Inhoud is (nog steeds) koning

Lorem Ipsum is geen koning. Inhoud wel!

Voor velen lijkt dit Chinees (het is eigenlijk oud en incorrect Latijn), maar als je werkt in de designsector zal je zeker al in aanraking gekomen zijn met het goedje. Het wordt wereldwijd gebruikt als plaatsvervangende tekst doorheen verschillende ontwerpen. Designers kunnen hierdoor een bijna finaal product afleveren, op de tekst na.

Mensen die zweren bij de belangrijkheid van content, hebben echter een enorme hekel aan Lorem Ipsum. Het zou insinueren dat de woorden niet echt uitmaken. Dat de ruimte gewoon moet ingevuld worden met willekeurige tekst om het visueel compleet te maken. Dat niemand eigenlijk geeft om wat er zal staan.

Maar niks is minder waar! De boodschap die je wilt overbrengen, de beelden én de woorden, zijn het hart en ziel van een website. De juiste methode is om je website op te bouwen op basis van de inhoud. Inhoud IS design.

No!
Example voor

Go!
Example na

5 redenen waarom je Lorem Ipsum wilt vermijden:

  • Het etaleert een pijnlijk gebrek aan samenwerking tussen ontwerpers en schrijvers. Bij de beste projecten zie je schrijvers en designers vaak intensief de hoofden samensteken. Ze spelen in op elkaar en faciliteren zo een productieve en creatieve collaboratie.
  • Door het te vermijden toon je aan dat je de centrale boodschap vanaf het begin duidelijk kent. Als je je slogan en het verhaal nog niet eens weet, waarom zou je dan al beginnen aan het ontwerp?
  • Ontwerpen rond een echte boodschap, bevordert je denkwijze. Je website wordt er sterker door.
  • Waardevolle inhoud is alles voor een website. Als je de inhoud behandelt als een bijzaak, is de kans groot dat je project niet aanslaat.
  • Gebruik je Lorem Ipsum wel? Dan toon je een gebrek aan begrip van de doelgroep en de manier waarop je ze wilt bereiken.

Hoe vaak gebruik jij Lorem Ipsum?

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!