8 webdesign trends voor 2014

Het webdesign wereldje staat nooit (lang) stil, maar toch zijn er ieder jaar opnieuw enkele trends te bespeuren die toch zeker een tijdje zullen meegaan. Maar op welke kar kan je nu volgend jaar best springen? Ik zet alvast 8 trends voor 2014 op een rijtje:

1. (Almost) Flat design

Plat, platter, platst. Dat is de strijd die tegenwoordig ondermeer gestreden wordt door iOS7 en Windows 8. Maar toch hoeft het in 2014 niet per se helemaal plat te zijn, want “almost flat” komt steeds meer om het hoekje kijken: een flat ontwerp, dat toch bv. een subtiele schaduw heeft, zonder dat het echt opvalt.

flat design

 

2. Single page websites

Eén simpele pagina waarop alle content netjes onder mekaar gezet wordt, uiteraard met een handig menu om in een handomdraai naar de juiste plek te navigeren. We zagen het al meer in meer in 2013, en verwacht wordt dat die trend zich gewoon zal verder zetten in 2014.

3. Responsive design

Mobiel webverkeer steeg, volgens een studie van Walker Sands, in Q3 met 67%, in vergelijking met diezelfde periode van vorig jaar. Die stijging is al een hele tijd aan de gang, en zal zich in 2014 onverminderd voortzetten. Waar vroeger vaak nog een aparte mobiele website werd ontwikkeld voor dat steeds groter wordende publiek, zal in 2014, nog meer dan vorig jaar, de kaart van responsive design getrokken worden.

responsive design

 

4. Grotere fonts

Terwijl we steeds vaker op kleine mobiele schermen surfen, worden de desktopschermen die we daarnaast nog gebruiken, en de daarbijhorende resoluties, op hun beurt steeds groter. De kleine standaard font sizes die gisteren nog perfect leken, blijken daardoor morgen opeens een maatje (of twee) te klein.

5. Blocking

Wie als webdesigner vroeger graag met de blokken speelde, kan nostalgisch terugkeren naar zijn of haar kindertijd. Het enige verschil is dat ze anno 2014 hun fysieke exemplaren moet inleveren voor virtuele blokken, maar er prachtige dingen mee bouwen kan nog steeds! Het grote voordeel van de blokken is overigens dat ze zich ideaal lenen voor responsive designs.

blocking

 

6. Mobiele menu’s op desktops

Op een mobiele website zijn we het gewoon dat een menu enkel on demand getoond wordt, maar op desktopversies heeft het navigatie-element nu nog vaak zijn vaste plek. Onder het motto “less is more”, mag je dit in de toekomst op het grote scherm ook wel eens vaker achterwege laten.

7. Full-width background foto’s

Beelden die de hele breedte van je scherm innemen, kunnen een unieke toets meegeven aan je website. Waar het vroeger vooral fotografen waren die van dergelijke grote beelden gebruik maakten, zijn er steeds meer bedrijven die hun bezoekers op een sterk staaltje fotografie trakteren.

full-width

 

8. Parallax scrolling

Parallax scrolling zou wel eens kunnen uitgroeien tot één van de standaarden volgend jaar. Bij deze designtechniek wordt een website opgebouwd uit verschillende lagen, waarbij de achtergrondlaag trager (of helemaal niet) scrollt dan de voorste laag. De webdesigners van Pencil maken hier bijvoorbeeld nu al handig gebruik van.

Zie jij nog andere trends de kop op steken? Laat het ons weten in de comments!

Bronnen: Forbes, Frankwatching, Magenta & Lunaweb.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!