Een nieuwe vlag voor Australië?

1

Wikipedia leert ons dat er in Australië al langer dan vandaag een draagvlak is om een nieuwe vlag uit te rollen. De voornaamste reden voor een nieuwe vlag is om hun link met Groot-Brittannië volledig door te knippen. Maar evengoed om verwarring met de vlag van Nieuw Zeeland te voorkomen en omdat de huidige vlag – gebaseerd op de Engelse Union Jack – op geen enkele manier verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het continent, de Aboriginals.

De discussie over een nieuwe vlag wakkerde opnieuw aan nadat politici hun wil uitten om van Australië een republiek te maken. Dit debat inspireerde historicus John Blaxland om op de Australische nationale feestdag een nieuw ontwerp voor te stellen. Zijn vlag wordt gekenmerkt door 250 puntjes die verwijzen naar de inheemse talen en een boemerang die verwijst naar de Aboriginals in de typische zwart-geel-rode kleuren. De boemerang creëert een echo van de Union Jack, het teken van de koloniale periode onder het bewind van de Britten. Tenslotte verwijzen de geel-groene sterren naar de multicultuur en een modern onafhankelijk land, aldus John Blaxland.

Aan initiatieven voor een nieuwe vlag is er in het continent geen gebrek. Ausflag is zo’n organisatie die sind jaar en dag op zoek gaat naar een nieuw ontwerp. Regelmatig organiseren ze wedstrijden waaruit steeds interessante ontwerpen voortvloeien:

ausflag-comp

Her en der duiken er ook prive-initiatieven op met voorstellen voor ‘n nieuwe vlag. Zoals dit voorstel dat in drie kleuren komt. Een zwarte versie als kenteken voor de Aboriginals, een blauwe als nationale vlag en een groene versie als sportvlag (dat ons spontaan aan het Belgisch/Nederlandse Australian Ice doet denken).

flag

Het is bijzonder boeiend om het verhaal achter ieder ontwerp te ontdekken. Het ontwerpen van een vlag is een bijzonder moeilijke opdracht. Alle bevolkingsgroepen moeten zich er in kunnen vinden en verwijzingen naar de roots van het land mogen zeker niet ontbreken. Een vlag is een stukje geschiedenis, de geschiedenis van iedereen. Eensgezindheid over een ontwerp is er in niet. Grijp dus de kans om zelf ‘n voorstel in te dienen voordat het te laat is!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!