Apple introduceert flat design in hun nieuwe mobiele besturingssysteem

Op de eerste dag van Apple’s Developer Conference in San Francisco presenteerde het geliefde merk heel wat nieuws. Naast een hip cilindervormig ontwerp voor de Mac Pro – dat ons aan de Apple Cube doet denken – werden heel wat nieuwe features in iOS7 – hun vernieuwde mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad – uit de doeken gedaan. De meningen zijn… bijzonder verdeeld.

In vergelijking met Android liep Apple sterk achterop op gebied van design, interactie en functionaliteiten in iOS6. Met zijn nieuwe mobiele besturingssysteem iOS7 probeert Apple deze achterstand in te halen. Helaas is men niet verder gekomen dan het samenrapen van de beste onderdelen van allerhande apps en andere mobiele besturingssystemen. Van een innovator als Apple hadden we wel iets straffer verwacht. De eindgebruiker ligt natuurlijk niet wakker waar deze nieuwe functionaliteiten van werden ontleend, en ontvangen de vernieuwingen met open armen.

0*Q_RI8XKpUmIcs8iaOp designgebied is de grote verandering de definitieve komaf met Skeuomorphisme en de implementatie van flat design. En ook hierover zijn de meningen sterk verdeeld. Naast diegenen die flat design in twijfel trekken, heb je hen die wijzen op allerhande inconsistenties in de implementatie van deze nieuwe design language.

We kunnen de criticasters helaas geen ongelijk geven. Als je het startscherm (zie rechtse afbeelding) analyseert kan je al gauw een allegaartje van allerhande stijlen terugvinden. Gradients worden gebruikt, maar dan ook weer niet overal. Soms loopt de gradient van donker naar licht – zoals bij het Mail icoontje – en soms omgekeerd – zoals bij het Weer icoontje. Het iTunes en de App Store icoontje zitten in een cirkel, het Settings icoontje vertoont diepte, het Reminder icoontje glows en het Game Center icoontje lijkt een knipoog naar iOS6 met zijn glossy reflecties. En tenslotte het Newsstand icoontje… wat is dat voor iets?

Ontwikkelaars worden aangeraden hun bestaande apps naar de nieuwe platte stijl te vertalen. Apple heeft hiervoor een gedetailleerde manual uitgeschreven. Verplichte kost voor iedere mobile designer die apps voor iPhone en iPad ontwerpen!

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!