Macaw, de responsive web design tool van de toekomst?

Macaw LogoMacaw – een tool voor responsive web design – scheert hoge toppen. In tien dagen tijd haalde het meer dan $150.000 via Kickstarter binnen. Het programma wordt begin 2014 verwacht en lijkt heel beloftevol. De markt voor responsive web design tools is nog zeer jong. Adobe zette reeds zijn eerste stappen met Adobe Edge Reflow maar Macaw lijkt uit de demovideos een pak verder te staan. Het lijkt een nek-aan-nek race tussen Adobe en Macaw, waarvan de laatste slechts met twee ontwikkelaars werkt.

Met Adobe Edge Reflow kan je eenvoudig responsive web pagina’s maken. Zonder één lijn code aan te raken kan je jouw layout met behulp van breakpoints voor verschillende schermbreedtes optimaliseren. In de achtergrond genereert Edge Reflow HTML code en Media Queries die je kan testen via Google Chrome.

We hebben zelf Adobe Edge Reflow een dagje uitgetest en waren blij verrast met het snelle resultaat. De code die wordt gegenereerd werkt perfect in verschillende browsers, smartphones en tablets maar is niet perfect. De HTML code bestaat immers enkel uit <DIV> tags en maakt geen gebruik van HTML5 tags zoals <NAV>, <HEADER>, <FOOTER> etc. Daarnaast kan je geen links leggen, knoppen of formulieren aanmaken en kan je CSS styles niet herbruiken. Wat wel reeds is voorzien, is ondersteuning voor CSS regions. Aangezien Edge Reflow momenteel nog in beta fase verkeert mogen we ons aan regelmatige updates verwachten.

Macaw lijkt veel verder te staan dan Adobe Edge Reflow, maar is dus nog niet beschikbaar. Zo kan Macaw elementen groeperen, worden herbruikbare CSS styles, CSS variabelen en CSS transitions ondersteund. Daarbovenop genereert Macaw zeer propere HTML5 code.

Het is natuurlijk niet eerlijk om een programma dat nog niet is gelanceerd te vergelijken met een tool die wel reeds beschikbaar is. Aan Adobe Edge Reflow wordt hard gewerkt en wie weet komen ze in dezelfde periode dat Macaw beschikbaar wordt met een update uit.

Hieronder een kort filmpje waarin de mogelijkheden van Macaw worden gedemonstreerd:

De meer geavanceerde features kan je in dit filmpje bekijken:

Is responsive web design nieuw voor je? Schrijf je dan in voor de Responsive Web Design workshop door Johan Ronsse in Antwerpen.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!