis Ingelaere, die tot voor kort strateeg was bij het reclamebureau Boondoggle, en Setareh Pourjavan van het social media bureau Social.Lab willen mensen over de hele wereld steun bieden bij de verwerking van hun verdriet. Ondertussen zoekt Sob.li ook druk naar ‘n freelance PHP ontwikkelaar.

De troeven van idealabs

Aftoetsen, bijsturen en keuzes maken, daar draait het sinds de officiële start van het 3-maandentraject op 10 september om. En niet te vergeten: netwerken. Zowel informele als formele contacten met potentiële klanten, sterke profielen om het team te versterken of bedrijven die willen investeren, kunnen heel wat invloed hebben. Niet alleen is zo’n overleg interessant voor de start ups, maar ook andersom. Wat dat betreft is idealabs écht een krachtige accelerator, beamen Wouter en Maarten. Het netwerk van idealabs heeft een overvloed aan goodwill, en brengt bijvoorbeeld de ideale mentor voor een specifieke probleemstelling of een waardevol klankbord snel in handbereik. idealabs gooit àlle troeven op tafel. Voor hen is drijfveer dan ook éénduidig: de groei en het succes van de start up projecten.

Op 10 december zal het duidelijk zijn of Octopin, HSHMRK en Sob.li slagen, maar idealabs blijft voor hen hoe dan ook een open deur. Zowel in de nieuwe coffee bar – het networking café voor entrepreneurs – als tijdens de workshops zijn de mannen welkom. The place to be? Lange Klarenstraat 19, 2000 Antwerpen. Je mag snel meer nieuws verwachten, want ze zitten daar niet stil!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!