Idealabs, een nieuwe Belgische tech accelerator

Idealabs

“België heeft meer ondernemers nodig!” is iets wat je dagelijks te horen krijgt. Maar wie vat de koe bij de horens? Jawel, Idealabs!

Idealabs, een nieuwe Belgische tech accelerator

Idealabs is een zogenaamde startup accelerator dat ondernemers ondersteunt bij het uitwerken en lanceren van hun idee. Dit concept is niet nieuw, Founder Institute was hen al voor in België en in de Verenigde Staten bestaat al langer Y-Combinator en Techstars. Maar uiteraard verwelkomen we dit nieuwe Belgische initiatief gestart door Nicolas Verellen samen met het brein achter Board of Innovation; Nick De Mey + Philippe De Ridder en kleppers zoals Nicolas Mertens van Icepay en Els De Clercq. Cedric Deweeck en Thomas Van Orshaegen maken eveneens onderdeel van het team uit.

Vanaf September kan je bij Idealabs in een pand in Antwerpen een drie maanden durende bootcamp volgen. Dit traject bestaat uit drie luiken die elk een maand in beslag nemen. In de eerste fase toets je jouw idee af met de markt en schaaf je jouw concept bij om op die manier tot een MVP (minimum viable product) te komen. In de tweede fase steek je de handen uit de mouwen en werk je jouw idee technisch uit. In maand 3 leg je jouw product voor aan jouw testgroep en kijk je of het in de smaak valt. Deze periode laat je toe jouw product en businessplan verder te verfijnen. Op het einde van de intensieve drie maanden lanceer je effectief jouw product en presenteer je het op de “Demo Day” aan het grote publiek.

15.000 euro seed funding

Maar dit is niet alles! In ruil voor 10% van jouw onderneming krijg je bij start 15.000 euro seed funding om jouw concept uit te werken. En ook na het traject van drie maanden kan je bij het aantrekken van investeringen verder op ondersteuning van het Idealabs team rekenen.

Idealabs is een privé-initiatief en onderscheid zich hiermee van andere projecten zoals bijvoorbeeld het door de overheid ondersteunde Bryo. De geldschieters achter Idealabs bestaan uit een handvol Belgische entrepreneurs die voorlopig anoniem wensen te blijven.

Iets voor jou?

Idealabs richt zich op bestaande teams van gemiddeld drie leden die verschillende disciplines overspannen. Om de drie maanden zo efficiënt mogelijk te benutten is het vereist dat de teams bij start reeds gevormd zijn. In tegenstelling tot Founder Institute – met een traject dat dubbel zo lang duurt – wordt immers niet aan matchmaking gedaan.

Idealabs is een accelerator in het letterlijke woord. Hun missie is om teams te ondersteunen bij het valideren en het in de markt zetten van hun concept, plus het opzetten van een onderneming er rond. Het is dus vereist dat reeds een aantal eerste stappen in de uitwerking van het concept werden gezet. Innovatieve IT gerelateerde web en mobiele toepassingen alsook fysieke producten (denk aan Arduino en 3D printing) komen in aanmerking.

Jou kandidaat stellen kan tot 5 Augustus. Na een eerste selectie krijg je de kans om jouw idee persoonlijk te pitchen. In een tweede ronde worden een handvol teams weerhouden.

Meer weten?

Spring dan vanavond op het lanceringevent van Idealabs binnen!

Now, stop reading, start building! #StopTalkingStartBuilding

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!