Henry van de Velde Awards 2011 uitreiking

Op dinsdag de zeventiende was het weer zover. De jaarlijkse uitreiking van de Henry van de Velde Awards en Labels vond opnieuw plaats in Brussel. Vanuit het verdoken fort “De Schelp” van het Vlaams Parlement spraken ministers en administrateur-generaals de designers van België toe over het feit dat het nu ongeveer aan hun ligt om ons uit de crisis te redden. Netjes – door de assistenten – geschreven speeches gingen zo goed als naadloos over in elkaar. Jammer dat enkele designers fout benoemd of gerelateerd werden aan het verkeerde merk… Ach ja, een foutje links en rechts vergeven we gemakkelijk. Ondertussen keek het publiek volop uit naar de uitreiking van de prijzen.

Sofie Lachaert “Loopbaan”

Genoeg blabla over de intro. De award van loopbaan gaat naar de Gentse Sofie Lachaert, die sedert de jaren tachtig bezig is met veel meer dan alleen juweelkunst, waar ze oorspronkelijk mee begon. Naast het organiseren van exposities in haar twee galeries – die ze samen met haar man, Luc d’Hanis, uitbaat -, geeft ze les en ontwerpt ze zelf. De grens tussen kunst en design wordt door Sofie Lachaert grondig in vraag gesteld met schitterende antwoorden als resultaat.

Sara De Bondt “Jong Talent”

Het bekroonde “Jong Talent” is niemand minder dan Sara De Bondt, die al zichzelf vertolkte in de recente Canvasreeks “De Vormgevers”. Haar grafisch werk is bekend tot in de grootste musea als  Tate Modern, the Barbican Art Gallery, het V&A Museum etc. Ze lag aan de wieg van het logo van het kunstencentrum Wiels in Brussel en het cultuurevenement Superstories (met Geoffrey Brusatto) in Hasselt. De meubelbiënnale “Interieur” uit Kortrijk was klant in 2011. Haar grenzeloze bescheidenheid draagt mee aan het nuchtere werk waarin de details zich de hoofdrol toekennen. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die vind dat die prijs wat vroeger had mogen komen. Maar beter laat dan nooit.

Kaspar Hamacher “Das Brett”

Nog een aangename verrassing is dat het publiek haar stem liet horen en op die manier de jonge Kaspar Hamacher bekroonde voor zijn boekenplank “Das Brett”. Dit werk is een opsomming van subtiliteit, perfectie en een enorme liefde voor hout. Eerlijkheid en rationaliteit worden hoog in het vaandel gedragen waardoor functionaliteit een synoniem wordt voor esthetiek.

Buzzispace

De laatste award, die voor bedrijf, ging naar het jonge Buzzispace. Deze onderneming werkt samen met ontwerpers als Sas Adriaensses, Alain Berteau, Alain Gilles en Anthony Duffeleer aan een collectie van ruimteverdelers en innovatief meubilair. Buzzispace staat ondertussen bekend voor haar kennis in akoestische producten door middel van het gebruik van gerecycleerde materialen als PET-flessen en stoffenresten.

Design bureau Hegge ID

Dat ecologie de laatste jaren de trendfase voorbij is en een vaste eis is geworden in het ontwerpen van nieuwe producten, merk je aan de resem prijzen die te winnen zijn. Ook Design Vlaanderen liet dit niet aan zich voorbij gaan en sloot de handen in elkaar met OVAM, de Vlaamse afvalmaatschappij. De OVAM Ecodesign Award Pro van 2011 voor “product op de markt” ging naar de lichtgewicht autodeur “LWD” van designbureau Hegge ID. De trailer met zonnecellen “Solarwind” die je gebruikt met een elektrische fiets van Raf Van Hulle won diezelfde award maar dan voor “product in ontwikkeling”.

Wat we kunnen concluderen is dat men sinds enkele jaren meer en meer aandacht gaat geven aan het design van alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals wasknijpers en waterkaraffen. De meubel- en verlichtingsindustrie zijn niet meer de enige sectoren die in de prijzen vallen, al blijven ze punten scoren.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!