16 Belgische start-ups op missie in de ‘big apple’

Een delegatie van 16 Belgische start-ups strijkt straks neer in the big apple. Een week lang worden zij ondergedompeld in de start-up wereld van New York City.

Onder de vlag van “Be Bold in New York” – of kortweg BBNY – bezoeken start-ups uit het portfolio van iMinds, Startit @KBC, Telenet Kickstart en Startups.be een hele reeks lokale start-ups, bedrijven en organisaties. Belgian Chamber of Commerce – of kortweg Belcham – en Manhattan Chamber of Commerce komen aan de beurt, maar evengoed bezoeken aan lokale acceleratoren zoals Techstars en CoWorkrs gecombineerd met netwerkmomenten met Belgen in NY.

Belgian Startups Take a Bit of the Big Apple

Naast het populaire – en eerlijk gezegd een beetje oververheerlijkte – Silicon Valley moet New York City niet onderdoen. Met de grote aanwezigheid van pers, modehuizen en alles rond Wall Street focust NY zich eerder op start-ups in media, advertising, fashion en fintech. De nabijheid van Europa, de grote beschikbaarheid van geld, aanwezigheid van talent, de mix van culturen en nationaliteiten, en de 24u/24u mentaliteit maken dit een ideale voedingsbodem voor start-ups. Er is tevens een actieve community van Belgische entrepreneurs.

Maar leven en ondernemen is hard in NYC. De levenskost, belastingen en lonen zijn torenhoog. Met meer dan 8 miljoen inwoners op een kleine oppervlakte woedt de concurrentie er hevig. If you can make it here, you can make it anywhere is een uitspraak die je best wel letterlijk mag nemen, zowel als werknemer bij of als eigenaar van een start-up.

Het resultaat is dat er hard wordt gewerkt. Weekenden en avonden doorwerken is niet abnormaal. Start-ups zoals Digital Ocean (Techstars graduate) bieden hun werknemers gratis ontbijt als ze ‘s morgens vroeg opdagen en kunnen op gratis avondeten rekenen als ze na 19u blijven. Daarnaast krijgt iedere werknemer maandelijks $100 credits om naar de gym te gaan. Al deze perks (voordelen in natura) zijn naast een uitstekende bedrijfscultuur nodig om talent aan te trekken en te behouden. In het geval van Digital Ocean wordt de bedrijfscultuur versterkt door baseball in Central Park op zondag. Je merkt dus al gauw dat NY perfect is voor het bouwen van een carrière of een start-up als je deze ambities hebt.

In de komende dagen volgt Creativeskills de 16 Belgische start-ups. Volg de avonturen van BBNY via ons Instagram kanaal of neem regelmatig een kijkje op deze blog.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!