Gent M #11: Start Up Garage

Een nieuwe reeks Gent M. Hoera!
Digitaal creatief Gent krijgt weer een offline forum.
Avenue L en IBBT bundelen hun communicatieve, sociale en innovatieve krachten in tien spraakmakende thema-avonden.

IBBT beet de spits af met de officiële opening van hun start-up garage. Laat garage nu een understatement zijn voor de volledig digitaal uitgeruste ruimte in de Zuiderpoort. Naast de vele werktafels ook een DonkeyKong-, PacMan- en pingpongtafel. Fan!

(Zou ik ermee weg komen? “Hallo. Ik ben een student. ICT en al. Mag ik nu pingpongen?“)

De mensen van IBBT vertellen ons voor wie de start-up garage er wel is. Het is een werk- en ontmoetingsplaats voor studenten met een plan, een businessplan. Ze kunnen er van ‘s morgens tot ‘s avonds laat gebruik maken van de uitgebreide infrastructuur. Workshops en coaching sessies behoren ook tot de mogelijkheden. Geïnteresseerde studenten of jonge ondernemers kunnen een badge aanvragen bij Lisa van IBBT.

Dan sloft Maxime De Greve het podium op. Een Gents 22-jarig wonderkind woonachtig te Londen. Ondergetekende is niet geheel objectief. Als ex-collega en als vriendin is mijn respect eindeloos. Just adore the kid.

Hij haalde een 19 op 20 op zijn eindwerk aan Sint-Lucas omdat een 20 op 20 zo gek zou zijn. Moest hij toen op de hoogte zijn geweest van dingen als ‘start-up garage’ had hij het risico misschien wel genomen om zijn online krant voor grafische studenten te lanceren. Het publiek biedt hem bijna spontaan een startkapitaal aan. Maar voor Maxime is het duidelijk. Hij blijft in Londen.

Maxime houdt van zijn nieuwe stad. Hij woont dan ook in de hipster-wijk Shoreditch. Gewoon midden in Bricklane. Bricklane ja. Zijn camera klikt er overuren. Zoveel inspiratievolle mensen en momenten legt hij vast tijdens zijn dagelijkse zeven minuten durende walk of happiness naar zijn werk. Prachtige beelden. Is er iets dat die jongen niet kan?

Dat hij kan designen werd dus ontdekt door de jonge mensen van uberlife op Dribbble. Belgisch talent blijkt gegeerd te zijn. De hoge inschrijvingsgelden van de Engelse scholen ontmoedigt jonge artistiekelingen om voor iets onzekers als kunst te gaan.

Maar dus twee weken na afstuderen krijgt hij een über-interessant aanbod om in Londen te gaan werken bij een start-up. Nog eens twee weken later verhuist hij. Hij vergat het bijna tegen zijn mama te zeggen.

Uberlife is een sociaal platform met als mooie doel vrienden te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken. Via hangouts laat je weten wat je gaat doen en roep je op om iedereen die tijd en zin heeft je te vergezellen. Gepland of spontaan. Groots of gezellig. Het moment zelf wordt vastgelegd met status updates en foto’s. Zo kan je zelfs na overmatig alcoholgebruik nog terugvinden wie je nieuwe vrienden nu ook al weer waren. Maxime zelf draagt er graag aan bij omdat hij dat wel ziet zitten, dat vervagen van de grenzen tussen online en offline.

De Gent M aanwezigen spraken af om Uberlife de komende tien weken te testen. De app is nog in volle ontwikkeling. Je kan het nu meteen afbreken of je kan bijdragen, je ervaringen delen en zo mee bouwen aan een app die enkele jonge enthousiastelingen uit de grond proberen te stampen. Social Media, weetewel.

De komende negen dinsdagen staat er alvast Gent M in onze agenda.
Op de website vind je wat, wanneer en waar.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!